Çağımız bağımsız genç girişimcilerin çağı. Herkes kendi işini kurmak için aklına yatan bir yol arıyor. Sekiz beş mesai yapan, işine sakal tıraşı olup giden, ütülü pantolonu ve sıkı kravatı ile masanın başında çalışan o nesil geride kaldı. Artık herkes “az olsun, benim olsun” diyor. Bu kadar çok kişi kendi işini sahip olmak isteyince de bir enflasyon oluşuyor.
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre yeni kurulan işletmelerin %95’i ilk beş yıl içerisinde iflas ediyorlar. Buna sebep olabilecek bir çok etken sayabiliriz; ekonomik dengesizlikler, piyasalardaki sert rekabet, yaşanan hızlı ve set değişimler… Bu sebepler arasında gösteremeyecek olsak da girişimcilerin kervan yolda düzülür mantığı da başarısızlık sebeplerinden biri.
Konu kendi işini kurmak olduğunda her girişimci duygusal davranmaya yatkındır. Hayaller ile yola çıkan bir çok girişimci bir süre sonra borç ve iflas ile yalnız kalabilir. Kendinizi ve işletmenizi kalıcılık başarısına ulaşmış o %5’lik kesim arasına atmak istiyorsanız, daha gerçekçi düşünmek zorundasınız.
Kervan yolda düzülmez! Öncelikle buna inanın. Başta ne kadar gerçekçi bir plan yaparsanız, işletmenizin ömrü o kadar uzun olur. Bu yazımızda kendi işini kurmanın hayali ve hevesi ile gözlerini kör etmiş romantik girişimcilere gerçek dünyayı göstermek ve başarı şanslarını arttırmak istiyoruz.
Kendi İşini Kurmak İsteyenlerin Baştan Karar Vermesi Gereken Noktalar
Başta karar vermek gerek. İşletmeniz kurulduktan, masraflar yapıldıktan sonra baştaki kadar cesur olmayacaksınız. O zaman hareket kabiliyetiniz daha az olacak. Karar vermek konusunda korkak olacaksınız. Büyük konuları henüz kendi işletmenizi kurmadan, işiniz kalem kağıt seviyesindeyken tartışmalı ve karar vermelisiniz.
İş başladıktan sonra mutlaka güncellemeler olacaktır. İşiniz gerçek piyasa koşulları, gerçek müşteriler ve talepler ile sınanmaya başladığında güncellemeniz gereken noktalar olabilir. Ama iyi planlar daha az düzeltmeye ihtiyaç duyarlar. Aşağıda henüz kendi işinizi kurmadan kafa yormanız gereken bir kaç nokta belirledik;
Neden Kendiniz İçin Bir İş Kurmak İstiyorsunuz?
Patronunuza kızarak kurduğunuz bir işte başarılı olma şansınız çok düşüktür. Genelde başarılı işletmeler piyasa koşullarında fark edilen bir açığı kapatmak üzere kurulurlar. Hali hazırda bir eksik fark eder ya da işleyişi tamamlayacak bir ürün keşfedersiniz… İş arkadaşlarınızın gazı, müşterilerinizin sohbeti ya da patronunuza karşı beşlediğiniz kin sizi başarılı bir işletme sahibi yapmaz.
Nasıl Bir İş Modeliniz olacak
Tüm işler sıfırdan kurulmaz. Tekerlek bir kez icat edildi. O günden bu güne sadece daha verimli hale getiriliyor. Siz de hali hazırda çalışan bir sistemi transfer edebilir ya da çalışan bir sistemin eksiklerini tamamlayabilirsiniz.
Bugün dijital arama motorlarına ait piyasanın %96’sına Google hakimdir ama ilk arama motoru Google değildir. Hali hazırda çalışan bir sistemi daha verimli hale getirerek sektörün lideri olmayı başarabilmiştir.
Kendi işini kurup daha sonra başarısız olan bir çok işletmeci suçu piyasa koşullarına ya da malın ve hizmetin iyisinden anlamayan müşterilere atar. Başta gerçekçi bir iş modeli ile fikrini sınamaktan kaçınan girişimcileri bekleyen hazin son muhtemelen budur.
Fiyatlandırma Konusunu Gözden Geçirin
Fiyatlar herkes için önemli. Sunacağınız ürün ve hizmet nasıl bir pazarda yer alacak. Bu pazarın fiyat esnekliği nedir? Sunduğunuz ürün ya da hizmeti piyasada tutundurmak için nasıl bir fiyatlandırma politikası izleyeceksiniz.
