Evli ve bir çocuk annesi olan ev hanımı Dilek Yıldırım Yavuz, KOSGEB’den aldığı destek ile acuka (cevizli salça) üretimine başladı. Şimdi ise markasını ihracat aracılığı ile yurt dışı pazarlara açmayı hedefliyor. KOSGEB’in girişimcilik kursunu başarı ile tamamlayan ve ardından sunduğu iş planı kurum tarafından kabul edilen Dilek Yıldırım Yavuz aldığı 27.000 TL hibe ile kendisine küçük bir işyeri açtı. Kahvaltı sofralarında eksikliğini hissettiği acukanın üretimine başlayan Dilek Yıldırım Yavuz pazarlama konusunda eşinden destek aldı. Kendisinin üretimden eşinin ise pazarlamadan sorumlu olduğu işletmesini faaliyete geçiren Dilek Yıldırım Yavuz kısa sürede civar illere satış yapar hale geldi. Bundan sonraki hayalinin yurt dışına açılmak olduğunu belirten Yavuz, kadınların ticari hayatta aktif olarak yer almasının gerekliliğinin de altını çiziyor.
KOSGEB’den Kadın Girişimcilere Yönelik Pozitif Ayrımcılık
Girişimcilere ve KOBİ’lere yatırımlarından üretimlerine AR-GE faaliyetlerinden yurtdışı operasyonlarına kadar oldukça geniş bir yelpazede destek sağlayan KOSGEB, destek miktarlarında ve destek süreçlerinde kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uyguluyor. Böylece kadın girişimcilerin yeni iş kurma ve işlerini büyütme konusunda cesaretlendirilmeleri ve KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeleri hedefleniyor. KOSGEB tüm destek programlarının değerlendirme süreçlerinde kadın girişimcilere ek puan veriyor. Ve değerlendirme sürecinde kadın girişimcileri esas alan bir değerlendirme süreci izleniyor. Önceki dönemlerde kendi işini kurmak isteyen girişimcilere, girişimcilik destek programı kapsamında 50.000 TL’si geri ödemesiz 100.000 TL’si geri ödemeli olarak sunulan desteklerin 2019 yılı itibari ile 360.000 TL’ye kadar çıkarıldığı biliniyor.
Aydın’dan Afrika’ya İhracat
Fatma Asena Yazar, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra hem kişisel gelişimine hem de sektörde edinmek istediği yere katkıda bulunmak için İspanyolca kursuna başladı. Ardından Aydın’daki bir İspanyol fabrikasından iş teklifi alınca bu ile yerleşti. Birkaç yıl kadar bu fabrikada çalıştıktan sonra kendine bir iş kurma ve kadın istihdamını artırma düşüncesini gerçekleştirmek için KOSGEB desteklerini araştırmaya başladı. Aydın’ın incir üretiminin önde gelen kentlerinden biri olması nedeni ile bu alanda bir tesis kurmaya karar verdi. KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında 50.000 TL hibe aldı ve 2016 yılında kendi işletmesini kurdu. İşletme ilk yıl 200.000 TL , ikinci yıl 400.000 TL , sonraki yıl ise 500.000 TL ciroya ulaştı. Fatma Asena Yazar açtığı işletme ile çoğunluğu kadın olmak üzere elli kişiye de istihdam sağladı.
60 ton işleme kapasiteli işletmeden ilk kez bu yıl Güney Afrika Cumhuriyeti’ne 3 ton ürün gönderimi yapıldı. Fatma Asena Yazar yaptığı açıklamada KOSGEB’in dışında Kredi Garanti Fonu’ndan da 13.000 TL tutarında kredi aldığını açıkladı. Erkek egemen bir sektörde yerleşik kalıpları kırmaya çalıştığını ve adım adım büyüyerek devam etmeye çalıştığını belirtiyor. İlk ihracatını bu yıl yapan işletme önümüzdeki dönem üretimin tamamına yakınını ihraç etmeyi hedefliyor.
