İran ve bavul ticareti Ekonomik krizi atlatan İranlılar, bavul ticareti yapmak için Osmanbey’in yolunu tuttu. En çok tunik siparişi veren alıcılar piyasayı canlandırdı. Bavul ticaretinin mühim oyuncularından İranlılar, iki yıl önce ülkelerinde yaşanan devalüasyon nedeniyle gelemedikleri Türkiye’ye geri döndü. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ABD ile ilişkilerin de yoluna koyulmaya başlanması ülkede ticareti yeniden canlandırdı. Bir Amerikan doları 40 binden 25 bin riyal seviyesine geriledi.
Ülkedeki canlanma Türkiye’nin bavul ticaretine de yansımaya başladı. Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği Başkanı Ali Ulvi Orhan, 3 haftadır İranlılar’dan yoğun talep almaya başladıklarını söyledi . İran’da şu anda bahar havası estiğini dile getiren Orhan, “Bahar bize de yaradı. İranlılar palto, kaban, yağmurluk gibi dış giyimin yanı sıra özellikle tunik siparişi veriyor” diye konuştu . Talebe yetişemiyoruz Uzun yıllardır İran’a ihracat yapan ancak işlerin iki yıldır kesildiğini söyleyen Ayhan Tekstil’in patronu Cem Karabulut ise yaklaşık 20 gündür İranlı müşterilerin Osmanbey’e gelmeye başladığını belirtti .
İranlılar’ın tunik talebine yetişmekte zorlandıklarını söyleyen Karabulut, ” Eskiden mağazaların vitrinlerine manken koymak bile yasaktı. Şimdi perakende piyasası biraz daha rahatladı. Ayrıca gönderdiğimiz ürünler gümrüklerde takılıyordu. Şimdi bu sorun da aşıldı” şeklinde konuştu . Borçlarını ödediler Ekonomik kriz nedeniyle hazır giyim ve ev tekstilinde Türk üreticilere olan borçlarını ödemekte zorluk çeken İranlı işadamları, bu sorunu da çözdü. Geçen yıl 500 milyon doları bulduğu tahmin edilen borçlarını ödeyen İranlılar, ev tekstilinde yeni sipariş vermeye başladı.
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Yaşar Küçükçalık, “İranlı meslektaşlarımız bir dönem problem yaşadı. Ancak şu an sorun yok. İran bizim için çok mühim bir pazar. Şimdi İran’ın para birimi daha stabil hale geldi” dedi.