Şimdiye kadar sayabileceğinizden çok daha fazla iş görüşmesine girmiş olsanız bile iş görüşmeleri giderek kolaylaşıyormuş gibi görünmüyor. Her iş görüşmesinde yeni insanlarla tanışıyor, kendinizi ve becerilerinizi pazarlıyor hatta çoğu zaman bildikleriniz kadar bilmediğiniz şeyler hakkında da konuşmak zorunda kalıyorsunuz. Üstelik tüm bu süreçlerde son derece iyimser ve hevesli bir görünüm sergilemeniz bekleniyor.
Bununla birlikte bir iş görüşmesine daha az stresli bir şekilde gidebilmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor. Bu noktada küçük bir hazırlık yapmak için ayıracağınız kısa bir zaman, uzun bir yol gitmenizi sağlayabiliyor. Hazırlanmak için ne kadar çok zaman harcarsanız, gerçek görüşme esnasında kendinizi o kadar rahat hissedeceğinizi biliyor muydunuz? Ancak iş görüşmesinin bir sınav olmadığını unutmayın, o yüzden mülakattan önce saatlerce çalışmanız gerekmiyor. Yalnızca görüşeceğiniz şirket ile ilgili araştırma yaparken gereken özeni gösteriyor, işe alacakları kişide tam olarak hangi özellikleri aradıklarını anlayıp deneyimlerinizi tartışabiliyor ve sizi bu iş için en uygun aday haline getiren özellikleri ifade edebiliyor olmanız gerekiyor. İş görüşmesi esnasında özellikle iletişim becerilerine odaklanmak iyi bir fikir olup böylece işverene sağlayabileceğiniz katkılar hakkında net bir şekilde konuşma şansını elde etmiş oluyorsunuz. Sonuç olarak etkili görüşme yapmanın anahtarının, güven vermek, olumlu bir tavır sergilemek, işyerine katkı sağlayabilecek becerilerinizi ve iş ile ilgili niteliklerinizi örneklerle paylaşabilmek olduğunu açıkça söyleyebiliyoruz. Görüşme becerilerinizi geliştirmeye zaman ayırır ve bunun üzerinde çalışırsanız, tüm görüşmelerinizde kullanabileceğiniz etkili görüşme stratejilerinizi belirleyebilirsiniz. Önceden yaptığınız bazı hazırlıklar sonucunda iş görüşmesini dilediğiniz gibi yönlendirebilir ve sizi şirketin yeni çalışanı olmak için ideal aday haline getiren deneyimi sergileyebilirsiniz.
İş Görüşmesine Girmeden Önce Bu Tavsiyelere Göz Atın
Bu yazımızda sizlerle etkili bir iş görüşmesi yapmanızda yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını paylaşmak istiyoruz. Doğru hazırlık süreci, iş görüşmelerinin ayrılmaz parçası olan stresi hafifletmeyi ve sizi hem olumlu hem de başarılı bir görüşme deneyimine hazır hale getirmeyi sağlayabilir.
Pratik Yapın ve Hazırlanın
İşverenlerin iş görüşmelerinde sorduğu tipik soruları gözden geçirin ve cevaplarınızı çalışın. Güçlü cevaplar, yeteneklerinizi vurgulayıp özgeçmişinizi destekleyecek şekilde spesifik ve kısa olanlardır. Verdiğiniz cevaplar işverenin söz konusu pozisyonla ilgili olarak en çok önem verdiği yetkinliklere sahip olduğunuzu da vurgulamalıdır. Aday olduğunuz iş ile ilgili görev ve sorumlulukları gözden geçirdiğinizden, aranılan özelliklerin bir listesini yaptığınızdan ve bunları kendi deneyimlerinizle eşleştirdiğinizden emin olun.
Sorulan soruya cevap vermeyi sağlamadığı takdirde en iyi hazırlanmış yanıtın bile yetersiz kabul edileceğini unutmayın. Kendinizi verdiğiniz en iyi cevaplarla tanımlayabilmeniz önemlidir. Ancak, cevaplarınız ile mülakatı yapan kişiye aradığı bilgileri verebilmeniz için görüşme sırasında dikkatli bir şekilde dinlemeniz de çok önemlidir.
Görüşme esnasında işverene ya da onu temsilen görüşmeyi yapan kişiye sormak istediğiniz soruların bir listesini hazırlayın. Hemen hemen her iş görüşmesinde, görüştüğünüz kişi bir sorunuz olup olmadığını sorar. Kuruluşa olan ilginizi göstermek adına en azından bir ya da iki soru yöneltmeniz önemlidir.
