Kamp yapmanın, yıldızların altında yapılan ateş başı sohbetlerinin ve doğada olma özgürlüğünü iliklerinize kadar hissetmenin çok keyifli olduğunu biliyoruz. Ama tüm bu güzelliklerin etkisinde kalıp da kamp yapmanın çok fazla ayrıntı barındıran son derece ciddi bir iş olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Size gerekli tüm ekipmanları yanınızda bulunduracak ama konforunuzu da bozmayacak bir kamp çantası gerekebilir.
Kamp Çantası İçinde Neler Oluyor?
İyi bir kampçı olmanın ve kamp hayatının tadını çıkarabilmenin yolu güvenli bir kamp yapabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda titizlikle davranmakta yatıyor. Kamp alanının seçiminden doğa kurallarına uyum sağlamaya, rotanızı belirlemekten malzemelerin en etkin şekilde kullanımına, güvenli ateş yakmaktan vahşi canlılara uygun şekilde yaklaşmaya kadar pek çok konuda gerekli özeni göstermek doğada güvenli bir şekilde kamp yapmanın ve evinize dönmenin yolunu açıyor.
Kamp yapmak isteyen kişilerin kullanacakları çadır, mat, soğutucu çanta, tabak, kamp sandalyesi, kamp lambası, ilk yardım seti, uyku tulumu, sırt çantası, kamp bıçağı, matara, kafa feneri, el feneri, yedek pil başta olmak üzere belli başlı kamp malzemeleri mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Tabii bu malzemelerin nasıl taşınacağı sorusu aklınızı kurcalamaya başlamadan hemen cevabı veriyoruz, doğru seçilmiş bir sırt çantası ile.
Kamp Çantası Doğa Yürüyüşlerinde de Yanınızda!
Spor yapmak ancak bunu yaparken de şehrin stresinden uzaklaşıp doğa ile kucaklaşmak isteyenler son zamanların yükselen trendlerinden biri olan doğa yürüyüşünü giderek daha fazla tercih ediyorlar. Doğa yürüyüşü yaygınlaşmasına rağmen hala daha dağcılık ve tırmanma ile karıştırılabiliyor. Sağlık problemi bulunmayan, fiziksel olarak kendisini dinç hisseden herkesin katılabileceği bir etkinlik olan doğa yürüyüşü özellikle doğaya olan özlemini gidermek için eline geçen her fırsatı değerlendirmeye çalışan modern şehrin insanlarının en büyük tutkularından biri haline geliyor.
Doğa yürüyüşlerinde belirlenmiş bir başlangıç noktasından belirlenmiş bir diğer noktaya varılması amaçlanıyor. Tabii bu yolculuğun belirlenmiş bir rota üzerinden yapıldığını ve belli bir zamanda tamamlandığını da belirtmekte yarar görüyoruz. Bu tempolu sportif yürüyüşler için yol belirlenirken parkurlar tercih edilebiliyor. Ya da tamamen yürüyüşün durumuna göre günlük olarak bir ilerleme rotası saptanabiliyor. Ülkemizde genellikle grup halinde gerçekleştirilen doğa yürüyüşleri bireysel bir etkinlik olarak da yapılabiliyor.
Doğa yürüyüşü her mevsim yapılabilen sporlar arasında yer alıyor. Ancak bu spor da açık alanda gerçekleştirilen tüm etkinliklerde olduğu gibi yolun uzunluğuna, zorluk derecesine, hava ve ortam şartlarına göre farklı hazırlıkların yapılmasını gerekli kılıyor. Doğa yürüyüşü yapacak kişilerin yürüyüş için uygun ekipmanlara sahip olması en önemli noktalardan biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca yanlarında yeterli miktarda su ve yiyecek bulundurmaları da gerekiyor. Doğa yürüyüşü esnasında yolun zorluk seviyesine, yürüyüşün gerçekleştirildiği mevsime ve güneş ile ayın konumuna göre belirlenen saatlerde molalar veriliyor. Aynı zamanda zorlu inişlerin, tırmanışların ve yürüyüşlerin de yer aldığı bu aktivitelerde kişilerin zaman içerisinde tecrübe kazanması ve etapların zorluklarına uygun hareket etmesi önem taşıyor.
