İnsan Kaynaklarının İş Görüşmelerindeki En Zor Soruları Ve Cevapları
Aylar süren iş başvurularınızın sonunda insan kaynakları tarafından bir görüşmeye çağrıldınız. Kıyafetiniz ,öz geçmişiniz ve firma hakkında araştırmalarınız tamam. Ama bu kadarla bitmiyor tüm bunların dışında görüşme esnasına karşılaşacağınız bazı sorular olacaktır. Görüşme heyecanıyla hatalı yanıtlar vermeniz olasıdır. Aşağıda listelediğimiz soruları ve yanıtlarını inceledikten sonra artık tam anlamıyla insan kaynakları ile iş görüşmesine hazır olacaksınız.
1-) ZAYIF YÖNLERİNİZ NELERDİR?
Bu soru insan kaynaklarının en favori sorularından birisidir. Vereceğiniz cevap doğru kişi olup olmadığınızla ilgili karar verilmesinde önemli bir etkendir. Katmanlı bir soru olarak algılamanızı öneririz. Hatta bazı kariyer koçları bu soruya “Soğan Soru” adını takmışlardır. Bu sorunun basit bir soru olmadığını cevabınızın da basit olmaması gerektiğini hatırlatalım. Cevabınızı hızlıca geçiştirmeye çalışmadan, zayıflıklarınızı inkar etmeden açıklayın. Örneğin; zayıf yönlerinizi anlatıp daha sonra bunların üstesinden nasıl geldiğinizden bahsedebilirsiniz. Böylece karşı taraf , dürüst ve açık olduğunuz konusunda fikir sahibi olacaktır.
2-) NEDEN SİZİNLE ÇALIŞMALIYIZ?
Bu soruya verdiğiniz cevap sizi diğerlerinden ayırmak için en önemli yoldur. Tam bir anahtar sorudur. Unutmayın ki sizinle birlikte pek çok kişi aynı pozisyon için başvuruda bulunmuştur ve hepsinin arasından sıyrılmanız oldukça önemlidir. Bu sorunun cevabı hassas bir denge gerektirmektedir. Hedefiniz ukala olmadan güven sağlamak aynı zamanda iş için yalvarıyor gibi görünmemektir. Örnek olarak; Bir Yönetici Asistanlığı için başvuruda bulunduysanız sizin diğer adaylardan farklı görünmenizi sağlayacak ve bir adım ileriye taşıyacak olan meziyetlerinizi “telefonlara bakmak, dosyalama yapmak ,dilekçe yazmanın” dışında becerilerinizin olduğunu ifade etmeniz ve bunları örneklendirmeniz oldukça yararlı olacaktır.
3-) BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDİN.
Bu soruya vereceğiniz cevap kendinizi pazarlamanız için önemli bir fırsat elde etmenizi sağlayacaktır. Başvurduğunuz pozisyondaki iş tanımını ayrıntılı olarak incelemiş olmanız sizin için önemli olacaktır, böylece becerilerinizin işverenin istediği ile ne kadar örtüştüğünü açıkça göstermiş olacaksınız. Başarılarınızdan , iş ile ilgili bilgi birikiminizden bahsedin.
4-) ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE KENDİNİZİ NEREDE GÖRÜYORSUNUZ?
Bu soruya verebileceğiniz en kötü cevap kendinizi nerede gördüğünüzü bilmediğinizi söylemektir. Bu soru sizin planlama ile ilgili tutumunuzu işe alındığınız takdirde şirkette uzun süreli mi yoksa daha kısa süreli mi kalmayı düşündüğünüzü görmek amacıyla sorulur. Kariyer hedeflerinizden ve bu hedeflere olan tutkunuzdan bahsedin. Çünkü işveren sadece iş ile ilgili değil kariyer hedefiniz ile ilgili de bilgi sahibi olmayı ister. Unutmayın her işveren uzun süreli istihdam edecek çalışanlar ister.
5-)NEDEN BU SEKTÖRDE ÇALIŞMAK İSTİYORSUNUZ?
Bu sorunun cevabı sadece isteğinizin herhangi bir işe girip çalışmak olup olmadığını ve kariyer hedefiniz konusunda çalışıp çalışmadığınızı ortaya koyacaktır. Soruya cevap verirken kariyerinizi bu sektörde ilerletmek istediğinizi ve bu yol boyunca ilerlemek istediğinizi belirtmelisiniz.
6-) SIK İŞ DEĞİŞTİRME NEDENLERİNİZ NELERDİR?
Yıl içerisinde birkaç iş değiştirdiyseniz bu öz geçmişiniz için olumlu görünmeyecektir. Bu soruya vereceğiniz iyi bir yanıtınız olmalı. Bu soruyu olabildiğince dürüstçe cevaplamanızı öneririz. Çalıştığınız şirketin kapanmış olması, şirket yönetiminin kötü olması ya da işe başladıktan sonra daha cazip bir teklif almış olmanız sebepleriniz arasında olabilir. Cevabınız her ne olursa olsun bunu olumlu bir şekilde anlatmalısınız.
7-) ÇALIŞMAYA NEDEN BU KADAR UZUN BİR SÜRE ARA VERDİNİZ?
Çalıştığınız süre aralıklarının uzun olması da sık iş değiştirmeniz kadar olumsuz algılanabilir. Bu öz geçmişinizde hemen fark edilebilecek bir durumdur. Çalışmadığınız süre boyunca yaptıklarınızı ve bu süre içerisinde kariyeriniz ile ilgili ne gibi çalışmalarda bulunduğunuzu açıklayın. Bu boşluklarda kurslara gitmiş , çeşitli seminerlere katılmış olabilirsiniz. Bunları mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde ifade edin.
😎 SON İŞİNİZDEN NEDEN AYRILDINIZ?
İşten atılmadığınız ya da iş yeri kapanmadığı sürece bu sorulara cevap vermek her zaman basit değildir. İş vereni suçlamadan bu soruyu cevaplamanın dürüst bir yolunu bulmalısınız. Olumlu olacak bir cevapla durumu olabildiğince açık ve net anlatmaya özen gösterin.
9-) NEDEN BU POZİSYON İLE İLGİLENİYORSUNUZ?
Kariyeriniz ile ilgili bir değişiklik yapmak istediğinizi söylemekten çok daha yaratıcı bir cevabınız olmalı. Pozisyonun nitelikleri ile ilgili taşıdığınız özellikler ve bu iş için nasıl katkıda bulunabileceğiniz ile ilgili işvereni ikna edin. Pozisyon ile ilgili yaptığınız araştırmalardan bahsetmeniz iyi bir cevap olacaktır.
10-) SİZİN BİZE SORMAK İSTEDİĞİNİZ BİR SORU VAR MI?
Bu soru çok kolay görünebilir , fakat aldanmayın. Hiçbir sorunuz olmadığını söylemek yapacağınız en kötü şeydir. Şirketin başarısına nasıl katkıda bulunabileceğiniz, sizden beklenenlerin tam olarak neler olduğu,şirket için daha fazla neler yapabileceğiniz ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Ama asla “tatil sürelerinin ne kadar olduğu” “ izinler konusunda esnek olup olmadıkları” ile ilgili sorular sormayın. Bu sorular sizin daha çalışmaya başlamadan iş yerinden nasıl çıkabileceğinizi planladığınız ile ilgili olumsuz fikirler edinilmesini sağlayacaktır.