İşinizde Terfi etmek için 20 tavsiye
1- Mentorluk ilişkilerinizi güçlendirin: Bir araştırmaya göre terfi eden her 5 kişiden 4’ü şirkette daha üst pozisyonda bulunan bir kişi ile mentorluk ilişkisi içinde. Bazı şirketler mentorluk programlarına sahip ama sizin şirketiniz değilse bile üst yönetimle güçlü ilişkiler geliştirmeyi deneyin. Mentorlar daima bilgi ve kariyer rehberliği için sağlam kaynaklardır.
2- Yaptıklarınızı sunun: Geçmişteki başarılarınızı bir kenara not edin ve detayları ile birlikte yöneticilerinize sunun.
3- Kendinizi pazarlayın: İş dünyasında mütevazı olmak size hiç bir fayda getirmez aksine zarar verir. Gün kendini pazarlama günü. Çevrenize şöyle bir bakın, etrafta sizin yaptığınız işin yarısını bile yapmaya aciz pek çok kişiyi üst pozisyonlarda göreceksiniz. Neden? Çünkü kendilerini pazarlamayı biliyorlar da ondan. Bu kişiler dünyaları fethetmiş büyük bir imparator edasıyla kendilerinin ne kadar başarılı, ne kadar bulunmaz olduğunu anlatırlar sağa sola ve amaçlarına da ulaşıp, bir üst pozisyona otururlar.
4- İşe yöneticinizden başlayın: Kendi yöneticinizin sizin terfinizin en önemli destekleyicisi olması için elinizdeki tüm fırsatları kullanın. Ona kariyer planlarınızı anlatın, işinizden bıkmış gibi bir tablo çizmeyin ve özel olarak istediğiniz bir pozisyon varsa karar vericilerin bunu bilmesini sağlayın. Müdürünüzle bir terfi için olabilecek engelleri bu engelleri nasıl aşabileceğinizi konuşabilirsiniz. Yine bazı kaynaklar yöneticinizle dostça bir ilişki kurmanızı, hobileri hakkında bilgi sahibi olmanızı, partilerde, konferanslarda onlarla sohbet etmenizi öneriyor.
5- Kendinizi geliştirin: Şirketiniz için kritik olan alanlarda kendinizi geliştirin. Teknoloji ve diğer çevresel etkenler çok hızlı gelişiyor, o nedenle pazarlanabilir kalmak için kendinizi sadece sorumluğunda olduğunuz iş açısından değil her açıdan geliştirmeniz gerekiyor.
6- Network’ünüzü geliştirin: Ne kadar çok kişi sizin isminizi, yeteneklerinizi, organizasyondaki değerinizi ve hırslarınızı biliyorsa, bir fırsat doğduğunda sizin isminizin gündeme gelmesi o kadar olası. Hem organizasyondaki diğer kişilerle tanışma, onlardan yeni şeyler öğrenme, şirket hakkında daha çok bilgi edinme açısından faydalı olacaktır.
7- Daha çok sorumluluk yüklenin: Diğer departmanlar ya da takımlara gönüllü olarak yardım etmek kısacası daha fazla sorumluluk yüklenmek istemek şirket içinde değerinizi artıracaktır.
8- Her zaman profesyonel davranın: Şirkette güvenilir, profesyonel ve işbirlikçi olarak ün salın.
* Her zaman, serbest kıyafet günlerinde bile, profesyonel ve temiz giyinin
* Farklı olma cesaretini gösterin
* Zor durumlarda bile pozitif bir bakış edinin
* İşler sizin umduğunuz gibi gitmezse mızmızlanmayın, şikayet etmeyin, diğerlerini suçlamayın
* Kendi sektörünüzde, konferanslar, makaleler, konuşmalar yoluyla isim yapın
* Mesaiyi doldurmak için dört gözle saati beklemeyin
* Problem çözücü olun, patronunuza problemlerle gitmeyin
9- Takım oyuncusu olun: Artık pek çok iş, takımlar, departmanlar tarafından yapıldığı için başarıları paylaşmak ve başarısızlıkları parmakla göstermek çok daha önemli hale geldi. Bir takım oyuncusu olarak, ününüze ün katabilir ve organizasyon içindeki değerinizi arttırabilirsiniz.
10- Kendi fırsatınızı kendiniz yaratın: Şirketinizinde ihmal edilmiş bir alan görüyor ve bu alanda çok önemli yetkinlikleriniz var ise, yeni bir pozisyon için teklifinizi yazın. Ve eğer şirket yeni bir pozisyon açmıyorsa, siz girişimlerinizi, yaratıcılığınızı ve değerinizi şirkete tekrar göstermiş olacaksınız, bu size gelecek sefer yeni bir terfi istediğinizde yardımcı olacaktır.