Doğa yürüyüşü yapacak olan kişilerin de yürüyüş ayakkabı seçimlerine, kullanacakları mataranın özelliklerine ve bulundurmaları gereken diğer malzemelere özen göstermesi gerekiyor. Doğa yürüyüşüne çıkarken yanınızda mutlaka yiyecek, su, ilk yardım kiti, düdük, pusula, rüzgarlık ya da yağmurluk, el feneri, şapka bulundurmanızı ve en önemlisi bunları taşımanız için uygun bir kamp çantası seçimi yapmanızı öneriyoruz.
Kamp Yapanlar Ve Doğa Yürüyüşlerine Gidenler İçin Sırt Çantası Nasıl Seçilmelidir?
Doğru sırt çantasını seçmek, birkaç saatlik bir yürüyüş, bir günlük gezi veya kamp gezisi için olsun, sizi başarılı bir maceraya taşıyan etkenlerden biri olabiliyor. O yüzden ihtiyaçlarınıza uygun iyi bir sırt çantasına sahip olmanın unutulmaz bir kamp gezisine hazırlanmanın en iyi yolu olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Sırt çantası seçmek için sırt çantasının stilini, boyutunu ve özelliklerini titizlikle değerlendirmek gerekiyor. Aslında doğru sırt çantasının seçilmesi çoğunlukla kişisel bir karar oluyor. Bunu göz önünde bulundurarak, sırt çantasını nasıl kullanmayı planladığınız, ne kadar süre ile kullanmanız gerektiği ve kendiniz için en konforlu sırt çantasını nasıl bulacağınız gibi noktalara öncelik vermek seçim sürecinizi kolaylaştırmanızı sağlayabiliyor.
Günübirlik Yürüyüşler İçin Kamp Çantası
Eğer bir günlük yürüyüş için bir sırt çantası seçiyorsanız bunun çok yönlü bir günlük sırt çantası olması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Daypack olarak da adlandırılan günlük kamp çantası seçenekleri yürüyüş, balıkçılık ve tırmanma gibi pek çok etkinlik için kullanılabiliyor. Günlük sırt çantaları gecelik konaklamaların da dahil olduğu aktiviteler için gerekli olan teçhizatların sığamayacağı kadar küçük olduğundan bu tarz yolculuklarda kullanılması mümkün olamıyor. Günlük sırt çantası seçiminde kullanıcının rahatlığını sağlamak adına arka havalandırma paneline yer verilen modellerin tercih edilmesi öneriliyor.
Daha Uzun Süreler İçin Daha Çok Malzeme
Birden fazla gece kalacağınız bir yürüyüş ya da kamp planlıyorsanız seçtiğiniz kamp çantası tüm yüklerinizi taşıyabilecek özelliklere sahip olmalı. Su mataralarınız için tasarlanmış ayrı taşıma alanları gibi ek özellikleri sayesinde bu tarz sırt çantaları hem konforunuzu artırıyor hem de eşyalarınızı kolaylıkla taşımanızı mümkün hale getiriyor.
Kadınlar İçin Tasarlanmış Kamp Çantası Seçeneklerine Göz Atın
Dar omuzları ve görece kısa bir gövdesi olan kişilerin kadınlar için tasarlanmış sırt çantalarından birini seçmeleri daha konforlu yolculuklar yapmalarını sağlıyor. Kadınlar için özel olarak tasarlanan sırt çantalarının, erkekler için ya da unisex olarak tasarlanan sırt çantalarına göre bazı farklılıkları bulunuyor. Gövde uzunlukları daha kısa, omuz genişlikleri daha dar ve bel kemerleri kavisli olan bu sırt çantalarını, kadınların uzun mesafelerde daha rahat taşıyabildikleri biliniyor. Kadınlar, erkekler için ya da unisex olarak tasarlanan sırt çantalarını da kullanabiliyorlar. Ancak, farklı sırt çantalarını denemek kişinin vücuduna en uygun olanı bulmasını ve buna bağlı olarak yolculuklarının daha keyifli hale gelmesini sağlıyor.
