İhracat, genel anlamıyla bir ülkede üretilmiş olan mal ve hizmetlerin yurtdışına satılmasına verilen isimdir. İhracat temelde yurt dışına satış olsa da bu satışı yapmanın farklı yöntemleri vardır. Her bir yöntemin kendi özelinde bağlı olduğu yönetmelikler ve karşılanması gereken şartlar vardır. Yaşadığımız dijital çağ da her şey teknoloji ile gelişmiş ve değişmiştir. İhracatta bundan payını almış ve dijital platformlar üzerinden yapılmaya başlanmıştır.
E-ihracat Nedir ?
İhracat ticaretle bağlantılıdır. E- ihracatta e- ticaretten ayrı düşünülemez. E-ticaret girişimcilerinin, e-ticaret siteleri aracılığıyla elektronik ihracat yapması mümkündür. Peki e-ihracat nedir? E-ihracat, internet üzerinden yurt dışına satış yapma işlemidir. E -ticaret yolu ile satılan ürün ya da hizmetlerin, mikro ihracat kuralları çerçevesinde, E-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile yurt dışındaki müşteriye gönderilmesidir. Her geçen gün büyüyen e- ticaret sektöründe hizmet veriyorsanız ve yurt dışına açılmak istiyorsanız, elektronik ihracata başlayabilirsiniz.
E-ticaret firması sahibi olarak, firmanızı her zaman daha yukarıya taşımayı hedeflersiniz. E-ihracat da e-ticaretin en tepesindeki noktalardan biridir. E- ihracat, sizin yurt dışına açılabildiğinizi gösterir. Avrupa, Amerika, Asya ya da Ortadoğu fark etmeksizin, bir kişi ya da kurum, kendi ülkesindeki bir e-ticaret sitesi yerine sizin Türkiye’deki e-ticaret sitenizi tercih ediyorsa, bu durum markanızın büyüyebildiğini gösterir. Dünyaya açılmak, Türkiye’deki yerel rakiplerinizi çoktan geride bıraktığınız anlamına gelir. Uluslararası ticarette başka bir rekabet ortamı vardır. Bu rekabet ortamı hem e-ticaret sitenizin popülerliğini hem de sizin deneyimlerinizi artırır. Ayrıca e-ihracat, geleneksel ihracata göre çok daha pratik ve avantajlıdır. Bu nedenle fiziksel bir işletmeniz olsa bile ihracatı elektronik ortamda yapmak işletmeniz için daha faydalıdır. Elektronik ihracat sayesinde yurt dışında yaşayan bireysel bir müşteriye, küçük bir ürün bile satabilirsiniz. E-ticaret siteniz üzerinden ihracat yapabilmek için tonlarca ürün satmanıza gerek yoktur.
Elektronik ihracat ile sattığınız bir ürünün yurt dışındaki alıcıya ulaşması için, ürünün sipariş edildiği ülkede bir operasyona da ihtiyacınız olmaz. Yurt dışında bir şubeniz ya da mağazanız olması bir zorunluluk değildir. Çünkü e-ticaret siteniz zaten tüm dünyada hizmet veren bir mağazaya dönüşür. Doğrudan tüketiciye satış yapabileceğiniz bu yöntemle yabancı para, yani döviz kazanırsınız. Bu açıdan bakıldığında, ekonomik anlamda da avantajlı bir ticaret yöntemidir.
E-ihracat Nasıl Yapılır?
E-ihracat pazaryerleri ya da e- ticaret siteleri aracılığı ile yapılır. E- ihracat için, e-ticaret sitesi açabilir, mevcut e-ticaret sitenizin altyapısını geliştirebilir ya da e- ihracat platformlarından faydalanabilirsiniz. E-ihracat platformlarına ürünlerinizi eklediğiniz zaman yurt dışındaki müşteriler tarafından satın alınabilir durumda olur. Marka değerinizi ve güvenilirliğinizi artırmak istiyorsanız, kendi e-ticaret sitenizi kullanmalısınız. Kendi e-ticaret sitenizden elektronik ihracat yapmanız maliyet açısından da avantajlıdır.
