KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç, Türkiye’de kadın girişimcileri desteklemek amacıyla 10 milyon dolarlık fon oluşturacaklarını belirterek, ‘Bir yıl içinde fonun oluşması için çalışacağız’ dedi. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Garanti Bankası’ndan kadın girişimcilere kredi müjdesi geldi. KAGİDER öncülüğünde dün İstanbul’da düzenlenen “1. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi”nde konuşan KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç, Türkiye’de kadın girişimcileri desteklemek için ABD ile ortak 10 milyon dolar tutarında bir fon oluşturmak için çalıştıklarını belirtirken, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen de uluslararası kredi kuruluşlarından kadın girişimcilere ve KOBİ’lere destek için yaklaşık 320 milyon euroluk kredi alacaklarını açıkladı.
Zirvenin açılışında konuşan Onanç, kadının siyasette, iş yaşamında ve toplumun her yerinde eşit olarak var olduğu bir dünyanın, daha refah ve barışçıl olacağını söyledi. Bir “kadın girişimcilik ile liderlik fonu” oluşturmak üzere ABD ve Türkiye arasında fikir birliğine vardıklarını belirten Onanç, “Bir yıl içinde fonun oluşması için çalışacağız. Öncelikle bu projede Türkiye ve ABD yer alacak. Hedeflerimiz, girişimciliğin desteklenmesi yönünde karşılıklı eğitim. En büyük ihtiyaç kadınımızın kendine güvenini onlara verilecek eğitimlerle sağlamak. Bu fon kadın girişimci ve siyasetçilerin eğitilmesi, cesaretlendirilmesi ve ilişki ağı için kullanılacak” dedi.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen kadın girişimcileri ve KOBİ’leri desteklemek için uluslararası kuruluşlardan kredi almak üzere olduklarını açıkladı. Egemen, “Overseas Private Investment Corporation’dan almak üzere olduğumuz 100 milyon dolarlık bir kredi var. Alman Kredi Yapılandırma Enstitüsü’nden 20 milyon euro, Avrupa Yatırım Bankası’ndan da 200 milyon euroluk kredi alacağız” diye konuştu. En fazla yardım Türkiye’ye Zirveye video konferans ile katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye’de kadın haklarının uzun tarihe sahip olduğunu dile getirerek, “İstanbul’da sizinle ‘katılın, çoğalın, fark yaratın’ mottosunu hayata geçirmek lâzım. Kadınlar bir araya gelirse önünde hiçbir engel kalmaz” dedi.
Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürü Michael Leigh ise, Türkiye’nin AB’ye aday ülke olarak büyük miktarda finansal yardım aldığına dikkat çekerek, üye olmayan ülkeler arasında en büyük desteği Türkiye’nin aldığını söyledi. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, dünyanın bir yarısını oluşturan kadınların, diğer yarısını girişimcilik konusunda adeta zorladığını belirtti. Kavaf, “Girişimcilik, kadına, daha fazla özgürlük imkanı verdiği gibi kadının işine yönelik planlar yapması, kaynakları en verimli şekilde kullanma becerisi ile işinde edindiği tecrübeleri topluma yansıtma imkânı da sağlamaktadır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
Ders kitaplarındaki cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele Zirvede “Kadın Liderler Dünyayı Nasıl Değiştirebilir” konulu oturumda konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye’deki kadın girişimciliğinin önündeki en büyük engelin, eğitim olduğunu belirtti. Çubukçu, “Her şeyden önce okul ders kitaplarında cinsiyet ayrımcılığını ifade eden, bu ayrımcılığın yeniden üretildiği tüm alanlarda mücadele vermemiz gerekiyor. Cinsiyetçi yargıların, kadına yönelik ayrımcı bakış açısının yıkılmasının, kadın ve erkek eşitliğini sağlamadaki hedeflerin en önemli parametrelerinden biri olduğunu kabul etmemiz gerekiyor” dedi.
Kaynak:Referans