Bir küçük işletme kurmaya karar verip gerekli işlemlere başlamadan önce iş fikrinizi nesnel açıdan değerlendirmek ve sağlam olduğundan emin olmak için vakit ayırın. İş konusundaki hevesinizin mi yoksa iş fikrinizin mi daha sağlam olduğunu belirleyin. Girişimciler genelde iş fikirlerine aşık olup hatalarını görmezden gelirler. İş kurma işleminden sonra gittikçe daha büyük sorunlara dönüşen bu hatalar girişimcilerin zarar etmesine sebep olabilir.
İşte işinizi kurmadan önce iş fikrinizi nesnel açıdan değerlendirip, gerçekten sağlam olduğundan emin olmanızı sağlayacak birkaç tavsiye.
Hedef Pazar Belirleyin
İş modelinizi test etmenin ilk adımı, ürün veya hizmetinizi satın almak isteyeceğini varsaydığınız hedef pazarın kim olduğunu belirlemektir. Kitlenizin yaşını, demografik bilgilerini ve harcama alışkanlıklarını bilmeden doğru bir karar vermeniz imkansızdır. Bu nedenle kişisel görüşlerden ziyade, pazar araştırması konusunda hizmet alabileceğiniz üçüncü taraf firmalara güvenmelisiniz. Bu bilgiler ışığında ürün ve hizmetlerinizin hitap edeceği potansiyel müşteriniz hakkında bir profil inşa edebilirsiniz.
İdeal müşterinizi ne kadar doğru bir şekilde tanımlar ve tahmin ederseniz, işletmenizin hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ön görme ve sunma kabiliyetini arttırırsınız. İdeal müşteriniz için bir profil oluşturmak için aşağıdaki bilgileri edinmeye çalışın;
✔️ Yaş
✔️ Konum
✔️ Gelir
✔️ Meslek
✔️ Eğitim
✔️ Medeni hal
✔️ Çocuk sayısı
Bir hedef kitle belirledikten sonra pazarın büyüklüğünü, rakiplerinizi ve rakiplerinizin konumlarını görebilirsiniz. Böylece sizin işiniz için piyasada hala yer olup olmadığı konusunda bir pazar araştırması yapabilirsiniz.
Hedef Pazardaki Rekabeti İnceleyin
İlk araştırmanız sırasında muhtemelen diğer işletmelerin hedef pazarınızda benzer ürünler veya hizmetler sunduğunu keşfedeceksiniz, ancak bu, iş modelinizin başarısızlığa mahkum olduğu anlamına gelmez.Rekabeti anlayarak kendi ürün veya hizmetiniz için rakiplerden ayrılmanızı sağlayacak bir teklif hazırlayabilirsiniz.
İşletmeniz için benzersiz bir satış teklifi hazırlayın ve bu teklifi mümkün olan her mecrada tekrarlayın. Böyle bir teklif sizi rakiplerinizden ve sert rekabetten ayıracak, hedef kitlenizin aklında kalmanıza yardımcı olacaktır.
En başta hedef kitlenizi belirlerken yaptığınız gibi, rekabet için de bir profil oluşturmanız gerekir. Pazara girdiğinizde, hangi markalar ya da işletmeler ile nasıl rekabete de girmeniz gerekeceğini önceden bilmek size avantaj sağlayacaktır. İşte hedef pazarınızdaki rekabeti araştırmanıza fayda sağlayacak birkaç ipucu;
1. Önemli Bilgileri Toplayın: Ana rakiplerinizi belirleyin ve hangi ürünleri, kime, hangi fiyatlar ile sattıklarını belgeleyin. Fiyatlandırma mantıklarını. pazardaki pozisyonlarını ve marka değerlerini belirleyin.
2. Nasıl Bir Rekabet Yaşayacağınızı Bilin: Doğrudan rekabet (aynı müşterilere aynı ürünler), dolaylı rekabet (aynı pazardaki farklı müşterilere biraz farklı ürünler) veya ikame rekabet (aynı müşterilere farklı ürünler)?
3. Rekabet Avantajınızı Belirleyin: Rekabetiniz hakkında araştırma yaparak, ayırt edici ve hedef müşterilerinize hitap edebilecek kendi avantajlarınızı belirleyebilirsiniz. Bu rekabet avantajı, sizi rekabetten ayıracak mesajlar ve marka imajı oluşturmanıza yardımcı olabilir.
4. Güçlü ve Zayıf Yönlerini Analiz Edin: Rakiplerinizi neyin güçlendirdiğini ya da onları neyin zayıflattığını dikkatlice inceleyin. Rakipleriniz için internet üzerinde aramalar yapabilir, işletmeleri ya da hizmetleri hakkındaki yorumları inceleyebilirsiniz.
5. Rakiplerinize Ulaşın: Bu mantıksız görünebilir, ancak doğrudan rekabetinizle iletişim kurarak, pazardaki işinizi farklılaştırmanıza yardımcı olacak önemli bilgiler toplayabilirsiniz. Rakiplerinizle samimi ilişkiler kurmak, gelecekte faydalı bir ortaklık veya mentorluğa da yol açabilir.
????Önemli: Rakiplerinizi analiz etmek için hepsi için SWOT analizi hazırlayabilir her rakibin güçlü ve zayıf yönlerini bir tabloda görebilirsiniz.
Finansal Fizibilite Analizi Yapın
İş modelinizi doğrulamanın bir sonraki adımı finansal analizdir. Bu, aşağıdaki soruların cevaplarının verilmesi anlamına gelir:
❓ İşletmenizin dönere girmesi için gereken maliyet nedir?
❓ Başlangıç sermayeniz nereden gelecek?
❓ İşletmenizin sürekli giderleri neler olacak?
❓ Başladıktan sonra işletmenizin kendi dönmeye başlayacağı ciroya gelene kadar gereken para nereden gelecek?
Bu soruların cevaplarını aramak, pazarınızla ilgili finansal veriler oluşturmanıza yardımcı olur. Bu bilgiye sahip olduktan sonra para için olası seçenekleri daha net değerlendirebilirsiniz.
İş modelinizin belirli bir pazarın koşulları altında riskli veya mümkün olmadığını keşfetmek hayal kırıklığı yaratıyor olsa da, bu keşif, zaman ve para harcamaktan veya daha büyük finansal başarısızlık ile yüzleşmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Küçük işletmenizin modeli açıkça tanımlanabilir bir kitleye, sınırlı rekabete ve sağlam bir finansal temele sahipse, iş geliştirme yolculuğunun bir sonraki adımı olan bir iş planının oluşturulmasına geçebilirsiniz demektir.