Bir çok işletme açılışa özel indirimler ile işe başlar. Bu tip bir uygulama perakendeciler için mantıklı olabilir. Bir müşteri ile uzun dönem çalışmayı planlayan hizmet firmaları için açılışa özel indirim tercihi ileride sorun yaratabilir. Bu tip işletmeler için “açılışa özel X hizmet 3 ay ücretsiz” gibi bir tercih daha mantıklı olacaktır.
Böylece açılış aşamasında daha fazla müşteri ile tanışabilir ve devamında sizi sıkıntıya sokacak taahhütlerden kaçınmış olursunuz.
Rakiplerinizi İyi Tanıyın
İnsan kendi işini kurmaya karar verip yola çıktığında gözü kararabilir, tüm rakipleriniz size ezilmesi gereken böcekler gibi görünebilir. Rakiplerinizin tamamı siz yokken o piyasada iş yapıyorlardı ve eğer siz başarısız olursanız, bir kısmı sizden sonra da orada iş yapmaya devam edecekler.
Öncelikle rakiplerinize saygı duyun. Onları bir müşteri gözü ile inceleyin. Neleri iyi yaptıklarını ve bunları hangi imkanları kullanarak yaptıklarını inceleyin. Müşterilerinin nelerden şikayetçi olduklarını öğrenin. Bu tip müşteri geri bildirimlerini öğrenebileceğiniz bir çok dijital platform mevcut.
Kendi teklifiniz ile onların teklifini karşılaştırın. Bunu siz yapmazsanız bile yarın potansiyel müşterileriniz yapacak. İnsanlara sizi tercih etmeleri için sebepler verin.
Kendi İşini Kurmak Size Neye Mal Olacak?
Kendi işinizi kurduğunuz ilk gün Elon Musk olmayacaksınız. Bir işletme sahibi olmanın rahmeti kadar zahmeti de vardır. Bir çok girişimci kendi işini kurma hayalini gerçekleştirdikten sonra hayal kırıklığına uğruyor. Aşağıdaki noktalara en başta hazır olmanız gerekecek;
Daha Çok Çalışacaksınız
Sabah sekiz, akşam beş arasında çalıştığınız mesaisi belli bir iş düzenine veda edin. Bir çok işletmeci personelinden daha fazla çalışır. Özellikle kendi işinizi kurduğunuz ilk zamanlarda neredeyse tüm hayatınız iş olacak. Bu sürede sabretmeli, kazandığınız paradan departmanlaşmaya yatırmak üzere birikim yapmalısınız.
Özellikle bizim ülkemizin işletmecileri süper makinelerdir. Hayatları iş olmuştur. Bir esnaf sabah uyandığı andan, akşam yatağına girdiği ana kadar esnaftır. Bu sebeple bir çok işletmeci çocuklarını kendi işlerinden uzak tutar. İşlerinden kazandıkları para ile başka yatırımlara yönelirler.
Siz de kendi işinizi kurduğunuzda çok çalışacaksınız. Buna en başta hazır olmanız gerek.
Para Konusu Muhtemelen Sorun Olacak
İşletmenizi ilk açtığınız gün kapının önünde bir kuyruk olmayacak. İşletmenizi müşteriler bulana kadar ayakta tutacak bir sermayeyi kuruluş sermayenize eklemeniz mantıklı olabilir.
İşletmenizi kuracak, bir süre hayatta tutacak, bu süre içerisinde işletmenizin reklamını yapacak bir para hazır olmalı. Bizde işletmeler için böyle paranın bulunması hayal gibi. Zaten işletmelerin çoğu borç ile açılıyor. Eğer siz bu geleneğe karşı hazırlıklı olursanız başarı şansınız artacaktır.
Birbirinden Bağımsız Çok İş Yapmak Zorunda Kalacaksınız
Başlangıçta, işletmeniz muhtemelen sadece sizden oluşacak. Pazarlama, satış, üretim, teslimat, muhasebe gibi biri diğerinden bağımsız bir çok iş ile tek başına uğraşmak zorunda kalacaksınız. Bu sebeple tüm ayaklarına hakim olduğunuz bir işletme kurmak mantıklı olacaktır.