Kendi Işini Kurmak
Kendi işini kurmak ve patron olmak isteyen bir çok girişimci adayı için hazırladığımız bu yazıda sizlere bazı ip uçlarını sunacağız. Yaşadığımız çevrede bulunan insanların neredeyse yüzde 75’i başkalarının yanında çalışarak para kazanan ve aldıkları belli bir miktar ücrete kanaat getirerek geçimini sağlamaktadır. Birilerinden iş emri almak ve size verilen sınırlı ücrete boyun eğmek sizin de canınızı sıkmaya başlamış olabilir bu yüzden sizde artık patron olmayı düşünmeye başlamış olabilirsiniz.
Kendi Işini Kurmak Ve Patron Olmak Için Ilk Adımlar
1- İşe Araştırma Yaparak Başlayın
Eğer siz de kendi işinizin patronu olmak ve daha çok kazanmak istiyorsanız ilk adımınız önce bu işe nereden ve nasıl başlayacağınızı araştırmak olmalı. Bugün pek çok insan kendi işinin sahibi olmak istiyor. Ancak bu istemekle olabilecek bir şey değil. Nasıl kendi işimin patronu olabilirim? diye aklınızdan defalarca kez geçirmişsinizdir. Öncelikle il adımı atmalısınız. İlk olarak araştırmalarınızı yapın, hangi sektörlerde ne tür işlerde iş sahibi olursanız işinizde başarılı olursunuz bunu belirleyin. Seçtiğiniz iş kolu ile ilgili ne tür girişimlerde bulunulması gerektiğini de araştırın. Biz tüm bu adımlar için iş planı yapmanızı tavsiye ediyoruz. İyi bir iş planı yaparsanız, önünüzdeki en büyük engeli de kaldırmış olacaksınız. Bundan sonrası ise işin daha basit kısmı. Çünkü zor olan ne yapacağınızı bilememek. Ne yapacağınıza karar verdikten sonra, o iş kolunun piyasadaki durumunu gözden geçirin.
2- Sermayeniz Hazır Mı?
Ne yazık ki sermayeniz olmadan kendi işinizin patronu olamazsınız. Ne tür bir iş kurarsanız kurun az da olsa bir birikiminizin olması şart. Çünkü sıfırdan 5 kuruş harcamadan iş kurmak mümkün değil. İşte bu nedenle iş planınızı yaparken sermayenizi de belirlemeniz gerekiyor. kendi işinizin sahibi olmak için sermayenizi de hazırladıysanız, patron olmak artık daha da kolaylaştı. Sermaye bulmakta sıkıntı yaşıyor, ya da elinizdeki sermaye kurmak istediğiniz iş için yeterli değil ise iş kurmak isteyenlere, yeni genç girişimcilere KOSGEB ve diğer benzer kanallar aracılığı ile verilen kredi ve hibe desteği programlarına da başvurabilir, hatta iş kurmadan önce iş kurma konusunda verilen eğitim kursları aracılığıyla kendinizi sahibi olmak istediğiniz iş koluyla ilgili geliştirebilirsiniz. İş kurma konusunda önünüzde birçok seçenek mevcut. Sıfırdan kendi işinizi kurabilir, ya da bir ürün hizmet ya da markanın bayiliğini alarak o iş kolunu kendiniz işleterek de patron olabilirsiniz. Piyasada bu konuda sayısız bayilik veren firma olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Başarılı bir iş planıyla hem kendi işinizin sahibi olursunuz, hem de işinizde başarılı olursunuz. Ne tür işler yapabileceğinize gelince, bu konuda verilen sayısız örnekleri içeren yazılara göz atmanızı tavsiye ederiz.
3- İş Kurmak ve Sonrası
İş kurmak her ne kadar zor gibi gözükse de bir işte en önemli olan etkenlerin başında mal veya ürünü nereye pazarlayacağınız kısmıdır. Pazarlama planı ve hedef kitle belirleme aşamalarında mantıklı kararlar vermeniz gerekmektedir. Bugün internet ve sosyal medya sayesinde bir çok hedef kitleye doğrudan reklam yapabilirsiniz. Böylece satacağınız ürün veya hizmetleri doğru yerlerde tanıtabilirsiniz. İşi sadece kurmak bir girişimci için yeterli olmayabilir. İşi kurduktan sonra işletmenin devamlılığını sağlamak çok önemlidir. Günümüzde bir çok işletme kuruluşunun daha ilk yıllarında iflas etmektedir. Bunun sebeplerinden birisi de müşteri kitlesini doğru seçememektedir.
4- İş Kurmadan Önce Bir Ipucu; Inovasyon Yapmak
İnovasyon aslında bir işletmenin ilk aşamalarında sahip olması gereken bir kavram. İnovasyonun tanımı yerine size çok kısa bir örnek vererek konuyu daha iyi anlatabiliriz. Örneğin kış için bir bot üretmeyi düşündünüz. Burada önemli olan botun sıcak tutması gibi gözükebilir ama tüketicilerin ilk baktığı nokta botun su geçirmemesidir. Su geçirmeyen bir bot inovasyon yapılmış bir ürün olarak algılanır. Aynı şekilde bağcıklı bir bot yerine bağcık işine son veren daha kolay bir aparat bulursanız bu da sizin ürününüzü diğer botlardan ayıran bir özellik olarak görülür. Böylece hem kar marjınız hem de prestijiniz artar.
5- İş Kurduktan Sonra Bir Ipucu; Reklamın Gücü
Genelde maalesef Türkiye’de iş kuran bir çok kişi reklam işini hafife almaktadır. Reklam demek illa ki ürünü satmak anlamıza gelmez. Reklam aynı zamanda müşterinin gözünde sizin şirketinizin varlığını hatırlatır. Bu yüzden ister yeni bir şirket olun ister eski bir şirket bu en önemli kuralı unutmayın. Reklam bütçenizi ise her ay düzenli olarak ayırmaya dikkat edin. Kısa bir örnek vermek gerekirse İstanbul Üsküdar’da bir restoran açtınız. Burada sadece yoldan geçenlere odaklanırsanız işletmeniz yavaş yavaş artık gözükmemeye başlar ve müşterileriniz azalır. Oysa ki Üsküdar ve çevresinde ki ilçelere özellikle Facebook ve Google Adwords reklamlarıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Böylece sizin dükkanınızın önünden geçmeyen bir çok kişiye de restoranınızı tanıtmış olursunuz.