Deneyimli Kampçılar İçin Ultra Hafif Çantalar
Ultra hafif olarak tanımlanan sırt çantalarını deneyimli kampçıların kullanmaları öneriliyor. Bu çantalar genellikle daha az dayanıklı malzemelerden yapılıyor ve standart sırt çantaları kadar dayanıklı olmayabiliyor. Bu çantayı kullanan deneyimli yürüyüşçüler ağırlıklarını azaltmayı ve yalnızca temel zorunlu eşyalarını taşımayı planlıyorlar. Bu sırt çantaların kullanıcılarına daha az organizasyonel seçenek sunduklarını belirtmekte yarar görüyoruz.
Seçim Yapmadan Gövdenizi Ölçün
Gövdenizi ölçmeniz kendiniz için en uygun kamp çantasını seçmenizi sağlayabiliyor. Çenenin göğse doğru eğilmesi ile boynun arka tarafında yer alan ve C7 omurlarının neden olduğu şişlik ortaya çıkarılabiliyor. Buradan başlanarak gövdenin ölçülmesi kişinin kendisi için en doğru büyüklükteki sırt çantasını seçmesinde etkili olabiliyor. Gövdeye tam olarak oturmayan bir sırt çantası yaralanmalara ve fiziksel rahatsızlıklara neden olabiliyor. Sırt çantası üretimi yapan çoğu marka ürünlerinin hangi gövde ölçülerine denk geldiğini belirtiyor.
Doğru Boyutta Kamp Çantası Seçin
Sırt çantaları genellikle küçük, orta ve büyük boylarda oluyor. Bu nedenle sırt çantasının kullanımının rahat ve işlevsel olabilmesi için kişinin gövdesine en uygun boydaki sırt çantasını kullanması gerekiyor. Markalar arasında farklılıklar olabilse de genellikle;
Küçük boy sırt çantaları 16 – 19 inç (41 – 48 cm) gövde uzunluğuna,
Orta boy sırt çantaları genellikle 18 – 21 inç (46 – 53 cm) gövde uzunluğuna,
Büyük boy sırt çantaları 20 – 23 inç (51 – 58 cm) gövde uzunluğuna uygun oluyor.
Yolculuğunuza Uygun Bir Çanta Tercih Edin
Sırt çantanız ile ne kadar eşya taşıyacağınız, hangi hacme sahip bir sırt çantası seçmeniz gerektiğini belirliyor. Tek bir günlük ya da gecelik yolculuklar için 20 -30 litre hacimli sırt çantaları kullanılabiliyor. Bu hacimdeki sırt çantaları ile kuru giysi ya da yiyecek gibi temel ihtiyaç malzemeleri taşınabiliyor. 20 litreye yakın hacmi olan sırt çantaları yarım günlük yürüyüşler için ideal sayılıyor. 30 litre hacimli bir sırt çantası bir gecelik yolculuklar için ekstra su, yiyecek ve uyku malzemelerini de taşımaya olanak veriyor. İki üç günlük yolculuklar için 30 – 50 litre hacimli sırt çantalarının kullanılması daha uygun oluyor.
Birden fazla gece konaklamalı yolculuklar ekstra malzemelere ihtiyaç olabilmesi nedeni ile daha büyük hacimli sırt çantaları kullanılmasını gerekli kılabiliyor. Uyku ve yemek pişirme malzemeleri ile barınmayı sağlayacak eşyalar bu ihtiyacı nedenleri arasında yer alıyor. 30 – 50 litre hacme sahip olan bir sırt çantası daha küçük hacimli olanlara kıyasla küçük bir çadır ile uyku tulumunun yanı sıra daha fazla yiyeceğin ve giysinin de taşınmasını mümkün hale getiriyor. 2 – 5 günlük daha uzun süreli yolculuklar içinse 44 – 55 litre hacimli sırt çantalarının tercih edilmesi öneriliyor.
Daha uzun süreli kamp gezileri daha fazla yiyecek gerektirdiğinden buna bağlı olarak kullanılacak sırt çantasının hacminin de daha büyük olması gerekiyor. Ayrıca seyahat esnasında ne tarz aktivitelerde bulunmayı planladığınız ve herhangi bir teknik donanıma ihtiyacınızın olduğu durumlarda da daha büyük hacimli sırt çantalarının kullanılması zorunlu olabiliyor. 5 günden daha fazla sürecek yolculuklarda 55 + hacimli sırt çantaları tercih ediliyor. Bu sırt çantaları keşif sırt çantaları olarak adlandırılıyor ve hacimleri 110 litreye kadar değişiklik gösterebiliyor. Büyük miktarda yiyecek taşınma olanağı bulunan bu sırt çantaları genelde yalnızca rehberli yolculuklar için kullanılıyor.
