İşletmenizi daha çevre dostu bir haline getirmek için kullandığınız hammaddeleri, iş yönetim süreçlerinizi ve işletmenizin çöplerini bir gözden geçirmeniz gerekebilir. Küresel ısınmanın karşısında pozisyon almak için sizin ve işletmenizin elinden gelenlere göz atın.
Dünyanın her tarafında insanları yeşil, ekosisteme saygılı ve çevre dostu ürünler ve işletmeler konusunda dikkatı artıyor. Birçok tüketici satın aldığı ürünlerin çevre dostu olmasını önemsiyor. Siz de kendi işletmenizi çevre dostu bir marka haline getirmek için aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.
Arabayı Evde Bırakın
Evinizin ve işletmenizin konumlarını seçerken bisiklet ya da toplu taşıma araçlarına uygun olduğundan emin olun. İşletmenizin yerinin toplu taşıma araçlarının güzergahı üzerinde olması çalışanlarınızı da işe gelirken toplu taşıma kullanmaya teşvik edebilir. İşe bisikletleri ile gelen çalışanlarınız için bir bisiklet parkı oluşturun. İşe gelip giderken otomobil kullanmayan personelinizi motive etmek için küçük ödüller planlayabilirsiniz.
Tek Kullanımlık Ürünleri Bırakın
Şirketler, tek kullanımlık ürünler etrafında dönen günlük çalışan alışkanlıklarını azaltarak, atık üretimini ve çevresel ayak izini aynı anda azaltabilir. İyi bir örnek, ofiste görülen karton fincanlı kahve makineleri. Aynı şekilde tek kullanımlık plastik kahve kapsülleri de içerisindeki kahve telvesi ile bir daha geri dönüştürülemeyecek şekilde çöp oluyor.
Ofisinize açıkça işaretlediğiniz geri dönüşüm kutuları koyarak bu tip atıkların çöpe gitmesini engelleyebilirsiniz. Çalışanlarınızı işe kendi bardaklarını getirmeleri konusunda teşvik edin. Böylece karton bardaklar kullanmaktan kurtulurlar. Kendi bardakları ise tekrar kullanılabilecek, çöp üretmeyen bardaklar olacaktır.
Mutfak ve tuvalet alanlarında kağıt havlulardan el kurutma makinelerine geçiş de kağıtsız bir ofise büyük katkı sağlayacaktır.
Sürdürülebilir Ürünler Tedarik Edin
İşletmenizi daha çevre dostu kılmanın bir diğer yöntemi satın alma politikanızı gözden geçirmek olacaktır. Sürdürülebilirlik gözetilerek üretilmiş çevre dostu ürünler tedarik ederek hem kendi firmanızı çevre dostu kılmış olursunuz hem de diğer çevre dostu firmalara destek vermiş olursunuz. Satın aldığınız ürünleri aşağıdaki kriterler ile birlikte gözden geçirin ve kriterlere uyan daha çevre dostu ürünler tedarik etmeye çalışın:
- Ürünlerin üretim süreçlerinde sürdürülebilirlik gözetilmiş mi?
- Üretimde ozon tabakasına zarar veren ya da zehirli maddeler açığa çıkıyor mu?
- Geri dönüştürülebilir ve / veya geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmişler mi?
- Ambalaj kullanımı aşırı mı?
- Ürünler onarılabilir şekilde tasarlanmış mı?
Yenileme Yaptığınızda Çevreyi Gözetin
İşyerinizde yapısal ve dekoratif yenilemeler yaparken tekrar dönüştürülebilir ya da hali hazırda geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanmaya özen gösterin. Atmak istediğiniz mobilya ya da dekorasyon ürünlerinin ihtiyacı olanlar tarafından yeniden kullanıma uygun olup olmadığını denetleyin. Sizin açınızdan çöp olan birçok eşya değişik kullanıcılar tarafından daha uzun süre kullanmak için uygun olabilir. Dönüşüm sırasında mümkün olduğunca az çöp çıkarmaya odaklanın.
Su Kullanımını Azaltın
Her yıl yeni bir kuraklık krizi ve söylentisi duyuyoruz. Su konusunda daha dikkatli olmazsak ülkemiz de dünyamız da bu kadar temiz su talebini kaldıracak durumda değil. İşyerinizde su kullanımını azaltarak işletmenizi daha çevre dostu bir marka haline getirebilirsiniz.
İşyerinizde su kullanımını azaltmak için bu tavsiyeleri uygulayın;
- Damlayan muslukları görmezden gelmeyin. Hemen her türlü su tesisatı arızası su israfına sebep olur. En küçük arızaya anında müdahale ederek israfın önüne geçin
- Damla sulama modeli ile daha verimli ve ekonomik bir peyzaj sulaması modeline geçebilirsiniz.
- Temizlik işlerinizi yüksek basınçlı bir makine ile yaparak sudan tasarruf edebilirsiniz.
Binanızın Enerji Gereksinimini Azaltın
Şehirlerdeki elektrik ihtiyacının %40’ı binaları ısıtmak, soğutmak ve aydınlatmak için gerekiyor.
Bina enerji emisyonlarını azaltma çabası, yüksek verimli mimaride hızla büyüyen bir endüstri yaratmıştır. Net-zero ve pasif yapım yöntemleri, enerji kullanımını standart yapıya göre % 80 ila 90 arasında azaltmak için güneş ve jeotermal sistemlerle donatılmış süper yalıtımlı kabuklar kullanır.
İster kendi iş binalarınızı inşa edin, ister mevcut bir binayı yenileyin, yalıtım, güneş sistemleri ve cihazların iyileştirilmesi için sunulan çeşitli indirim ve teşvik programlarını araştırdığınızdan emin olun.
Elektronik Cihazlarınızı Çöpe Atmayın
Teknoloji sürekli yeni elektronik eşyalar üretse de eskilerin çöpe çıkması şart değil. İşletmenizde bir bilgisayar, monitör ya da cep telefonu yenisi ile yer değiştiğinde eskileri çöpe atmayın. Etrafınızda bu eski aletleri yeniden kullanabilecek okullar, yardım dernekleri ya da ihtiyaç sahibi kişiler olabilir. Bir çok marka eski ürünleri geri alarak yeni ürünlerde indirim imkanı sunuyor. Eski cihazlarınızı internet üzerinden ikinci el olarak satmak da sizin için bir alternatif olabilir.
Çevre Dostu İşletmelerle Ortaklıklar Düzenleyin
Kendi işletmenizi çevre dostu yapmanın diğer bir yöntemi ise sizin gibi düşünen diğer kişi ve işletmeler ile ortaklıklar inşa etmektir.
Gerek diğer işletmeler, gerek kamu kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri arasından belirleyeceğiniz çevre konusunda duyarlı yapılar ile ortaklıklar kurmak hem sizin firmanızın bilinç düzeyini yükseltecek hem de ortak projeler ile daha rahat bir dönüşüm süreci geçirmenizi sağlayacaktır.