Önerilen İçerik: İhracat Odaklı İş Fikirleri
Dijital pazarlama yöntemleri kullanılarak ürünün hedef pazardaki online tüketicilere satılması hedeflenmelidir. Listelenen ürünlerin satışının ardından e-ihracat uzmanı PTS gibi yetkili teslimat şirketi ile anlaşma yapmak gerekir. Satışı yapılan ürün, yetkili e-ihracat kargo firması tarafından mikro ihracat kuralları çerçevesinde ETGB ile yurt dışındaki tüketiciye gönderilir.
Şirket Kurulumu
E- ticarette olduğu gibi e- ihracat için de şirket kurmanız gerekir. E- ihracat ile yurtdışına satış yapmak isteyen işletmelerin şirket kurması gerekmektedir. Çünkü yurtdışına yaptığınız her satış için fatura kesme ve devlete belirli vergileri ödeme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Gerçekleştirdiğiniz tüm ticari faaliyetler bu şekilde takip edilir, kayıt altına alınır ve vergilendirilir. Elektronik ihracat yapmak için pek çok farklı türde şirket kurabilirsiniz. Anonim ya da limited şirketinin yanında, bireysel olarak şahıs şirketi kurmanız da elektronik ihracat için yeterlidir. Şirket kurulumunda yurt içindeki prosedürler geçerlidir. Dolayısıyla şirket kurma süreci çok zor değildir.
E-ihracat Sitesi Açmak
Elektronik ihracat sitesi açmak, başlangıçta klasik bir elektronik ticaret sitesi açmak gibidir. Domain ve hosting hizmetlerini alıp sitenin tasarımı yapabilirsiniz. Ardından ürünlerinizi listeleyebilirsiniz. Fakat bu siteden yurt dışına satış yapabilmeniz için güçlü bir elektronik ihracat altyapısına ihtiyaç duyarsınız. Çünkü farklı ülkelere satış yapabilmek için o ülkelere uygun bir e-ticaret siteniz olmalıdır. Kullanacağınız ihracat altyapısı, sitenizi diğer ülkelere uyumlu hâle getirir.
E- ihracat altyapısı, sitenizin farklı dillerde görüntülenmesini sağlar. Böylece farklı bir ülkeye hizmet verdiğinizde, o ülkedeki müşterileriniz, sitenizi kendi dillerinde görüntülerler. Bu altyapıların bir diğer önemli özelliği de farklı para birimlerini desteklemesidir. Yurt dışı satışlarınızı Türk lirası üzerinden yapamayacağınız için, ödeme altyapınızın yabancı para birimlerini desteklemesi gerekir. Bu sayede yabancı ülkelerin para birimleri ile de ödeme alabilirsiniz.
E-ihracat Altyapısı Seçmek
Ticaret kuralları ve şartları, uluslararası faaliyetlerde daha katıdır. Bu nedenle elektronik ihracat altyapınızı çok dikkatli seçmelisiniz. Seçtiğiniz altyapı, uluslararası ticaret kurallarına uyum sağlayabilmelidir. Bu noktada güvenlik, en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir. Site altyapısının güvenliği, hem sizin hem de müşterileriniz için önemlidir.
Altyapı seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da dil seçenekleridir. İhracat altyapılarının çoğu sadece İngilizce dilini destekler. İngilizce pek çok ülkede işinize yarayacak olsa da kullanıcı deneyimi, satışlarınızı doğrudan etkileyen bir detaydır. Bu nedenle dil seçeneği en fazla olan altyapılara yönelmelisiniz. Dil gibi para birimi seçeneğinin de çok olmasına dikkat etmelisiniz. Siteniz ne kadar çok farklı para birimini desteklerse, ihracat yapabileceğiniz ülkelerin sayısı da o kadar çok olur.
