Özgeçmiş iş bulmak ya da kariyerinde ilerlemek isteyenlerin hedeflerine ulaşmasını sağlayan ilk ve belki de en önemli belgedir. Kişinin firma yetkilileri tarafından hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlayan özgeçmiş, doğru hazırlandığı takdirde tarafların temsilcisine dönüşebilir. Bu kadar önemli olmasına rağmen birçok kişi “özgeçmiş nasıl yazılır?” sorusunun yanıtını bilmemektedir.
Bu yazımızda öz geçmiş ile ilgili en çok merak edilenleri ele alacağız. Özgeçmiş yazma aşamasındaki tüm ikilemlerinizi ortadan kaldıracak ve özgeçmiş ile ilgili tüm kavramları en başından açıklayacağız.
Özgeçmiş Nedir?
Curriculum Vitae yani CV olarak da bilinen özgeçmiş, şirketlerin personel seçimi yaparken değerlendirdikleri; iş arayanların ise iş bulma amacıyla kendileri hakkında hazırladıkları bir belge veya form olarak tanımlanabilir. Özgeçmiş iş arayan kişinin kimlik bilgilerini, medeni durumunu, doğum tarihini, eğitim bilgilerini, aldığı sertifikaları, referanslarını, hedeflerini barındıran; işe alım sürecinde kişinin kendini anlatmasını mümkün kılan bir öneme sahiptir.
Özgeçmiş kişiye özeldir, ancak iş başvurusu yapılan şirkete, pozisyona ya da şirketin kurumsal kimliğine göre özelleştirilebilir. CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler hesaba katılmadığında kişi kendini eksiksiz anlatma fırsatını dolayısıyla rakipleri arasında tercih edilme ihtimalini kaybeder. Bu nedenle özgeçmiş hazırlama sürecinde özenli davranılmalı ve bu formun ayırt edici özelliği gözden kaçırılmamalıdır.
Kısa Özgeçmiş Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kısa özgeçmiş yazılırken iş arayan kişilerin deneyimlerini, eğitimlerini, yeteneklerini ve o pozisyona başvurma nedenlerini doğru bir şekilde ifade etmeleri gerekir. Bu süreçte özgeçmiş yazarken anlatım bozukluğunun yapılmaması ve gramer hatalarından uzak durulması yaratılan izlenimin iyi olması adına önemlidir.
İş başvurularını değerlendiren ilgili departmanların her CV’yi incelerken geniş zamanlarının olmadığı bilinciyle özgeçmişler mümkün olduğunca kısa yazılmalı; ancak aynı zamanda önemli bilgileri kapsamlı bir şekilde içermelidir. Küçük işletmelere bizzat başvuruda yapılacağında kısa özgeçmişlerin fark yaratabileceği gerçeği unutulmamalıdır.
Kısa özgeçmiş örnekleri incelendiğinde de fark edilebileceği gibi, kısa özgeçmişlerde adayın bilgileri kronolojik olarak yer almalıdır. Öncelikle kişinin adı – soy adı, doğrum tarihi, adresi, iletişim bilgileri; akabinde ise eğitim bilgileri, iş deneyimleri, sertifikalandırdığı yetenekleri ve referansları yazılarak özgeçmiş genişletilmelidir. CV’nin sağ ya da sol kısmına vesikalık fotoğraf eklenmesi unutulmamalıdır.
Özgeçmiş hazırlanırken seçilen yazı fontunun okunabilirliği, ciddiyeti ya da yaratıcılığı gibi dinamikler süzgeçten geçirilmelidir. Kısa özgeçmiş örneği incelendiğinde bu özgeçmişlerin 1 sayfaya sığdırılmış olduğu göz önünde bulundurulmalı, detaylar verilirken kontrollü davranılmalıdır.
Kısa özgeçmiş hazırlayanların kendileri ile ilgili tüm bilgileri mümkün mertebe madde madde yazmasının, özgeçmişleri değerlendiren departman çalışanlarının işini kolaylaştıracağı ve dikkatini çekebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Kısa özgeçmiş hazırlamanın temel amacı başvurulan pozisyon için uygun niteliklere sahip olunduğu konusunda karar mercilerini etkileyebilmektir. Bu amaç CV’de yer alan bilgilerin kapsamına da etki eder. Adayın pozisyon için neden uygun olduğu, hangi niteliklerinin ön plana çıkacağı, firmaya ne gibi katkılar sağlayabileceği ile ilgili bilgiler kısa özgeçmiş örneklerinin merkezinde bulunmalıdır.
Özgeçmiş Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?
- Özgeçmiş hazırlarken iletişim bilgilerinin mutlak surette doğru yazılması gerekir. Böylece mülakata çağrılma aşamasında yetkililer iş başvurusu bulunan adaylara hızlı bir şekilde erişebilir.
- Kişi yaratıcılığın ön planda olduğu iş pozisyonlarına başvurduysa CV formatını özgünleştirmelidir. Böylece bakış açısı yansıtılabilir.
- Özgeçmişler düzenli olmalı ve özgeçmişte bulunan yazılar kurallara uygun yazılmalıdır. İmla hatası ve anlatım bozukluğu bulunan özgeçmiş örnekleri İK departmanı çalışanların kara listesine girebilir.
- Cv hazırlarken ön yazı hazırlamayanların şansız azalır, çünkü ön yazı doğru yazıldığında karar veren kişilerin karar mekanizmasını etkileyebilir.
- Özgeçmişler için seçilen fotoğraflar önem taşır. Özellikle görselliğin ön planda olduğu pozisyonlar için resimli CV’ler öncelikli olarak değerlendirilir.