İyi Bir İş Fikri Oluşturmak
İyi Bir İş Fikri Oluşturmak için gereken adımlar. İş hayatına atılmak istiyorsunuz ama nereden başlamanız gerektiği konusunda kafanız karışık. Birçok iş sahası var ama hangisi size uygun, hangisinde istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz bir fikriniz yok. Tüm bunlar kafanızı kurcalarken paniğe kapılmamak için yapacağınız ilk iş, derin bir nefes almak ve sakinleşmek. Çünkü sakin kafayla alınmayan kararlar sizin o işe, bir sıfır yenik başlamanızı sağlamaktan öteye gitmez.
1- Sakin Ve Çok Yönlü Düşünün
İş hayatına adım atarken ne kadar sakin olursanız o kadar başarıya ulaşırsınız. Biran önce bir yerden başlamalıyım düşüncesini taşıyor ve uygun bulduğunuz ilk işe balıklamasına dalıyorsanız, hayatınızın hatasını yapmış olursunuz. Geniş bir yelpazeye sahip olan iş dünyasında kişisel özelliklerinizi iyi tanımak size büyük avantaj sağlar. Mesela kan gördüğünde bayılan birinin hastanede çalışması ne kadar başarı sağlarsa size uygun olmayan bir iş fikrini hayata geçirmenizde aynı oranda başarısızlıkla sonuçlanır. Yapabileceğiniz işleri bir kağıda yazarak yapamayacaklarınızı elerseniz bu iş planı size artı bir puan sağlar. İş fikriniz azda olsa şekillenmeye başladıysa, aileniz ve çevrenizde bulunan sevdiklerinize de ”bu işi göğüsleyebilir miyim” sorusunu yöneltmeniz, adımlarınızı daha da sağlamlaştırır.
2- Piyasa Araştırması Yapın
İş fikriniz oluştu ve hayata geçirmeye karar verdiniz. İş fikrinizin piyasasını takip altına almanız ve rakiplerinizin neler yaptığına, iş potansiyelinin nasıl olduğunu ve fiyatlandırmaların nasıl gerçekleştirildiğini en ince ayrıntısına kadar bilmeniz gerekiyor. Acele etmeden yapılacak bu işlem ile iş fikrinizi gerçekleştirebilmek için ikinci büyük adımı atmış olursunuz.
3- Sermaye Tespitini İyi Yapın
İş fikriniz için yeterli sermayenin bulunması ve bu sermayenin sizi en az bir yıl kadar idare ettirmesi işinizin başarıya ulaşmasında önemli etkenlerden biri. Anaparanın dışında alacağınız yan destekler ve kredilerin dönüşlerine ilişkin bir plan hazırlamak hesapta olmayan sıkıntıların önüne geçmede fayda sağlar. Bu konuda Kosgeb destekleri ve Tübitak destekleri konularında bilgi edinmek sermaye yönetiminde faydalı olacaktır.
4- Hedef Belirleyin
İş fikrinizi oluştururken kendinize hedef belirlemeniz gelişim göstermeniz adına fayda sağlar. Kısa vadeli ve uzun vadeli dönemler olarak kendinize koyacağınız hedefler, kısa sürede iş fikrinizin ilerlemesinde önemlidir. İş planında hedefler ile ilgili sorulan sorulara doğru yanıtlar vermek işinizi kolaylaştıracaktır. Hedefleriniz ile ilgili çok ileri derece ve ulaşılması güç kararlar vermeniz sizi daha sonra sıkıntıya sokabilir.
5- Ülke Gündemini Ve Ekonomisini Takip Et
İş fikriniz çok iyi, alt yapı çalışmaları da tamam, piyasaya da hakimsiniz fakat ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu analiz ederek iş fikrinize uyarlayamıyorsanız çok da başarılı olmuş sayılmazsınız. Örneğin geçtiğimiz günlerde düşen Rus uçağının yarattığı krizden etkilenen turizm sektörü bu konuya güzel bir örnektir. Olası krizler karşısında bir B planınızın olması iş fikrinizin zarara uğramamasında etkilidir. İyi Bir İş Fikri için sürekli analiz yapmanız ve ülke ekonomisini takip etmeniz ürün veya hizmetlerinizi fiyatlandırmak içinde gereklidir.
6- Arz -Talep Dengesinin Belirlenmesi
İş fikrinizde müşterinizin arz ve taleplerine karşılık verebiliyorsanız, başarının anahtarını bulmuşsunuzdur. Talebin karşılanmasının yanısıra yapacağınız reklam ve tanıtımlarla farklı ürünlere de ilgi geçebilirseniz pastadan alacağınız pay oldukça fazladır. İş fikrinizi oluşturmanız ile birlikte uygulamaya koyduğunuz ana kadar izleyeceğiniz bu altı adım, sizi hata yapmaktan yani kaybetmekten uzak tutar. Kesin ve net atılan adımlar ve risk almadan yavaş yavaş ilerleyen bir iş fikri daima güzel sonuçlar verir.