KOSGEB tarafından sağlanan Girişimcilik Destek Programına 31 Aralık 2018 tarihinden bu yana başvuru yapılamıyor. Girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi ve girişimcilerin alabilecekleri desteklerin işlevsel hale getirilmesi amacıyla girişimcilere yönelik Kosgeb Girişimcilik Eğitimi destek programı oluşturuldu.
Yeni Girişimcilik Programı olarak da adlandırılan Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’ndan yararlanmak isteyenlerin karşılaması gereken şartlar özünde değişmedi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi Girişimciliği Geliştirme Destek programından yararlanmak isteyenlerin girişimcilik eğitimini tamamlaması gerekiyor. Ancak KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimleri artık eski şekliyle sunulmuyor. Destek programının kendisi gibi KOSGEB eğitimlerinin de ismi değişiyor. Eskiden uygulamalı girişimcilik eğitimi olarak bilinen eğitim programları bugün “geleneksel girişimcilik eğitimi” ve “ileri girişimcilik eğitimi” olmak üzere iki ayrı eğitim programı olarak lanse ediliyor.
KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Kapsamı Nedir?
KOSGEB tarafından düzenli olarak düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimi geleneksel girişimci eğitimi ve ileri girişimci eğitimi olmak üzere iki ayrı eğitimden oluşuyor. Girişimcilik eğitimi online olarak uzaktan eğitim yöntemi ile gerçekleşiyor. İleri girişimci eğitimi sürecine ise yalnızca geleneksel girişimcilik eğitimini tamamlayan kişiler dahil olabiliyor.
KOSGEB girişimcilik eğitimlerinin tamamına başvuru ve katılım ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Toplumdaki herkesin katılımına açık olan bu eğitimler KOSGEB Uzaktan Eğitim Sistemi üzerinden alınabiliyor. İnternet bağlantısına ve bilgisayara sahip olan kişiler istedikleri yerde ve zamanda girişimcilik eğitimlerini tamamlayabiliyor. Eğitimlerin içeriğinde e-kitaplar, etkileşimli videolar, e-öğrenme içerikleri, canlı dersler ve deneme sınavları bulunuyor. Tamamlanan eğitimler sonunda kişilerin adına elektronik sertifika düzenleniyor, KOSGEB ayrı olarak fiziksel bir girişimcilik eğitimi sertifikası düzenlemiyor.
KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Eğitimi Nedir?
İş kurma ve işi yürütme konusunda girişimcilerin bilgilerinin arttırılmasını, kendi sorumluluklarının bilincinde olmalarının sağlanmasını ve iş modeli hazırlanması için gerekli teknik bilgilerin sunulmasını sağlamak amacıyla düzenlenen “geleneksel girişimcilik eğitimi” Geleneksel Girişimci Programına ve İleri Girişimcilik eğitimine başvuru yapmayı düşünen girişimciler e-devlet üzerinden online olarak başvuru yapabiliyor.
KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Eğitimi Kapsamı
KOSGEB tarafından düzenlenen geleneksel girişimcilik eğitimi dahilinde girişimcilere fikir geliştirme, analiz yapma, iş modelleri, gelir kaynakları, ekonomi, hukuki altyapı, girişimcilikte temel kavramlar, pazarlama ilkeleri ve pazarlama temelleri gibi konularda eğitim sunuluyor.
İleri Girişimci Eğitimi Nedir?
Yalnızca geleneksel girişimcilik eğitimi tamamlayanların katılabildiği ileri girişimcilik eğitimi orta ve yüksek teknoloji gerektiren ve imalat sektöründe faaliyet göstermeyi planlayan girişimcilere yönelik hazırlanan bir girişimcilik eğitimi olma özelliği taşıyor. İleri girişimci eğitim programına başvurmayı düşünen girişimcileri hedefleyen eğitim programında; ağ kurma, yenilik yönetimi, fikri mülkiyet hakları, KOBİ’ler için stratejik yönetim, iş planı geliştirme, girişimin finansal yapısının yönetilmesi gibi konular yer alır.
KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Başvurusu Nasıl Yapılır?
KOSGEB geleneksel ya da ileri girişimcilik eğitimlerine katılmak isteyen adayların özel bir eğitim başvurusu sürecini başlatmasına gerek yoktur. Uygulamalı girişimcilik eğitimi sürecinden farklı olarak adaylar saniyeler içerisinde geleneksel girişimcilik eğitimi için online olarak başvuru yapabilirler. Bunun için öncelikle KOSGEB Uzaktan Eğitim Sistemi ziyaret edilmelidir. Site açıldığında girişimciler “Öne Çıkan Eğitimler” bölümünde “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” ve “İleri Girişimcilik Eğitimi” seçeneklerini görebilirler.
