2019’un son günlerinden itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüs salgını, ülkemizi de olumsuz olarak etkiledi. Ülke genelinde kapsamlı alınan tedbirlerle salgının büyük yıkımlara yol açması engelleniyor. Türk Halkı olarak “evdekal” uygulamasıyla salgının geçmesini bekliyoruz. Bekliyoruz ama ekonomi ve iş hayatı beklemiyor.
Ekonominin ve iş sektörünün canlı kalması için bazı kurum, kuruluş ve işletmeler faaliyetlerini sürdürürken, bazı firma ve tüzel kişiler de işlerini e-ticaret yoluyla evlerinden yürütüyorlar. İş hayatının da eve kapanması dolayısıyla da girişimci ruhuna sahip olanlar yeni iş fikirleri üreterek e-ticarete ağırlık vermeye başladılar. Böylece bir yerde krizi fırsata çevirmiş oluyorlar.
E-Ticaret Nedir?
Düne kadar adını dahi bilmediğimiz ve ne işe yaradığını anlamadığımız internet, hayatımızın bir parçası ve olmazsa olmazı durumundadır. Evimizi, makinelerimizi, araçlarımızı, hatta hayatımızı bile internet sayesinde yönetiyoruz.
İnternetin hayatın her anında olması, iş sektörünün de bu alana kaymasını sağlamıştır. Birçok firma, mağaza ve işletme fiziki mağazalarından ayrı olarak internet ortamında da satış yapmaya başlıyor. Kişi ve firmaların internet ortamında ürün, mal, hizmet alışverişi yapmalarına e-ticaret deniliyor. Kısaca e-ticaret için ticaretin elektronik versiyonudur diyebiliriz.
İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) göre e-ticaret; Yazılı metin, ses, görüntünün işlenmesi, iletilmesine dayanan, kişileri ve kurumları ilgilendiren tüm ticari işlemlerdir. E-ticaret sürecini ise şöyle tanımlıyorlar;
- Ticaret öncesi firmaların elektronik ortamda bilgilenmesi, araştırma yürütmesi
- Kişi ve firmaların elektronik ortamda buluşması
- Ödeme sürecinin tamamlanması
- Hizmet, ürün veya malın müşteriye teslimi, satış sonrası bakım ve desteğin sağlanması
E-Ticarette Ne Pazarlayabilirsiniz?
İnternetin sonsuz bir derya olduğunu hepimiz biliyoruz. İnternet sayesinde, Dünya global bir yapıya büründüğü için milyonlarca insanın ne istediğini ve taleplerini tam olarak kestirebilmek zordur. Bu nedenle e-ticaret pazarında ne pazarlayabilirsiniz gibi bir sınıflandırma yapmak yanlış ve eksik olur.
İlginizi Çekebilir: Türkiye E-Ticaret Pazarında Satılan Ürünler Canlı Yayınlanıyor
Burada iş sizin girişimcilik ruhunuza ve pazarlama kabiliyetinize bağlıdır. Pandemik (salgın) virüs hastalığı nedeniyle dünya yeni bir döneme girdi. Sosyal ve dış çevrenin sadeleştirildiği bu dönemde e-ticaret öne çıkan sektör olacaktır. Çok iyi bir araştırma ve ihtiyaç belirleme yeteneğiniz sayesinde internette her türlü ürün, mal veya hizmeti satmanız mümkündür.
Önerilen İçerik: İnternetten Ne Satabilirim Diyenler İçin En Karlı E-Ticaret Ürünlerini Bulma Rehberi
E-Ticaret İçin Gerekli Olanlar
İşiniz internet ortamında olacağı için güçlü bir internet ağına sahip bir bilgisayarınız olmazsa olmanızdır. İşleminizi yürütebileceğiniz bir elektronik sisteme, elektronik para transfer sistemine, banka hesaplarına ve en önemlisi iyi bir pazarlama stratejisine sahip olmanız gerekiyor.
E-Ticaret Sitesinin Kuruluş Aşamaları
Küresel salgın krizini fırsata çevirip, hâlihazırda ülke geneli evlerindeyken, iş kurmak ve internetten satış yapmak istiyorsanız bir e-ticaret sitesi kurarak işe başlayabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmak her ne kadar kolay hale gelse de, fiziki mağazalardan farklı dinamikleri bulunuyor.
