Üniversiteden mezun olduktan sonra ya da kariyerini başka bir yöne çevirme kararı aldıktan sonra hayal ettiğin işi elde etmek çok göz korkutucu bir deneyim gibi görünebilir. Ancak, işe alım süreci konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından birinin verileri ve yanıtları ile başlayarak, doğru işe sahip olma şansını artırmak için bazı başarılı olduğu kanıtlanmış yönlendirmeler var.
Dünyanın en büyük işe alım şirketlerinden birinin başındaki isim, Londra Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi Psikoloji Profesörü olan Dr Tomas Chamorro-Premuzic, sana işverenlerin aradığı özellikler hakkında bilgi vermek için en doğru kişilerden biri. Chamorro-Premuzic, kariyer basamaklarını hızla tırmanabilmen için gerekli yedi ipucunu seninle paylaşıyor.
Önerilen İçerik: Tatmin Edici Kariyer İmkanları Bulmak İçin Kendinize Sormanız Gereken Sorular
1. İş Görüşmelerinde En Fazla Sorulan Soru: “En Zayıf Yönünüz Hangisidir” Oluyor. Bu Soruya Nasıl Cevap Verilmesini Önerirsiniz?
Cevabı düşünüyormuş gibi görünmeye çalış çünkü prova yaptığınız ne kadar anlaşılırsa, cevap o kadar az doğru görünür. Klişelerden uzaklaş. Mesela, “Aşırı mükemmeliyetçiyim” ya da “Çok dürüst biriyim” gibi cümleler kullanma. İlk randevun gibi, iş görüşmesi de en gizli sırlarını açığa dökmek için uygun bir yer değilidir. O yüzden, seninle görüşen tecrübeli insanların zaten fark edebileceği ama CV’nde yer almayan zayıf yönlerinden de bahsetmekten kaçınmayın. Red Bull Wingfinder, eksikliklerini fark etmeni sağlayan ve hatta bunlar hakkında koçluk tavsiyesi sunan en geçerli değerlendirmedir. Hepimizin kusurları ve limitleri var, ancak gerçek potansiyelimizi belirleyen unsurları kontrol etmek de kendi yeteneklerimize bağlıdır.
İlginizi Çekebilir: Ön Yazı Başlığı Nasıl Olur?
2. Üniversite Mezunlarını, Yeni Hayatlarında Neler Bekliyor?
İşler, bugün sana iyi bir maddi gelir sağlayabilir. İlgini çeken bir iş de olabilir. Yaratıcılığa gerek duydukları gibi, hayatının farklı alanlarını da tamamlayabilirler. Ancak rekabet de şiddetli ve kalıcıdır. Yeterlilikler sadece ilk aşamayı geçebilmeni sağlarlar. Onlar olmadan pek fazla şey yapamazsın, bu doğru. Fakat kişiliğini, deneyimini, bağlantılarını ve öz farkındalığını anlamadan da iş dünyasında çok uzağa gidemezsin. Bir kabiliyet ekonomisinin içerisinde yaşıyoruz ve bu konuda sahip olduğun geçer akçe, itibarın. Rakiplerinden nasıl daha farklı ve daha iyi olabilirsin? Kişisel markanı geliştirme fikrinden pek hoşlanmıyorum. Kulağa önemsiz, boş ve bencilce geliyor. Ama itibarın göze çarpmıyorsa veya yeteneklerini işinde nasıl kullanacağını açıklayamıyorsan, sadece şanslıysan başarılı olabilirsin.
Daha Fazlasına Göz Atın: Kariyer Planlaması İçin İlham Verecek 5 Farklı Yöntem
3.Bir Mezunun, Üniversiteden Sonra Geliştirebileceği En Önemli Özellik Nedir?
Ana rekabet avantajın kendi becerilerini keşfetmektir. Wingfinder üzerinde yaptığımız testler, bunu nasıl yapabileceğin konusunda sana özel geri bildirim sağlar. Herhangi bir şirkette herhangi bir rol için ihtiyacın olan kabiliyetler, ham yetenek bileşenleri olarak adlandırılır. (Ödüllendirici – kişilerarası ve kişilerarası olmayan beceriler; Yapabilirlik – rolün taleplerine uygun bir düşünce tarzı; İstekli olma: motivasyon).
İlginizi Çekebilir: Kariyer Planlaması İçin 3 Tavsiye ve Genellikle Yapılan 3 Hata
4.Tekrar Üniversitede Olsanız, Zamanınızı Nasıl Değerlendirirdiniz?
Ben, ders dışı aktivitelere de fazla zaman harcayıp, dış dünyayla ilgili deneyimler yaşardım. Bu, çalışmalara odaklanmak için önemlidir. Ancak boş zamanlarını bir şey yaratmak, hobiler, stajlar, projeler izlemek ve insanlarla etkileşim kurmak için kullanman, başkalarını etkileyebileceğini ve onlarla iyi çalışabileceğini kanıtlaman açısından önemlidir. Bu tip kişilerarası beceriler her şirket için önemlidir.
İlginizi Çekebilir: Cv’nizde Harika Duracak 12 Hobi Tavsiyesi
5. Üniversite Mezunlarının, Kariyerlerine Başlarken Yaptığı En Yaygın Hata Nedir?
Gerçekte olduklarından daha iyi olduklarını düşünmek… Aslında tevazu, öz farkındalık, doğru kariyer seçimleri ve sıkı çalışmak tüm kapıları açacaktır. Daha azını bekle ve daha fazlasını ver. Öğrenme eğrisinin başındasın, bu yüzden bu yolculuğun muhtemelen düz bir çizgi olmayacağını anla. Hiçbir şey mevcut rolünde performans göstermekten ve birlikte çalıştığın kişiler tarafından değer görmekten daha fazla kapı açmayacaktır.
6. Mezun Olduğunuzda Ne Bilmeyi Umarsınız?
Bundan sonra, hayat sadece daha zor ve daha karmaşık hale gelecek, ancak bir şeylerin karşılığını aldığını görmen, seni daha iyi hissettirecek. Gerçek anlamda, asla gerçekten mezun olmazsın. Bu sürekli bir öğrenme, adapte olma ve kendin hakkında daha fazla bilgi edinme süreci.
7. Bir Sonraki Adıma Geçecek Biri İçin En İyi Öneriniz Ne Olur?
Öz farkındalık seni çok iyi bir noktaya götürebilir. İnsanlar kendi güçlü yönlerini, sınırlamalarını ve ilgi alanlarını ne kadar iyi anlarlarsa, kariyer seçimleri o kadar akıllıca olur. Sonunda işlerini daha çok sever, daha iyi performans gösterecek ve daha uzun süre kalırlar. Başka bir deyişle, öz-farkındalık göründüğünden çok daha değerli bir yetenektir çünkü insanların değerlerine ve becerilerine gerçekten uyan işleri tanımlamasına yardımcı olur. Unutma: Yetenek doğru yerde büyük ölçüde kişiliktir. Bireylerin kendileri için daha iyi seçimler yapabilmeleri konusunda Wingfinder’daki ücretsiz, kariyerle ilgili geri bildirimi daha da önemli hale getiren bazı verilere de ihtiyaçları olacaktır.