Kişi daha önce hiçbir eğitime girmediyse geleneksel girişimcilik eğitimi sekmesini, geleneksel girişimcilik eğitimini tamamladıysa ileri girişimcilik eğitimi sekmesini tıklamalıdır. Eğitime başla linki tıklandığında KOSGEB sistemi girişimci adaylarını E-Devlet sistemine yönlendirir. Adaylar e-Devlet ile giriş yaparak eğitim başvurusu yapabilirler.
KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri Öncesi E-Devlet Doğrulama İşlemleri
KOSGEB girişimcilik eğitimlerine başvurmak isteyen girişimci adaylarının e-devlet sistemine giriş yaptığı zaman kimlik bilgilerini doğrulaması gerekir. Kimlik doğrulama, ad-soyad doğrulama- temel bilgileri girme, iletişim bilgilerini doldurma, kütük bilgilerini ve adres bilgilerini kaydetmeye dayanan bu bölüm geçirildiğinde uzaktan eğitim tarihleri görüntülenebilir. Başvuru sürecindeki eğitimlerden seçim yapılarak başvuru tamamlanmış olur.
KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri Uygulaması
KOSGEB uzaktan eğitim sistemi sayesinde girişimci adayları girişimcilik eğitimlerine online olarak katılabiliyor.
linki üzerinden tüm Türkiye’deki uygulamalı girişimcilik eğitim duyuruları hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Girişimci adayları ikamet ettikleri illeri seçtiklerinde karşılarına hangi tarihlerde eğitim düzenleneceği bilgisi çıkıyor. Tarih uygunluğu tespit edilen eğitimlerin detaylarına girildiğinde KOSGEB ile iş birliği yapacak kurum veya kuruluş, sorumlu personel, eğitmen, eğitimin uygulanacağı il, ilçe ve adres, eğitimin başlangıç tarihi, eğitimin bitiş tarihi, eğitime kimlerin katılabileceği ve eğitimin katılımcı sayısı hakkında bilgi edinilebiliyor.
KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi diğer bir deyişle Girişimciliği Destekleme Programı kapsamında başlatılan geleneksel girişimcilik eğitimi ve ileri girişimcilik eğitimi süreçlerine son başvuru tarihi, başvurulmak istenen eğitimin başlangıç tarihinden en erken 5 gün olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Nasıl Alınır?
KOSGEB uzaktan eğitim sisteminde online olarak düzenlenen eğitimleri ve eğitimlerin ardından düzenlenen deneme testlerini başarıyla tamamlayan adaylar için KOBİ bilgi sisteminde eğitimi tamamlama tarihleri kaydedilir. Girişimcilik eğitimi katılım belgesi fiziksel olarak düzenlenmez, belgeyi almaya hak kazanan adaylar e-devlet üzerinden girişimcilik eğitimi katılım belgesine erişebilirler. Belgenin oluşturulması için Girişimcilik Eğitimi Memnuniyet Anketi tamamlanmalıdır.
Yeni Girişimci Programı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Geçmiş yıllarda girişimcilik destek programı olarak uygulanan destekler bugün yeni girişimci programı veya girişimciliği geliştirme destek programı adı altında sunuluyor. KOSGEB yeni girişimcilik programı “Geleneksel Girişimci Programı” ve “İleri Girişimci Programı” olmak üzere iki alt programdan oluşuyor.
- Yeni girişimci programına başvurabilmek için adayların girişimcilik eğitimlerini tamamlaması gerekiyor. Eğitimini başarıyla tamamlayan girişimcilerin işletmeleri ve TEKMER ve İŞGEM’de yer alan işletmeler yeni girişimcilik programına başvuru yapabiliyor.
- Gerekli şartları karşılayan şirketlerin destek programına başvuru tarihlerinden önceki 1 sene içerisinde faaliyete başlamış olması şartı aranıyor. Her şirket yalnızda tek bir girişimcilik alt programından yararlanabiliyor.
- Geleneksel girişimcilik programı başvuruları ilgili KOSGEB birimi tarafından değerlendirilirken ileri girişimcilik programı başvurularında kurul kararı gerekiyor.
- Girişimciliği Geliştirme Destek Programına katılım hakkı kazanan işletmeler 2 sene boyunca desteklerden yararlanabiliyor.
- Geleneksel girişimcilik destek programında şahıs işletmelerine 5000 TL, sermaye şirketi vasfındakilere ise 10 bin TL geri ödemesiz kuruluş desteği sunuluyor. Kuruluş desteğinin haricinde performans desteği olarak da 40 bin TL’ye kadar hibe sağlanıyor. Girişimci kadın, engelli, şehit yakını ya da gazi ise performans desteği geri ödemesiz olarak 50 bin TL olarak sunulabiliyor.
- İleri Girişimcilik Destek Programında kuruluş ve performans desteği ödemeleri geleneksel girişimcilik destek programı ile aynı oluyor, ancak bu kategorideki destekler arasında makine, teçhizat ve yazılım destekleri, mentörlük destekleri gibi destek kalemleri eklendiği için girişimcilere toplamda 370 bin TL tutarında destek sağlanabiliyor.