E-Ticaret Sitesi Oluşturabilmek İçin Bir Şirket Kurmalısınız; İnternet üzerinden herhangi bir satış yapabilmeniz için bir şirket kurmanız gerekiyor. Kredi kartı ödemelerini alabilmek, internet üzerinden yapılan satışlarda vergi yükümlülüğü nedeniyle şirket kurmanız kanunen zorunludur.
En basit anlamda ev adresinizi göstererek bir şahıs şirketi kurabilirsiniz. Diğer şirketlere göre hızlı ve kolay şekilde şirketinizi kurabiliyorsunuz. Şahıs şirketi kurabilmeniz için; kimlik fotokopiniz, resimli ikametgah senediniz, noterden imza sirkünüz, şirket adresiniz size aitse tapu fotokopisi, kiraysa kira sözleşmesi gerekiyor. Ortalama 600 ile 900 lira gibi bir maliyetle şahıs şirketinizi kurabilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi Oluşturma; Şirketinizi kurduktan sonra artık e-ticaret sitenizi oluşturabilirsiniz. Site tasarımı konusunda e-ticaret altyapı paketleri, açık kaynaklı yazılımlar ya da ajans/ freelancer’ların işinize özel kodlama ile yaptığı yazılım çözümleri arasında seçim yapabilirsiniz.
E-Ticaret Paketi Seçebilirsiniz; E-ticaret paketleri, altyapı ve teknik konularla ilgilenmeden, hızlı ve kolay bir şekilde e-ticaret sitenizi kurmanızı kolaylaştırırlar. Hazır şablonlar üzerinden dilediğiniz tasarımı hemen uygulayabilirsiniz. Ya da kendi işinize özel tasarımları da ekletebilirsiniz. Böylece site oluşturmakla zaman kaybetmek yerine işinizi geliştirmeye ve satışa odaklanabiliyorsunuz.
Pazarlanacak/Satılacak Ürünü, Hizmeti Belirleme; Küresel salgın nedeniyle evde kalmak zorunda kalan insanların ihtiyaç ve talepleri de değişti. 3 ay gibi bir sürede evde kalan insanların internet üzerinden ekmek yapma makineleri, tamir-tadilat aletleri, saç kesme-tıraş malzemeleri, boya malzemeleri, oyuncak, zeka oyunları gibi ürünleri siparişlerine ağırlık verdiler.
Yeni sosyal mesafe ve hijyen kurallarını ve oluşan yeni talepleri göz önünde bulundurarak kendi ürününüzü üretebilir veya hazır bir ürünü pazarlayabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz husus internet üzerinde kullanıcıların satın alma alışkanlıklarını ve hangi ürünlere daha fazla ilgi gösterdiklerini belirlemenizdir. Bunun için de; Google Trends, online pazaryerlerindeki ürün satış rakamları ve alternatif ürün önerileri, rakip firmaların web siteleri, fiyat karşılaştırma sitelerini takip ederek veya inceleyerek satacağınız ürünü belirleyebilirsiniz.
2020 Yılı İçin Size Birkaç İş Fikirleri Sunuyoruz
E-ticarete yeni başlayacaksanız veya sektör değiştirecekseniz 2020 yılı için karlı olacak birkaç iş fikirlerini sizler için derledik. E-ticarette başarılı olmanız seçeceğiniz karlı ürüne, başarılı pazarlama stratejisine ve azminize bağlıdır.
Otomobil Parçaları ve Aksesuarları; Ülkemizde milyonlarca özel ve ticari araçların varlığını düşünecek olursanız araç parça ve aksesuarların ne kadar büyük bir pazar oluşturduğunu görebilirsiniz.
Özellikle oto modifiye aksesuar e-sitesi oluşturup, otomobil meraklılarını sitenize çekebilirsiniz.
Başarılı bir pazarlama yapabilmeniz için ürün yelpazenizi geniş tutmanız gerekiyor.
Tüketici Elektroniği Ve Aksesuarları; İnsanların eve kapanmasıyla birlikte tüketici elektroniği pazarı büyüdü. Yeni dönemle birlikte internet satışlarının devam edeceğini göz önünde bulunduracak olursanız güvenlik sistemleri, video oyunları, GPS’li köpek tasmaları, mobil cihazlar için kılıflar, USB’li fanlar, nemlendiriciler, kumandalar, elektronik deney setleri, yedek parçaları gibi ürünlere taleplerin arttığını görebilirsinz.