5 dakika erken gelip 5 dakikaka geç çıkın
11- İşinize konsantre olun: Mükemmel bir performans bir terfi için yeterli değil ama gerekli. İyi bir katılım, dakiklik ve isteklilik size artı puan katacaktır. 5 dakika önce gelip 5 dakika geç çıkmayı deneyin. Böylece sizin gece gündüz işinizin başında olduğunuz düşünelecek.
12- Popüler olun: İdealinde tüm terfiler hak etme üzerine kurulu olmalı ama gerçek hayatta böyle olmuyor, kimin terfi edip etmeyeceğini ofis politikaları belirliyor. O nedenle insan ilişkilerini geliştirin ve kullanın. Çalışma arkadaşlarınıza nazik, yardımsever olun. Çalıştığınız kişilerle ilişkilerinizi geliştirin, patronunuzla golf oynayın, şirketteki karar vericilerle ilişki kurun. Şirket aktivitelerinde yer alın.
13- Şirket içindeki pozisyonlara başvurun: Daha önce de dedik. Armut piş ağzıma düş misali oturup terfi beklemek pek işe yaramaz. Yıllarca birilerinin sizi keşfetmesini bekleyip, yerinizde sayabilirsiniz. Bugün pek çok terfi, özellikle de büyük şirketlerde, başvuru veya görüşme yoluyla oluyor ve genellikle şirket dışından gelen adaylarla yarışmak zorunda oluyorsunuz.
Başvuru sürecini ciddiye alın. Kurum içi adaylar genelde yeni pozisyonu çantada keklik olarak görürler ama araştırmalar göre kurum içi adaylardan 1/3’ü aradıkları işi elde edebiliyor. Dışarıdan gelen adaylar oldukça rekabetçi olabiliyorlar, diğer taraftan şirketler de bazen taze kana, farklı bakış açılarına ihtiyaç duyabiliyorlar.
14- Yerinize adam bulun: İşyerinde çok başarılısınız ve yeriniz doldurulamaz, öyle ki şirketiniz size o pozisyonda muhtaç. Çözüm, altınıza bir adam alıp, onu eğitmeye başlamak. Pek çok kişi işimi elimden alır endişeyle yerine birisini yetiştirmeye korkar ama diğer çalışanları eğitmek, yöneticilik yeteneklerinizin de geliştiğini gösterir.
15- Belki de dışarıya göz atmanın tam zamanı: Her nedenden dolayı olursa olsun eğer yöneticinizle kör bir noktaya geldiyseniz, belki de dışarıda farklı bir iş bakmanın tam sırasıdır. Araştırmalara göre çalışanların yüzde 75’i herhangi bir zamanda dışarıda iş bakıyorlar.
16- Bulduğunuz fikirler büyük olsun: Şirketinize büyük bir iş kazandıracak ya da maddi anlamda destek olacak bir fikir bulun. Gerekirse başınızı ortaya koyun ama fikri ortaya atın. Fikriniz işe yarasın yaramasın birileri tarafından fark edilecek ve ilgiyi üzerinize çekeceksiniz.
17- Stratejinizi değiştirin: Şirketiniz belirli bir alana yönelmişse siz de hareketin olduğu o alanda yer alın.
18- Fırsatları değerlendirin: Farz edelim işlerin yolunda gitmediği bir departman veya bir şubeniz var, herkes o projede veya şube çalışmaya karşı, görevden kaçmak için bin bir türlü bahaneler yaratıyor. İşte bu size kendinizi göstermeniz için müthiş bir fırsat olabilir.
19- Uzmanlaşın: Bir konuda uzmanlaşın ve o alanda en iyisi olmaya bakın.
20- Yöneticinize göre davranın: Yöneticinizin gözüne girmek için onun önem verdiği şeyleri yapın. Söyleneni yapan, sözünden çıkmayan çalışanlardan hoşlanan bir yöneticinin altında böyle çalışanlar makbule geçiyor. Pohpohlanmaktan hoşlananların çevresinde de evet efendicilerim bitiyor. Diğer yandan çalışanlarını güçlendiren inisiyatif kullanmasını isteyen yöneticilerin gözünde de özgüveni olan inisiyatif kullanan çalışanlar prim yapıyor.
(Kaynak, www.quintcareers.com ve www.wikihow.com )