Stratejiler Oluşturmak
Yurt dışına satış yapmaya hazır olduğunuzda reklam ve pazarlama aşamasına geçebilirsiniz. E-ticarete başlamak isteyenler için yol haritası gerektiği gibi e-ihracat için de farklı bir yol haritasına ihtiyaç vardır. Satış stratejinizi belirleyip bunun üzerinden reklam ve pazarlama stratejisi de oluşturmalısınız. Bu noktada hedef kitlenizin yabancı ya da yurt dışında yaşayan yerli müşteriler olduğunu da göz ardı etmemelisiniz. Ticaretin dili her ülkede farklı olabileceği için, elektronik ihracat serüveninde farklı bir marka dili oluşturmanız gerekebilir.
E- ihracatta kargo işlemleri de önemlidir. Bir çok online alışveriş kullanıcısı alışveriş yaparken hızlı ve güvenilir olmasına dikkat eder. Bu sebeple satış işlemi gerçekleştiren bir e-ticaret web sitesinin de hızlı hizmet vermesi önem taşır. E-ticaret web sitenizi kurarken stoklarınızı yeterli şekilde tutun, gerekli kargo ve lojistik şirketleri ile anlaşmalarınızı tamamlayın. Kargolar ve lojistik şirketleri ile anlaşma sağlamazsanız hem maliyetiniz yükselir hem de satış yaptığınız ürünlerin teslimat süresi artar. Bu da müşteriler tarafından çok olumlu sonuç doğurmaz. Özellikle uluslar arası bir işteyseniz hem maliyeti doğru hesaplamalı hem de güvenilir ve hızlı kargo firmasıyla çalışmalısınız.
İlginizi Çekebilir: Konsinye İhracat ve Konsinye Satış Ne Anlama Gelir?
E-İhracat Faturası Nasıl Hazırlanır?
E-ihracat ile yurt dışına satılan ve mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderilecek ürünler için E-Arşiv Fatura veya Maliye Onaylı Fatura düzenlenmesi gerekir.
E-ihracat faturasında bulunması zorunlu olan bilgiler şunlardır;
- Gönderici firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
- Alıcı firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
- İmza ve kaşe
- Fatura tarihi
- Fatura numarası
- Fatura tipi
- Düzenlenme tarihi ve zamanı
- Gönderinin teslim şekli (DAP gibi)
- Ürünün menşei
E-Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) Nedir?
Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı yani bilinen adıyla ETGB, E-ihracat sektöründe taşıyıcı olarak faaliyet gösteren kargo ve posta firmalarının elektronik ortamlarda düzenlediği beyana verilen isimdir.
İşletmeler ETGB ile gümrük beyanlarını elektronik ortamlarda hazırladıkları için hızlı bir şekilde gümrük beyanı hazırlayabilmektedir. E-ticaret gümrük beyanı vermek isteyen kargo ve posta firmalarının ETGB beyanı verebilmek için ETGB yetki belgesi alması gerekmektedir.
E-İhracat Pazarlaması Nedir?
Dijital bir pazarlama yöntemi olduğu için e- ihracat yapmak istiyorsanız, pazarlama stratejilerinizi de güncellemeniz gerekir. Dijital pazarlama yöntemlerinden tam verim alabilmek için e-ticaret sitesinden reklamlardan sosyal medyaya kadar her alanda yeni stratejiler üretmelisiniz.
E-ihracat pazarlamasının ilk kuralı, uluslararası standartlarda bir e-ticaret sitesine sahip olmaktır. E-ticaret siteniz farklı dilleri desteklemelidir. Ayrıca farklı servis sağlayıcılar tarafından görüntülenebilecek kadar güçlü bir altyapıya sahip olmalıdır. E-ticaret siteniz SEO kurallarını tam anlamıyla yerine getiriyor olsa bile performansı bölgelere göre değişkenlik gösterebilir. Bu alanda da yapacağınız güncellemeler ile e-ticaret sitenizi uluslararası arama motorlarında öne çıkarabilirsiniz.
