Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi olan Ogün Nergizal, eğlenceye bütçe ayıramayan gençlerin evlerinden çıkmadan da eğlenmelerini sağlayacak bir proje gerçekleştirdi. Kurduğu ekantinci isimli internet sitesinde ilk başlarda öğrenci evlerindeki markete kimin gideceği sorununu çözümlemeye çalışan Nergizal artık oyun konsolu, ses ve görüntü sistemleri, elektronik oyunlar, kutu oyunları gibi eğlence ürünlerini üniversiteli gençlere düşük fiyatlarla kiralamaya da başladı. Kurduğu ekiple İzmir’in dört bir yanına hizmet veren Ogün Nergizal KOSGEB’den 30 bin TL destek aldı. Girişimciliğe merakını Yaşar Üniversitesi’nde aldığı “Girişimcilik ve Aile İşletmeleri” konulu seçmeli dersin arsından keşfeden Ogün Nergizal, üniversite öğrencilerine yönelik olarak geliştirdiği projesi ile KOSGEB’e başvuruda bulundu.
Ogün Nergizal projesi ile hizmet verdiği kişilerin düşük maliyetler ile eğlenmesini sağlamayı amaçladığını ve projesinin İzmir’de bir ilk olduğunu dile getiriyor. İster dışarıda eğlenmeyi sevmeyen ister dışarda eğlenmeye bütçe ayıramayacak olan öğrencilerin evlerinden çıkmadan da eğlenmelerini sağlamak için bu projeyi geliştirdi. İş planını şekillendirmek için hem KOSGEB’den hem de okulundaki derslerinden aldığı tüm bilgileri kullandı. Klasik esnaf zihniyetinin ötesine geçmek isteyen Ogün Nergizal, sitesinin ismini koyarken öğrencilerin vakit geçirmekten en çok hoşlandıkları yerlerden biri olan kantinden aldı.
Girişimini kısa sürede genişleten Ogün Nergizal, üç kişi ile başladığı sanal kantinde artık yedi öğrenci çalıştırıyor. Sürekli ürün yelpazesini genişleten genç girişimci hem kız kıza hem erkek erkeğe hem de kız erkek karışık gruplara tüm günü eğlenceli bir şekilde geçirmelerini sağlayacak hizmetler sunuyor. Buca’da ve Bornova’da başlattıkları hizmetlerini İzmir’in dört bir yanına genişleten Ogün Nergizal artık Denizli’de de hizmet veriyor. Hizmetlerini Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı isteyen genç girişimci Türkiye’de olmayan ya da henüz evlerdeki yerini alamayan eğlence türlerini evlere sokmaya çalıştığını dile getiriyor.
Pek Çok Girişimci KOSGEB İle Hayallerini Gerçekleştiriyor
Türkiye’de girişimcilerin ticari hayata katılmasında oldukça önemli bir rol üstlenen KOSGEB’in şimdiye kadar binlerce girişimcinin işini kurmasını sağladığı biliniyor.
Manisa’da Teknolojik Çamaşırhane
Şu anda Manisa ve İzmir bölgesinin en popüler işletmelerinden biri olan “Doruk Laundry” isimli çamaşırhane işletmesini KOSGEB’den aldığı Yeni Girişimci Desteği ile kuran Ela Evrim Bektaş, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşıyor. Doruk Laundry, genellikle gıda firmalarına hizmet veriyor. Ve her zaman için hijyenik koşulları ön planda tutmaya özen gösteriyor. Fabrikaların bünyesinde bulunan personel kıyafetlerini, önlükleri, işçi tulumlarını, masa örtülerini, temizlik malzemelerini ve benzeri ürünleri firmaların istekleri ve çalışma saatleri ile uyumlu olacak şekilde 7 gün 24 saat temizliyor, ulaşım ağları sayesinde müşterilerine zamanında teslimat yapabiliyorlar. Ela Evrim Bektaş kendi işini kurmasının KOSGEB sayesinde mümkün olduğunu vurguluyor. KOSGEB eğitimlerinin ardından projesi kabul edilince hibeden yararlanıp makine ve teçhizatlarını alıp işletmesini kuran Bektaş işleri yolunda gitmeye başlayınca KOSGEB’in geri ödemeli desteklerine başvurarak işlerini büyütmeye devam ettiğini dile getiriyor.
