Konsinye Nedir?
İlk etapta küçük esnaflar tarafından yetersiz sermaye sebebi ile ortaya çıkmış olan sütununa“Konsinye” zamanla büyük market zincirleri tarafından keşfedilerek, bugün bankacılık faaliyetlerinin bir benzeri şeklinde ticari bir terim olarak karşımıza çıkar. Konsinye yönteminde nakit bekletme süreçleri ciddi ek karlara sebep olurken, işletmeciler tarafından tercih sebebi olmuştur.
Konsinye ihracatın tanımı, gerekli olan aşamalar, avantaj ve dezavatajlarını sizler için derledik.
Konsinye kelimesi Fransızca olup “emanet” anlamına gelmektedir. Ek olarak Latince’deki karşılığını incelersek burada da karşımıza; tasdik etmek ve imza yolu ile bir hakkı devretmek anlamlarına gelir. Tarihte ilk kez “satıştan sonra parası tahsil edilecek üzere emanet edilen mal” anlamı ile kullanılmıştır.
Konsinye İhracat Nedir?
Konsinye ihracat, konsinyenin temel mantığı ile aynı olacak şekilde, ilgili ürünlerin ihraç edilmesi ile yapılır, konsinye ihracatın temel mantığı nedir? Kesin satışın ileri aşamada yapılacağı komisyoncu, dış alıcı veya ihracatçılara mal gönderilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
Konsinye Satış Nedir?
Taraflar arası mal satışı için yapılan ticari anlaşması olup bu tanıma konsinye satış denmektedir. Buradaki temel husus ise alıcının satılmayan ürünleri geri getirme hakkının oluşudur. Taraflar arasında yapılan bu ticaret anlaşmasına göre alıcı belli tarihten önce malların tamamını satamaz ise malları iade edebilir. Ayrıca konsinye ihracatın özellikleri arasında, satış yönteminde mallar için toptan pazarlar arayan tarafların da bu yöntemi ekonomik açıdan olumlu etkiler için kullanabilmesi yer alır.
Neden Konsinye Satış Tercih Edilmeli?
Konsinye ihraç ve satışa ilişkin avantajların başında toptan ve perakende satış noktalarında mal yetiştirilmesine izin verilmesi gelir. Buna ek olarak üreticinin alıcıdan sipariş beklerken malı deposunda tutmaması da ona mali açıdan birçok avantaj sağlar. Böylece üretici daha az maliyetle daha fazla ürün pazarlamaya sahip olur. Stok tutma maliyetinden kazanılan tasarrufun yanı sıra, perakende vitrininin oluşmasına gerek olmaması, alıcıyı mal stoklama konusunda teşvik etmesi, ürünü satmak için listelemeye gerek duymaması gelir. Öte yandan üreticinin yanı sıra alıcı için de avantajları bulunan konsinye satışta, mallar için peşin ödeme yapılması şart değildir. Malların satışının yapılmadan ödeme yapılmaması durumu da alıcı için oluşan avantajlar arasında yer alırken, satılmamış mallar da ücretsiz olarak iade edilebileceğinden alıcı için avantaj oluşturur.
Konsinye Satışın Dezavantajları
Konsinye satışta birçok avantaj olduğu gibi bazı risk ve dezavantajlar da mevcuttur. Özellikle de doğrudan kullanıcıya satılan konsinye malların (malın bedelinin) kar marjından daha az gelir elde etme durumu üreticiyi kaçırabilir. Satılmayan malların üreticiye iadesi durumu ise alıcı tarafından avantaj olarak görülse de konsinye veren üretici tarafından dezavantaj olarak sayılabilir. Üreticinin yanı sıra alıcı için dezavantajları arasında envanter yönetme anlamında yaşanabilecek zorluklar ve satılmayan mal sayısının çok olması durumunda stok tutma konusunun zorluk yaratmasıdır.
Konsinye İhracat Başvuruları Nasıl Yapılır?
Konsinye ihracat başvurularına ilişkin yapılacak ilk adım İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine başvuruda bulunmaktır. Bu aşamada merkeze gitme zorunluluğu olmayıp e-birlik ya da e-gümrük yolları ile elektronik olarak konsinye ihracat beyannamesi onayı yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise, konsinye malın ihraç edilen tarihten bir yıl içinde kesin satışının gerçekleşmesidir. Bu süre zorunlu nedenlerden İhracatları Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından iki yıl daha uzatılabilir.