İş görüşmeleri sırasında yapabileceğiniz en iyi şey işe alınmanız halinde şirkete katacağınız ilave değer hakkında mülakat yapanı ikna etmek olmalıdır. Şirketler, kendilerine değer katacak personelleri işe almak isterler ve mülakat yapanlar da bu hedef ile adayları çalışacakları pozisyon üzerinden değerlendir. İş için ne kadar nitelikli bir aday olduğunuzu mülakat sırasında göstermek şansınızı arttıracaktır.
CV’nin, ön yazınız daha önceki iş tecrübelerinizde, çalıştığınız firmalara nasıl değer kattığınızdan bahsetmelidir. Önceki pozisyonlarınızda neden başarılı olduğunuzu göstererek işverene nasıl bir ilave değer vadettiğinizi göstermelisiniz.
Potansiyel Bir İşverene Değerinizi Nasıl Gösterebilirsiniz
Önceki pozisyonlarınız için başarıyı tanımlayın. Önceki iş performanslarınızdan bahsetmeden başarının nasıl ölçüldüğünü düşünün. Eğer daha önce bir satış görevlisi olarak çalıştıysanız başarınızın ölçüsü müşterilerinizin sayısı olacaktır. Eğer daha önceki işinizde öğretmenlik yapmışsanız, sizin için başarı ölçüsü öğrencilerinizin sınav başarıları olacaktır. Eski işlerinizde başarı kriterini bildiğinizden emin olun.
Başarıya nasıl ulaştığınızdan bahsedin. Başarının tanımını yaptıktan sonra sizi başarıya taşıyan yolculuktan bahsedin. Eğer işiniz satış üzerine ise daha önceki işinizde nasıl bir grup müşteriye satış yaptığınızı anlatın. Eğer eğitim üzerine bir işiniz varsa daha önceki işlerinizde öğrencilerin sınav notlarını yükseltmek için nasıl bir plan yaptığınızdan bahsedin.
Başarınızı ölçümleyin. Başarınıza giden yolu da anlattıktan sonra bu başarıya bir değer biçin. Başarıların muhakkak karlılık ile ilgisi olması gerekmez. Eski işinizdeki bir başarınızın iş süreçlerini nasıl hizlandırdığından bahsedebilirsiniz. Burada rakamlardan bahsetmek işverene sizi işe almak için somut deliller vermenizi sağlar.
Aldığınız ödül ve takdirlerden bahsedin. Eski işinizde iş verenler ya da sektör yöneticileri tarafından size verilen bir ödül, sertifika ya da takdir varsa bu alamada bunlardan bahsetmenin tam zamanı.
Değerle alakalı anahtar kelimeler kullanın. Özgeçmişinizde ve ön yazınızda, önceki şirketlerinizdeyken nasıl değer kattığınızı göstermeye yardımcı olan etkin fiiller ve diğer anahtar kelimeler kullanın. Kullanabileceğiniz bazı kelimeler şunlar olabilir:
- kazanım
- fikir
- oluşturmak
- iyileştirme
- daha ucuz
- gelişmiş
- gelir
Katacağınız Değerden Ne Zaman Bahsetmelisiniz?
Özgeçmişinizde
Özgeçmişinizde başarılarınızı vurgulayın. Eski iş tecrübelerinizi alt alta sıralamak yerine her biri için madde işaretleri kullanarak başarılarınızdan bahsedin. Her göreviniz için çalıştığınız şirkete nasıl değer kattığınızı vurgulayın.
Özgeçmişinizin özet bölümünde kariyer başarılarınızı da özetleyebilirsiniz. İş alanınıza göre kariyeriniz boyunca kazandığınız başarımlardan, aldığınız ödüllerden ve sizi diğerlerinden ayıran tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz.