Akıllı Saatler; Saatlerin de cep telefonu ve ajanda görevi görmesiyle yönelimler bu cihazlara olmaya başladı. Özellikle iş adamları, yoğun iş trafiği olanlar ile çocuklarını takip etmek isteyen ebeveynler tarafından tercih ediliyorlar. Ürün yelpazesini geniş tutarak hem çocuklu ailelere hem de geniş bir kesme pazarlayabilirsiniz.
Takı ve Aksesuarlar; Cinsiyet fark etmeksizin insanların takılara ve aksesuarlara ilgi duyduğu aşikardır. Bu nedenle altın, pırlanta gibi pahalı mücevheratların yerine el yapımı takılar, antika eşyalar, benzersiz tasarıma sahip aksesuarlar, tespihler bularak, pazarlayabilirsiniz.
Giyim ve aksesuar; Klasik giyim mağazalarından farklı bir pazarlama stratejisi ve ürün gamı belirlemelisiniz. Yaz döneminin yaklaştığı bu günlerde yazlık giyim ve takıları iyi belirleyerek, pazarlayabilirsiniz. Fantastik yazlık terlikler, tişörtler, hasır şapkalar, rengârenk bandanalar, hitap edeceğiniz kesime uygun hijyenik ve alerji yapmayan pamuklu ürünler tercih edebilirsiniz.
Sporcu Ürünleri; Sosyal mesafe nedeniyle birçok kişinin sporlarını evde yapacaklarını düşünecek olursanız sporcu ürünleri iyi bir pazarlama yolu olacaktır. Egzersiz kıyafetleri, spor tozlukları, akıllı saatler, detoks ürünleri, protein tozları, kablosuz kulaklıklar gibi geniş bir yelpaze ürünü sunabilirsiniz.
Erkek Bakım Ürünleri; Erkeklerin de kadınlar kadar kendilerine önem vermeleri doğrultusunda erkek bakım ürünleri pazarı büyüme başladı. Rekabet ortamının az olduğu bu pazarda sakal yağı, tek kullanımlık ustura, losyon, kolonya, nemlendirici gibi ürünlerle pazar stratejinizi belirleyebilirsiniz.
Sıfır Atık Ürünler; Klasik ürün pazarının dışına çıkmak ve yeni nesil akımı yakalayabilmek için sıfır atık ürünlerin pazarlamasını yapabilirsiniz. Bambu diş fırçaları, tekrar kullanılabilir, tüy bırakmayan roller, doğa dostu deterjanlar, katı şampuanlar, anne-bebek kremleri online mağazanız için ideal ürünler olacaktır.
Sermayesiz Kurabileceğiniz Online İş Fikirleri
İş Danışmanlığı; İnternet ortamında tecrübe çok önemlidir. Bilgi birikimi ve deneyiminizi internet üzerinden pazarlayarak kazanç sağlayabilirsiniz. Bunun için de kendi web siteniz ve sosyal ağlarda uygun çevrimiçi markaya sahip olmalısınız.
Web sitenizde blog açarak, tecrübe ve taktiklerinizi özet şeklinde içeriğe dönüştürebilirsiniz. Ziyaretçiler ve takipçiler almaya başladıkça, iş teklifleri de gelmeye başlayacaktır.
Profesyonel Grafik Tasarımı; Grafik tasarımı birçok işkoluyla bağlantılıdır. Bu nedenle profesyonel bir grafik tasarımcı asla işsiz kalmaz. Profesyonel düzeyde iş çıkartabilmeniz için yeterli eğitimi ve deneyimi almış olmanız gerekiyor. Ayrıca, örneğin arayüz tasarımı gibi bir dalda da branşlaşmış olmanız gerekiyor.
Udemy Eğitmenliği; Udemy kendini geliştirmek isteyen insanların bir araya geldiği bir platformdur. Burada; işletme, tasarım, fotoğrafçılık, yazılım geliştirme, pazarlama ve kişisel gelişim gibi kurs eğitimleri veriliyor.
Yukarıda sıraladığımız kategorilerin birinde uzmansanız kendi eğitim videonuzu hazırlayarak Udemy üzerinden videonuzu pazarlayabilirsiniz.
Yaşam Koçu; İnsanlarla iletişiminiz iyiyse, kendinizi dinletebiliyorsanız, eğitim kurumlarından yaşam koçluğu sertifikası alarak tecrübe ve bilgilerinizi insanlara pazarlayabilirsiniz. Yeni dönemde stres içinde olan ve psikolojisi bozulan insanları doğru yönlendirebilir ve kendinizi çok iyi pazarlayabilirsiniz.