Reklamların da e-ihracatta önemi büyüktür. Farklı dillere çevrilmiş arama motoru ve e-posta reklamları ile ürün ve hizmetlerinizi yurt dışındaki potansiyel müşterilerinize tanıtabilirsiniz. Bu süreçte sosyal medyayı da aktif olarak kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Öncelikle nasıl kendinize bir e-ticaret sitesi kuruyorsanız ihracat için de sosyal medya hesaplarınızı oluşturmalısınız. İşletmeniz için oluşturacağınız Facebook, Instagram, TikTok ve benzeri sosyal medya hesapları etkili reklam mecralarıdır. Günümüzde insanlar vakitlerinin çoğunluğunu akıllı telefonlarıyla ve sosyal medya üzerinde geçirmekteler. Bu sebeple sosyal medya üzerinde görünür olmak size daha fazla müşteri elde etme şansı tanır.
Sosyal medyada çok sayıda takipçisi olan kişiler üzerinden reklam verebilirsiniz. Influencer dediğimiz bu sosyal medya fenomenleri sayesinde hem adınız çabuk duyulur hem de size duyulan güven artar. Genelde çok takipçisi olan bu hesaplar reklam verenlerin ilgisini çeker. Bir ürünün tanıtımını yapmak veya kullanarak takipçilerinin ilgisini çekmek en iyi reklam metotlarındandır. Son olarak arama motoru pazarlaması ile arama motorlarının ücretli reklamlarını kullanarak yapılan bu dijital pazarlama yönteminde e-ticaret firmaları belirli anahtar kelimeler için reklamlar vermektedir. Arama motorlarında belirli ürün veya arama yapan kişilere daha kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlayan bu yöntem sayesinde sizler de satışlarınızı arttırabilirsiniz. Bu reklam yöntemlerinden bazıları ücretli bazıları ise ücretsizdir. Siz hem kar elde edecek şekilde hem de markanızı tanıtacak bir ya da birden fazla reklam verme yöntemini tercih edebilirsiniz.
E-ihracatın Avantajları Nelerdir?
- E-ihracatta birçok ülkede KDV muafiyeti vardır. Bu sebeple KDV iadesi alabilirsiniz.
- Devlet teşviklerinden faydalanabilirsiniz.
- Bankalardan ihracatçı kredisi alabilirsiniz.
- Hem tüketiciye (B2C) hem de firmalara (B2B) ürün satışı yapılabilir.
- Ödemeler döviz olarak alındığı için kar oranı daha yüksektir. Ayrıca kur dalgalanmaları sayesinde beklenenin üzerinde kar etme ihtimali de vardır.
- Konşimento ve benzeri ihracat giderleri doğmadığı için maliyeti düşüktür.
- Fazla ürün yerine tekil ürünler gönderilebildiği için nakliye sürecinde karşılaşılabilecek maddi risk daha azdır.
- Sağlık ve benzeri bazı hassas ürünler dışındaki ürün grupları için ekstra bir sertifikaya tüketiciye ihtiyaç duyulmaz.
- Doğrudan satış yapmayı mümkün kıldığı için potansiyel müşteri sayısı çok daha fazladır.
E-ihracatın Dezavantajları Nelerdir?
- Elektronik ihracat, mikro ihracat tanımına göre yapıldığı için ağırlık ve fiyat konusunda belirli limitlerin üzerinde satış yapılamaz. Dolayısıyla çok büyük çaplı ihracatlar mümkün değildir.
- Doğrudan tüketiciye satılan ürünler için iade ve değişim konusunda sorumlu satıcıdır. İade ve değişim gibi bir durum olduğunda ekstra masraflar doğabilir.
- Site altyapısının ya da satış yapılan ülkenin uluslararası ödeme sistemlerini desteklememesi durumunda ödeme almak zorlaşabilir. Alternatif ödeme yöntemi sunulmadığında satış oranları düşebilir. Alternatif ödeme yöntemleri sunmalısınız.
- Vergi, ambalaj, etiket ve benzeri detaylar için her ülkede farklı kurallar vardır. Bu nedenle her bir satış ile ayrıca ilgilenmek gerekir.
- Müşteri ilişkilerini yönetmek zordur. Bazen taleplere her zaman hızlı cevap verilemeyebilir.
- Lojistik süreçleri bazen çok karmaşık bir hal alabilir.
- Yurt içi satışlara göre daha kapsamlı bir operasyon gerektirir ve bu durum ekstra maliyet doğurabilir.