Başvurunuzun Ön Yazısında
Başvurunuzun ön yazısında işe ne kadar uygun olduğunuzu belirten bir veya birkaç başarınızdan bahsedin. Daha önceki şirketler için sağladığınız kate değeri ve bu değeri üretirken aldığınız rolü vurgulayın. Başarılarınızı ve varsa ödüllerinizi de konuya katarak önceki işlerinizde şirketlerin size nasıl değer verdiğine değinin.
İş Görüşmesi Sırasında
İş görüşmesi sırasında “bize önceki işyerinizden bahsedin” diye bir soru alabilirsiniz. Buna cevap olarak eski tecrübenizden bahsederken başarılarınıza odaklanın . İş sırasında başardıklarınız ve ödüllerinizden bahsedin.
Ayrıca, eski işleriniz ile ilgili tüm sorularda kötü konuşmaktan sakının. Eski işleri hakkında kötü konuşan adaylar işverenler için asla çekici değildir. Orada geçirdiğiniz süre boyunca bireysel ya da ekip halinde başardıklarınıza odaklanın. İyileştirdiğiniz iş süreçlerinden, sağladığınız fayda ve karlılıktan bahsedin.
Sağlayacağınız Katma Değeri Göstermek İçin Örnekler
Özgeçmişinizi, Cv’niz için kapak yazınızı yazarken ya da bir iş görüşmesi için hazırlanırlanırken aşağıdaki örneklerden ilham alın.
Özgeçmişinizde Başarılarınızdan Bahsetmek İçin Örnek
İş Tecrübeleri
- Pazarlama Görevlisi
ABC Firması, İzmir
2007 Şubat ayından itibaren firma bünyesindeki emlak yatırımlarının satışı ile görevli ekipler içerisinde rol adı. 15 ay boyunca süren görev süresince üç defa ayın satış görevlisi seçildi.
Görev süresince hem şirket tarafından yönlendirilen müşteriler ile ilgilendi hem de kendi çalışmaları ile kazandığı potansiyel müşteri havuzundan 51 emlak satışına aracılık etti. - Satış Koordinatörü
XYZ Firması İstanbul
2009 yılından günümüze kadar Xyz firması tarafından üretilen yazlık konutların satışı ile görevli 45 kişilik ekibi yönetmektedir.
45 kişilik satış ekibini eşit gruplara bölerek gruplar arası rekabet yaratmış, bu sadece personel başı aylık ciroyu %3,5 arttırmıştır.
Personel için ortak komisyon havuzu sistemini getirmiş ve bu sistemden sonra ortalama personel istihdam süresi 11 aydan 16 aya çıkmıştır.
CV Ön Yazısı İçin Örnek
İş tanımında ekip çalışmasına ve yüksek tempoya ayak uydurabilecek bir kasiyer aradığınızdan bahsetmişsiniz. Ben 2 yıl boyunca X firmasının yüksek tempolu çalışma ortamına sahip Y şubesinde kasiyer olarak çalıştım. Bu tecrübe sırasında aynı şubede çalıştığım 14 çalışma arkadaşım ile iyi ilişkiler kurdum. Bu iş tecrübesinden edindiğim ekip çalışması ve yüksek tempoya uyum becerilerim ile sizin işiniz için uygun bir aday olduğumu düşünüyorum.
Mülakat Sırasında Örnek Cevap
Mülakat sırasında sorulacak “Neden sizi işe almalıyız?” sorusu için örnek cevap aşağıda bulunuyor;
“Sizinki gibi sektöre yeni giren markalarda yeterli tecrübem var. Henüz oturmamış kurum kimlikleri içerisinde görev tanımı sorunu yaşamadan yeterli süreler çalıştım. Daha önceki işimin kuruluş sürecine tanıklık ettiğim için sizin de ihtiyaç duyacağınız bazı tecrübelere sahibim. Eski işimde proje yöneticisi olarak çalışırken, projeler özelinde departmanların nasıl yapılanması gerektiğine dair tecrübeler edindim. Bu tecrübeler sizin işinizi kolaylaştırabilirim”