Su İzolasyonu Önemli
Ekipmanların kuru tutulabilmesi için, seçilen sırt çantalarında suya dayanıklı malzeme kullanılmış olması gerekiyor. Günümüzde kullanılmakta olan pek çok sırt çantası sürekli yağmura bile dayanıklı olan su geçirmez malzemelerden üretiliyor. Su geçirmez çantalar genellikle diğer sırt çantalarına göre biraz daha hafif oluyor. Suya dayanıklı olmayan malzemeden üretilen bir sırt çantasının kullanılması durumunda yağmurdan korunabilmek için bir de yağmur kılıfı bulundurulması gerekiyor.
Çok Cep Çok Organize
Bol miktarda cebi bulunan sırt çantaları eşyaların organize edilmesi konusuna kolaylık sağlıyor. Cepler tasarıma göre sırt çantasının içinde ya da dışında çeşitli yerlerde bulunabiliyor. Kalça kemeri üzerinde yer alan cepler özellikle cep telefonu ya da GPS gibi düzenli olarak erişilmesi gereken küçük eşyaların taşınması için çok yararlı oluyor. Sırt çantalarının yan cepleri genellikle elastik malzemelerden yapılıyor ve su şişelerinin taşınması için ideal bir yer sağlayabiliyor. Ön cepler de genelde su geçirmez oluyor. Islak giysilerin kuru eşyalardan ayrılması için daha küçük bölmeler halinde düzenlenebiliyor.
Sırt Destek Çerçevelerini Düşünün
Eğer olağanın dışı büyüklükte bir teçhizatınız varsa harici bir sırt destek çerçevesi seçmenizi öneriyoruz. Bu tür sırt destek çerçeveleri günümüzde pek popüler olmamakla birlikte ağır yüklerin taşınması için kullanılmaya devam ediyor. Harici sırt destek çerçeveleri sırt ve sırt çantası arasındaki havanın akmasına izin verdiği için havalandırma yönünden de katkı sağlayabiliyor.
Cepler, Kordonlar, Klipsler
Sırt çantası ne kadar ağır olursa kullanıcının sırtındaki ağırlık o kadar artıyor. Buna bağlı olarak da kalçalarda, sırtta ve omuzlarda ağrı oluşur. Ancak sırt çantaları cepler, kordonlar, klipsler gibi daha fazla özellik içerip, daha fazla dolgu ve süspansiyon gibi ilave konfor sundukça ağırlıkları artabiliyor.
Omuz Uyumu
Kendi gövde uzunluğunuza ve bel ölçülerinize göre kendinize en uygun sırt çantasını almış olsanız da sırt çantasının omuz uyumu ve yük kaldırıcı kayış ayarı da kritik bir öneme sahip bulunuyor. Sırt çantasının çok büyük ya da çok küçük olması durumunda ağırlık kullanan kişinin vücudunun doğru noktalarına yayılmıyor. Hatta yürümeyi ve hareket etmeyi zorlaştırıcı bir etkisi bile olabiliyor.
Doğru Takmak Önemli
Sırt çantanızı tamamen yükledikten sonra sırtınıza almanın zorluğunu tahmin edebiliyorsunuzdur. Bunu sağlıklı bir şekilde yapabilmek için bel ve omuz kayışlarının gevşek olduğundan emin olunması önem taşıyor. Ayakların birbirinden hafifçe ayrılması ve dizlerin hafifçe bükülmüş olması gerekiyor. Ardından omuz kayışları size dönükken ellerinizle tutup dizlerinizden doğrulurken bir kolunuzu bir kayıştan sonra ikincisinden kaydırmanız kolaylık sağlıyor. Kalça kemerini taktıktan sonra doğru şekilde oturduğundan emin olunması için hafifçe öne doğru eğiliniyor. Ardından omuz ve sternum kayışları sabitlenip yük kaldırıcılar ayarlanabiliyor.
