Ambalaj makineleri üretimi alanında faaliyet gösteren Melih Güreş’in geliştirdiği ambalajlama makinesi, UV ışınları ile dezenfekte etmiş olduğu gıdaların raf ömürlerini uzatma özelliğini taşıyor.
Melih Güreş’in bir yıl süren AR – GE çalışmaları sonucunda geliştirmiş olduğu ambalajlama makinesi, üç aşamalı dezenfekte imkanı sunarak gıdaların raf ömrünün uzatılmasını mümkün hale getiriyor. KOSGEB desteği ile 40.000 TL’ye geliştirilmiş olan prototip, ilk aşamada gıda maddelerini ultraviyole ışınları kullanarak bakterilere karşı dezenfekte ediyor. Ardından ambalajın içerisinde yer alan oksijen gazı vakum ile çekiliyor. En son olarak ise pakete azot gazı veriliyor. Güreş’in bir yıl süren çalışmalar sonucunda geçirdiği makine KOSGEB’in uzman heyeti tarafından incelendikten sonra onay almayı başardı ve Melih Güreş KOSGEB aracılığı ile patent başvurusunda bulundu.
Melih Güreş daha önce gördüğü bir makineden esinlenerek bu ambalajlama makinesi prototipini geliştirdiğini belirtiyor. Diş hekimlerinin dezenfekte işlemi için kullandıkları ultraviyole ışınları ambalaj makinesine uyarlamayı düşünen Güreş, cihazın çizimlerini yaptıktan sonra KOSGEB’e başvuruda bulundu. KOSGEB yetkilileri projeyi değerlendirdikten sonra piyasada buna benzer bir makine bulunmadığını ve Güreş’in çalışmalarını destekleyeceklerini belirttiler. Melih Güreş geliştirdiği prototipini süt ürünleri üreten bir tesiste test etti.
Güreş’in açıklamalarına göre makine; bir ürünü 9 saniyede ambalajlıyor ve işletmelere büyük ölçüde zaman tasarrufu sağlıyor. Sisteme ambalajlanması istenilen ürün koyulduğu zaman önce ultraviyole ışınlar aracılığı ile bakterilere karşı ürün dezenfekte ediliyor. Daha sonra Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) sistemi ile vakumlama işlemi gerçekleştiriliyor. Mikrobiyel aktiviteyi indirgeyebilen bu yeni hibrit teknoloji ile gıdalar % 50 daha uzun ömürlü hale getirilebiliyor. Melih Güreş, ambalajlama makinesinin sağladığı avantajlar sayesinde üreticilerin ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için koruyucu madde kullanmak zorunda kalmayacakları görüşünü savunuyor.
Makinenin prototipinin test edildiği süt ürünleri tesisinin gıda mühendisi olan Nagehan Avcı da makinenin kullanımının hem zamandan hem işçilikten tasarruf sağladığını dile getiriyor. Ayrıca gıdaların hijyenik olarak paketlenmesinde avantaj sağladığına, üç kademeli bir koruma uygulanabildiği ve şu anda hiçbir makinede bulunmayan, ultraviyole ışınlara maruz kalarak mikrobiyal yükün indirgenmesinin sağlandığına dikkat çekiyor.
Gıda İnovasyonu Nedir ve Neden Önemlidir?
Gıda inovasyonu; yeni gıda ürünlerinin, süreçlerinin ve hizmetlerinin geliştirilmesi ve metalaştırılmasıdır. Şu anda hızlı bir gıda inovasyonu yaşanıyor. Yiyecek ve içecek şirketleri yalnızca cazip, erişilebilir, heyecan verici ve benzersiz değil aynı zamanda sürdürülebilir, sağlıklı ve besleyici teklifler yapabilmenin yollarını arıyorlar. Bu yazıda sizlerle son zamanlarda ortaya çıkan gıda inovasyonlarından bahsetmek istiyoruz. İçlerinde gıda paketleme ve işleme alanındaki yenilikler de yer alıyor.