KOSGEB Kadınların İş Hayatına Katılımına Büyük Ölçüde Katkı Sağlıyor
Ayla Zengin iş hayatına KOSGEB sayesinde adım atan kadın girişimciler arasında yer alıyor. Evinde hobi olarak makine örgüsüne başlayan Ayla Zengin, KOSGEB Girişimcilik Eğitimi’nin ardından aldığı destekler ile atölyesini açtı. Şu an sosyal medya aracılığı ile yurt dışından bile teklifler aldığını belirten Ayla Triko’nun sahibi Zengin, kadın girişimcileri cesaretli olmaya davet ediyor.
İpexay Dikiş Atölyesi’nin sahibi Hülya Say 14 yaşından beri dikiş diktiğini ve kendisini sürekli geliştirdiğini dile getiriyor. Ailesinin desteği ve önerisi ile KOSGEB Girişimcilik Eğitimi’ne katılan Hülya Say aldığı destek ile bir dükkan açtı. Açtığı dükkan tahminlerinin çok ötesinde ilgi gördü. Hülya Say büyümesini sürdürmeyi ve ünlü markalara dikim yapar hale gelmeyi amaçlıyor.
Bulaşıkçılıktan Patronluğa Uzanan Gerçek Bir Başarı Hikayesi
Yalova’daki bir restoranda bulaşıkçı olarak on yıldır çalışan Aynur Ferşatoğlu KOSGEB desteklerinden yararlanan kadın girişimciler arasında bulunuyor. KOSGEB tarafından sağlanan destek ile 2012 yılında kendi işletmesini açan Aynur Ferşatoğlu, Yalova merkezde yer alan bu işletme ile kısa sürede başarıyı yakaladı. Aradan yedi yıl geçtikten sonra ise Çiftlikköy ilçesinin Sahil Mahallesinde bir ortakla yeni bir işyeri kiraladı ve işlerini büyüttü. Böylece KOSGEB’den aldığı 30.000 TL hibe ile açtığı işyerini aynı anda yüz kişiyi ağırlayabildiği bir restorana çeviren Aynur Ferşatoğlu büyük bir başarı öyküsüne de imza atmış oldu.
KOSGEB Pek Çok Farklı Sektöre Destek Sağlıyor
İlköğrenimini tamamladıktan sonra eğitim hayatına devam etmeyen Şule Kardiyen, evlendikten sonra eğitimine devam etme kararı aldı. Açık öğretim lisesine kaydolarak lise eğitimini tamamladı. Daha sonra Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Ön lisans bölümüne kaydoldu. 21 yıllık evli ve üç çocuk annesi olan Şule Kardiyen, kendi işletmesini kurmak ve iş hayatında aktif olarak yer alabilmek için 2015 yılında KOSGEB’in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katıldı. Açtığı marketin ürün çeşidini artırmaya devam ettiğini ve günlük cirosunun 1000 TL’ye yaklaştığını belirten Şule Kardiyon yakın zamanda işletmesinde eleman çalıştırmaya başlayacağını ve hayallerine KOSGEB’in destekleri sayesinde kavuşabildiğini sözlerine ekliyor.
2010 yılında bir reklam ajansında çalışmakta olan Zeynep Oral kendi işletmesinin sahibi olabilmek için KOSGEB Girişimcilik Eğitimi’ne katıldı. Reklamcılık ve organizasyon üzerine bir işletme açmak isteyen Zeynep Oral hazırladığı projeyi KOSGEB’in onayına sundu. KOSGEB tarafından projesi onaylanan Zeynep Oral 5.000 TL hibe ve kendi maddi birikimi ile işletmesini faaliyete geçirdi. İlk yıllarda cirosu az olan Zeynep Oral asla pes etmedi ve büyük bir azimle işletmesinin faaliyetlerini sürdürdü. Yıllar geçtikçe cirosunda kayda değer bir yükseliş olan Zeynep Oral kadınların iş hayatında aktif hale gelebilmek için arkalarında KOSGEB gibi çok güçlü bir desek olduğunu vurguluyor ve herkesin bu destekten yararlanmasını öneriyor.