Havalandırma Sistemi
Sırt çantalarında mutlaka bir havalandırma sistemi bulunması gerekiyor. Tamamen terlemenin engellenmesi çok mümkün olmamakla birlikte, havalandırma sistemi bulunan bir sırt çantasının kullanımı bu sorunun önemli ölçüde azalmasını sağlayabiliyor. Bazı sırt çantalarında, sırta dayanan kısımlardaki terlemenin önüne geçilebilmesi için askıya alınmış bir file panel yer alıyor. Ayrıca arka panellerde yerleşik olan ve hava akışını destekleyen tasarımlar ile de bu sorunun önüne geçilebiliyor.
Yük Kaldırma Kayışları
Sırt çantalarında bulunan yük kaldırma kayışları, omuz kayışlarının üstünü sırt çantasının üst kısmına bağlıyor. Bu kayışlar omuz ağrılarının engellenmesinde önemli rol oynarlar ve bunun için ideal olarak 45 derecelik bir açı ile çekilmeleri gerekiyor. Sternum kayışları sırt çantasının güvenliğini sağlayıp kullanıcının vücudundaki stabiliteyi artırıyor. Pek çok sırt çantasının tasarımı, kullanıcının sternum kayışlarının yüksekliğini ayarlamasına olanak tanıyor.
Sıkıştırma kayışları kullanıcının tamamen indirilmemiş olmasına rağmen dengeli bir sırt çantasına sahip olmasını sağlıyor. Sırt çantası dolu olduğunda uzamaları ve sırt çantası boşken aşağı bakmaları gerekiyor.
Kalça kemeri sabitleyici sayesinde sırt çantasının kullanımı esnasındaki denge ve rahatlık artırılabiliyor. Sırt çantası almak isteyenlerin kalça kemerinin yeterli uzunlukta olduğundan emin olması gerekiyor. Kısa kalça kemerinin kullanılması yükün omuzlardan kalçalara tam olarak aktarılabilmesini engelliyor. Bu da kullanıcının konforunu azaltan nedenler arasında yer alıyor.
Kendinize En Uygun Stili Bulun
Sırt çantası ile seyahat etmek isteyenler için modellerin ötesinde belirleyici olan bir de sırt çantası stilleri bulunuyor. Kullanıcılar genellikle aktivite özelinde sırt çantalarını kullanmayı tercih ediyorlar. Kayak için kayak sırt çantası, tırmanma için tırmanma sırt çantası gibi tercihler söz konusu olabilse de temelde ihtiyaç duyulan eşya taşıma kapasitesi kullanıcıların tercihlerinde belirleyici oluyor.
En Önemlisi Rahatlık
Kullanıcılar zaman zaman sırt çantalarını rahat kullanamadıklarından dolayı şikayet edebiliyorlar. Bunun nedenlerinin başında ise yanlış gövde boyutunda sırt çantaları almaları geliyor. Diğer nedenin ise kalça kemerinin çok büyük ya da çok küçük olması olduğu biliniyor. Bu nedenle kullanıcıların kesinlikle bedenlerine ve kalça ölçülerine uygun olmayan sırt çantalarını almamaları gerektiğini yeniden hatırlatmak istiyoruz. Ayrıca sırt çantalarının dolgularının yetersiz olması da kullanıcıların sırt çantalarını konforlu bir şekilde kullanmasının önüne geçen nedenlerden biri kabul ediliyor.
Yumuşak köpüklü malzemeden oluşan dolgular sırt çantalarının ağırlığının etkisini azaltmaya yardımcı oluyor. Yeterince kalın dolgusu bulunmayan sırt çantaları sürtünmeye ve özellikle uzun süreli yürüyüşlerde rahatsızlığa neden olabiliyor. Kimi zaman sırt çantası almak isteyen kullanıcılar diğer pek çok kullanıcının farklı alışverişlerinde deneyimlediği bir yanlışı yaparak ürünü değil aslında markanın popülerliğini satın alıyorlar. Popüler markalar insanları cezbediyor ve güven veriyor. Ancak bu popüler bir markanın ürünlerinin sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabileceği ve size keyifli bir kullanıcı deneyimi yaşatabileceği anlamına gelmiyor. O nedenle sırt çantası alırken seçtiğiniz ürünün size uygunluğundan emin olmadan satın alma işleminizi tamamlamamanızı öneriyoruz.