Farther Farms
Rochester, New York’ta bulunan Farther Farms, yiyecekleri doğal olarak pastörize etmek için süper kritik karbondioksitten yararlanan, dondurma, soğutma ve yapay koruyuculara olan ihtiyacı ortadan kaldıran yeni teknolojisi ile dikkatleri üzerinde topluyor. Bu teknoloji ile taze kesilmiş ürünlerin raf ömürleri uzatılıyor, işletmede ve dağıtımda kullanılan enerjiyi % 70 oranında azaltıyor. Cornwell Üniversitesi Gıda İşletme Mühendisliği Profesörü Dr. Syed Rizvi’ye göre böyle bir atılımile dünya çapındaki gıda sistemi sorunlarının çözümüne önemli bir katkı sağlanması söz konusu olabiliyor.
Ekim
Pizzanızın robo-şefler tarafından hazırlanması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fransız şirketi Ekim, her biri 30 saniyede pizza hazırlayabilen PAZZI adlı bir pizza yapma robotu ile donatılmış 24 saat otomatik hizmet veren taze pizza kioskları inşa ediyor. İnsanların sürekli hareket halinde oldukları toplu taşıma istasyonları gibi yerler için ilginç bir fikir olan Ekim, salata, içki ve tatlı servisi yapmayı da hedefliyor.
Taster
Gıda dağıtımının giderek daha popüler hale gelmesi ile birlikte yalnızca teslimata yönelik olarak tasarlanan hayalet restoranlar her yerde ortaya çıkmaya devam ediyor. Bu girişimlerden biri olan Taster, beş dakikada yemek hazırlayabiliyor ve ortalama 20 dakikada Deliveroo aracılığı ile yemeğinizi kapınıza bırakacak bir online sipariş restoranı ile hizmet veriyor.
Gastrograph AI
Bir yapay zeka ve makine öğrenme platformu olan Gastrograph AI, satın aldığımız gıdalar hakkındaki verileri derleyip analiz ediyor. Şirket bunu yiyecek ve içecek üreticilerinin hedef kitlelerinin hangi ürünlere para ödeyeceğini tahmin etmelerine yardımcı olmak için kullanıyor. Üreticiler, tüketicilerin tercih ettikleri lezzetleri, kokuları ve dokuları görebiliyor ve ürünlerini bu bilgiler ışığında geliştirebiliyorlar. Ayrıca markalaşmayı optimize edebiliyor ve bilişsel pazarlama kampanyalarını da üretebiliyorlar.
Drinkfinity
Tüketiciler her alanda kişiselleştirmeye giderek daha fazla ilgi duyuyor ve PepsiCo da bunun öneminin farkında olan şirketler arasında yer alıyor. Tüketicilere daha fazla seçenek ve esneklik sunmak isteyen şirket, müşterilerin farklı tatlardaki kapsülleri suyla karıştırarak kendi içeceklerini kişiselleştirmelerini sağlayan Drinkfinity programı ile dikkat çekiyor. Kapsüller kuru ve sıvı bileşenlerden oluşuyor ve marka farklı faydalar sunduğunu iddia ediyor. Örneğin “Renew” kapsülleri hidrasyon için elektrolitler, “Charge” kapsülleri ile kahve özütü içeriyor.
Allergy Amulet
Toplumda gıda alerjisi ve intoleransı olan kişilerin sayısı hızla artıyor. Bu nedenle Allergy Amulet’in taşınabilir gıda alerjisi sensörü gibi ürünler de daha fazla ilgi görüyor. Şirketin geliştirdiği ürün, yediğiniz yiyeceğin içerisinde potansiyel bir alerjenin olur olmadığını tespit etmenizi sağlayan, tek kullanımlık bir test şeridi olarak kullanıma sunuluyor.
23andMe
Her ne kadar beslenme planı önermek için kişinin genetik yapısını kullanan nutrigenomikler ile ilgili çalışmalar hala başlangıç aşamasında olsa da 23andMe, DNSFit, Nutrigenomix ve Habit gibi bazı şirketler DNA örneğine dayalı özelleştirilmiş diyetler sunabiliyorlar. Bazıları müşterilerine ihtiyaçlarına göre önceden hazırlanmış yemekler sunmayı teklif edebiliyorlar. Bununla birlikte araştırmacılar hala daha bir kişinin genetik yapısının diyet ihtiyaçlarını gerçekten ne kadar etkilediğini araştırmaya devam ediyorlar.