Görüşme Yaptığınız Kişi İle Aranızda Bir Bağ Kurun
Şirket hakkında bilgi sahibi olduğunuzu göstermenin yanı sıra iş görüşmesini gerçekleştirdiğiniz kişi ile aranızda bir bağ kurmaya çalışın. Görüşme yaptığınız kişinin ismini bilin ve yaptığınız görüşme esnasında ismi ile hitap edin. Eğer isminden emin değilseniz görüşmeden önce telefonla arayarak teyit edin. Kendilerini tanıttıkları esnada çok dikkatli bir şekilde dinleyin. Eğer isimleri unutmaya yatkınsanız karşınızdaki kişinin dikkatini çekmeden not defterinizde görünmeyecek bir yere not edin. Sonuç olarak görüşme yaptığınız kişi ile kişisel bir bağ ve başarılı bir iletişim kurmak işe girme şansınızı artırabilir. Araştırmalara göre insanlar genel olarak sevdikleri ve şirketin kültürüne uygun olduğunu düşündükleri adayları işe alma eğilimindedir. Siz de bu şekilde davranarak mülakat yaptığınız kişinin yanınızda yer almasını sağlayabilirsiniz.
Şirketi Araştırın ve Şirket Hakkında Neler Bildiğinizi Gösterin
Ev ödevinizi yapıp iş görüşmesini yapacağınız şirketi ve içerisinde bulunduğu sektörü araştırın. Böylece görüşme esnasında karşı karşıya kalabileceğiniz “Bu şirket hakkında ne biliyorsunuz?” Sorusunun cevabına hazır olursunuz. Eğer bu soru sorulmazsa şirket hakkında bilgi sahibi olduğunuzu verdiğiniz cevapların içerisine yerleştirdiğiniz cümlelerle kendiniz göstermeye çalışmalısınız.
Bunu yapmanızın en etkileyici şekli, yanıtlarınızı şirket hakkında öğrendiğiniz bilgilere bağlayarak vermektir. Örneğin, “Geçen yıl yeni bir yazılım sistemi uygulayarak müşteri memnuniyeti puanlarınızı etkileyici bir şekilde artırdığınızı fark ettim. ABC’de yazılım geliştirme konusundaki son teknolojiler üzerinde uzmanlaşıyorum. Ve sektörün lider isimlerinden biri olmaya çalışmanızı takdir ediyorum.” Gibi bir cevap ile hem sorulan sorunun yanıtını verebilir hem de şirketle ilgili bilgi sahibi olduğunuzu gösterebilirsiniz.
Bunun yanı sıra; web sitesi aracılığı ile şirketin geçmişi, kültürü, misyonu, değerleri, personel politikası ve en son başarıları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Eğer söz konusu şirketin sosyal medya hesapları ya da bir blogu varsa buralardan da şirket hakkında bilgiler alabilirsiniz.
Tüm Hazırlıklarınızı Bir Gece Önce Tamamlayın
Bir iş görüşmesinde giyeceğiniz kıyafeti seçmek, özgeçmişinizin ekstra kopyalarını yazdırmak ya da bir kalemle not defteri bulmak için son ana kadar beklemeyin. İş görüşmesinde giymeyi uygun bir kıyafeti her zaman gardırobunuzda hazır bulundurun. Böylece iş görüşmesinden önce ne giyeceğiniz konusunda endişelenmenize ve karar vermek için zaman ayırmanıza gerek kalmaz. İş görüşmesine gitmenizden önceki gece kıyafetinizden yanınızda bulunması gereken eşyalarınıza kadar her şeyi hazır hale getirin ve son kontrollerinizi tamamlayın. Böylece ertesi gün herhangi bir şey için endişelenmenize gerek kalmadan ve son derece sakin bir şekilde hazırlanıp işi görüşmenize gidebilirsiniz.
Saçınızı nasıl şekillendireceğinizden ne giyeceğinize, iş görüşmesine zamanında yetişmek için kaçta yola çıkacağınızdan oraya nasıl gideceğinize kadar her şeyi incelikle planlamak size zaman kazandırmasının yanı sıra kaygınızı azaltır ve son dakikada verme olasılığınız yüksek olan yanlış kararların da önüne geçmiş olursunuz. Böylece tüm enerjinizi ve beyin gücünüzü tamamen iş görüşmenize yönlendirebilirsiniz.