Hayvancılık Sektörünün Yenilikçi İsmi Aylin Şensabah
70 metrekarelik bir dükkanla ve bir elemanla İzmir Güzelbahçe’de ticari faaliyetlerine başlayan Aylin Şensabah, 2015 yılında Kemalpaşa’da 640 metrekare kapalı alana sahip olan bir işletme satın aldı. Burada 8 personele istihdam sağlayan Aylin Şensabah, Ege Üniversite Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra yabancı dil eğitimi için İngiltere’ye gitti. Ülkeye döndükten sonra dış ticaret ürünleri yapan bir işletmenin tarım ürünleri departmanında işe girdi. Yabancı firmalarla olan iş ilişkileri nedeni ile ithalat ve ihracat işlemlerine hakim hale geldi.
2011 yılında Fahri Kılıç ile birlikte kendi işletmesini kurdu. İşin başlangıç aşamasında KOSGEB desteklerini öğrenince eğitimlere katıldı. Eğitimden sonra ortağı ile birlikte hazırladıkları projeyi KOSGEB’e sundu. Projenin onaylanması ile birlikte KOSGEB’den girişimcilik desteği aldı. Bu destekle şirket kurulumunu ve makine alımlarını gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra Mesleki Fuar Desteği’nden de yararlandı. Böylece müşteri portföylerini genişletme şansını elde etti. Tarım Desteği alarak katalog bastırdı. Ürünlerinin daha geniş müşteri kitlelerine ulaşmasını ve ürünlerin daha iyi anlaşılıp piyasada tanınmasını sağladı. Ardından ilk kez ihracat yaptıkları için Lojistik Desteği’nden yararlandı ve ihracat süreci öncesinde öngörülemeyen masrafların yükünden kurtuldu. En son olarak ise Aylin Şensabah ve ortağı KOBİGEL projesini gerçekleştirdi. Bu destek ile de üretimlerinin bir kısmını otomasyona çevirip üretimlerinde kalite standardizasyonunu sağladılar.
Aylin Şensabah 2011 yılında işletmen kurulurken yem katkı sektöründe farklılığı bulunan ürünler üretmeyi amaçladıklarını dile getiriyor. Bu fikri hayata geçirmek için KOSGEB’in destekleri ile antibiyotiklere alternatif olmak üzere esansiyel yağlarla yem katkı üretimini yapabilmek için firmayı kurduklarını belirtiyor. Hayvanların yemlerden daha çok yararlanmalarını sağlamak, hayvanların bağışıklık sistemlerini desteklemek için yemlerine ya da içme sularına eklenen yem katkı maddelerinin bir kısmı o dönemde Türkiye’ye ithalat yolu ile getiriliyordu. Aylin Şensabah bu nedenle piyasaya sürülen ürünler arasında hem kalitesi hem de fayda – fiyat dengesi yönünden fark yaratmak için yola çıktıklarının altını çiziyor. İşletmelerini kurduktan sonra kendi ürünlerinin yanı sıra yeni formüllerle de fason üretim yapmaya başlayan Şensabah ve ortağı, yurt dışında yarattıkları talep sonucunda ihracata da başladıklarını ve bundan sonra üretim parkurlarını tamamen otomasyona çevirmek, farklı ülkelerde distribütörlükler vermek ve işletmelerini GMP Plus kalite standardı almayı hedeflediklerini belirtiyorlar.
Girişimci ruhu ve işletmesinin faaliyetleri ile hayvancılık sektöründe çığır açan Aylin Şensabah, gençlere ve girişimci adaylarına ne istediklerini doğru bir şekilde belirledikten sonra hedeflerinin üzerine gitmekten kaçınmamalarını öğütlüyor. Hedeflerini gerçekleştirmek için çalışırken hayal kurmaktan uzaklaşmamalarını, yapacaklarına inanıp çok çalışmalarını, doğru araştırma yapıp pes etmemelerini, meslekleri ile ilgili yurt içi ve yurt dışı fuarları mutlaka takip etmelerini öğütlüyor. Son olarak devlet desteklerini ve girişimcilere sağlanan olanakları yakından takip etmeleri gerektiğini de sözlerine ekliyor.