İş görüşmesine gitmeden önce giydiğiniz kıyafetlerin temiz, düzenli ve iş görüşmesi yaptığınız firma için uygun olduğundan emin olun. Özgeçmişinizin ekstra kopyaları ile güzel bir portföy getirin. Aynı zamanda yanınızda bir kalem ile not defteri bulundurmayı unutmayın.
Görüşme Saatinden Önce Orada Olun
İş görüşmesi için tam zamanında görüşmenin yapılacağı yerde olun. Aslında burada “tam zamanında” 5 – 10 dakika erken anlamına gelir. Gerekirse iş görüşmenizin olacağı günden önce görüşme yerine gidin. Böylece tam olarak nereye gitmeniz gerektiğini ve ortalama ne kadar sürede görüşme yerine gidebileceğinizi bilirsiniz. İş görüşmenizin saat kaçta olacağını mutlaka göz önünde bulundurun. Böylece trafiğin o saatte ve o lokasyonda nasıl olduğunu kontrol edip yola çıkış saatinizi ayarlayabilirsiniz. Ayrıca görüşmenin yapılacağı yere gittiğinizde; tuvalete gitmek, kıyafetlerinizi kontrol etmek ve sakinleşmek için kendinize birkaç dakika daha ayırın.
Sakin Kalmaya Çalışın
İş görüşmeniz esnasında rahatlamaya ve mümkün olduğunca sakinliğinizi korumaya çalışın. Sorulara verdiğiniz yanıtlar kadar beden dilinizin de sizin hakkınızda ipuçları verdiğini unutmayın. İş görüşmesinden önce gerekli hazırlıkları yapmış olmak adımlarınızı güvenli atmanızı sağlayacaktır.
Soruları cevaplarken iş görüşmesi yaptığınız kişi ile göz temasınızı sürdürün. Soruyu unutmamak ve eksik yanıtlamamak için soruyu aktif dinleme yöntemlerini kullanarak dikkatli bir şekilde dinleyin. Böylece görüşme yaptığınız kişinin tam olarak ne sormak istediğini bilir eksik ya da gereksiz yere uzatılmış cevaplar vermekten kaçınırsınız.
İş görüşmesi yaptığınız kişinin konuşmasını her ne pahasına olursa olsun, özellikle de soru sorduğu esnada kesmemeye özen gösterin. Vereceğiniz cevabı düşünmek için biraz zamana ihtiyacınız varsa bunu yapmaktan çekinmeyin.
Sakinliğinizi korumak ve bir iş görüşmesinin yaratması olası stresinden kaçınmak için bu ipuçlarına mutlaka göz atın. Eğer bir iş görüşmesine gireceğiniz düşüncesi sizde bir panik havasına neden olursa, bu mülakat tavsiyelerini gözden geçirmek işe başlamanız için harika bir hareket noktası olacaktır.
İş Görüşmenizden Sonra Başvuru Sürecinizin Nasıl İlerlediğini Takip Edin
İş görüşmenizden sonra, iş görüşmenizi yaptığınız kişiye söz konusu pozisyona ilginizi yineleyen bir teşekkür notu iletin. Bu nota görüşme esnasında bahsetmeyi unuttuğunuz ayrıntıları da ekleyebilirsiniz. Eğer aynı şirkette görevli birden fazla kişi ile iş görüşmesi yapıyorsanız, görüştüğünüz kişilerin her birine kişisel bir not gönderin. Teşekkür e-postalarınızı iş görüşmenizden sonraki 24 saat içerisinde göndermeye özen gösterin.
Her İş Görüşmesini Başarı İle Sonuçlandırabilirsiniz
İş görüşmesi esnasında neleri yapmamalısınız? İş görüşmeleri esnasında en sık yapılan hataları gözden geçirin ve bunları yapmamaya özen gösterin. Eğer iş görüşmenizden önce bu konuda araştırma yaparsanız görüşme esnasında bu hatalar hakkında endişe duymazsınız. Tipik bire bir toplantılardan farklı olan iş görüşmelerinin nasıl yapıldığına dair ipuçlarını gözden geçirin. Ayrıca iş görüşmeniz sona erdikten sonra da görüşmenizin iyi gittiğini gösteren işaretlere odaklanın. Böylece bir dahaki sefere hangi becerilerinizi geliştirmeniz gerektiğini daha objektif bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Kaynak Link: https://www.thebalancecareers.com/top-interview-tips-2058577