-78.5 derece yüzey ısısına sahip olan kuru buz, bu özelliği nedeniyle soğuk ortamda taşınması gereken gıdaların lojistiğinde büyük öneme sahip bulunuyor. Aşırı soğukluğu ve süblimleşme özelliği nedeni ile solunması tehlikeli olabiliyor. Çünkü dondurulmuş karbondioksit gazı sıvı hale geçmeden doğrudan gaz haline geçiyor.
Havadan ağır bir gaz olması nedeni ile tabana çökebiliyor. Özellikle küçük metrekareli yerlerde ya da araçlarda tehlikeli olabildiğinden kuru buz bulundurulan ortamın çok iyi bir şekilde havalandırılması gerekiyor. Normalde soluduğumuz havanın % 78’i azottan, % 21’i oksijenden ve % 0.03 kadarı da karbondioksitten oluşuyor. Karbondioksit oranının % 5’ler civarına ulaşması durumunda toksik hale gelebiliyor. Ayrıca kuru buz temas edilmesi durumunda da dokunulan hücrelerdeki duyuyu anında dondurarak yanmaya sebep olabiliyor. Bu nedenle kuru buz ile çalışılırken kalın eldiven giyilerek koruma sağlanması gerekiyor.
Kuru buz; gıda sanayiinde hamur ve et gibi mamul soğutmalarında, metal sanayiinde materyal deneylerinde soğuk büzülme ve sertleştirmede, plastik sanayiinde plastik kaplardaki çapakların alımında, şarap mahzenciliğinde krem tartar ayrıştırmasında, eğlence sektöründe müzikallerin ve eğlence merkezlerinin sislendirilmesinde, kimya ve laboratuvarlarda soğuk öğütmelerde, kristalleştirme işlemlerinde ve kimyasal reaksiyonlarda ısı iletiminde soğuk banyo işlemlerinde, ilaç sektöründe düşük nakliye ısılarının muhafaza edilmesinde, değerli serumlarla kan plazmalarının hastaneye ulaştırılmasında kullanılabiliyor.
Kuru Buz Temizlik Sektöründe Kullanılıyor
Tüm bunların yanı sıra kuru buz temizlik sektöründe de sıklıkla kullanılıyor. Gıda ve yiyecek üretimi yapan şirketlerdeki çırpıcı, fırın kapı gibi araçlar, baskı sanayisindeki matbaa makineleri, petro kimya sanayisindeki petrol deposu tankları, kauçuk sanayisinde otomobil lastikleri, ilaç sanayisinde kullanılan ekipmanlar, elektrik santralleri, havacılık sanayi, gemi sanayi, otomotiv sanayi gibi pek çok farklı alanda yapılan temizlik işlerinde kuru buz kullanımı tercih ediliyor.
Kuru buz temizlik sektöründe kullanılan en etkili yöntemlerden birisi olarak kabul ediliyor. Kuru buz pelletleri püskürtme işlemi esnasında tamamen buharlaşıp kayboluyor ve temizlik işleminde sonra herhangi bir kalıntı kalması söz konusu olmuyor.
Endüstriyel alanların temizliğinde geleneksel olarak kullanılan temizlik yöntemleri çeşitli sorunlara yol açabiliyor. kumlama, yüksek basınçlı hava, solvent ile ve geleneksel elle temizlik uygulamaları temizlenen yüzeye zarar verip aşındırıcı etkiye neden olabiliyor. Kuru buzun kullanıldığı temizlik sistemleri ise her türlü malzemenin her ortamda etkili, hızlı ve çevre dostu temizliğinin yapılmasını sağlayabiliyor.
Kuru buz ile yapılan temizlikte kumlamaya benzer bir püskürtme yöntemi kullanılıyor. Kuru buz pelletleri püskürtme malzemesi olarak kullanılıyor ve pek çok avantaj sağlıyor. Kuru buz pelletleri çok düşük olan sıcaklıkta kir tabakasının donarak büzüşmesini ve yüzeyden ayrılmasını mümkün hale getiriyor. Ayrışan yüzey ile kir arasında giren kuru buz parçacıkları gaz haline geçerken 600 ile 800 kat arasında genleşme sağlıyor ve yapışkan tabakaları tamamen yüzeyden koparıyor. Öte yandan kuru buz pelletleri karbondioksit gazına dönüştüğünde atık olarak kir tabakasının kalıntıları kalıyor. Kuru buzun doğal buharlaşması kuru buzla yapılan temizliğin en önemli avantajlarından biri olarak kabul ediliyor.
Ayrıca kuru buz temizliği doğal taşlara, taş binalara, tüm metal yüzeylere, yatlara, teknelere, fabrikalara, tarihi eserlere, matbaa makinelerine, elektrik panolarına, beton zeminlere ve duvar yüzeylerine de uygulanabiliyor.
Kuru Buz İle Temizlik İşlemi Nasıl Yapılır?
Püskürtme makinesi kuru buz pelletleriyle dolduruluyor ve bir hava kompresörüne bağlanıyor. Dakikada en az 6 m3/db basınçlı hava verilmesi ile kuru buz püskürtme makinesi çalıştırılıyor. Kuru buz püskürtme makinesinin içerisinde bulunan kuru buz parçacıkları, püskürtme tabancasına saniyede 300 – 900 mt/s hızla püskürtülüyor ve bu şekilde temizlenecek yüzeye uygulanıyor. Kendisinden daha sıcak bir yüzeye çarpan kuru buz parçacıkları çarptıkları yüzeyde şok ısı değişimine sebep oluyor. Ve anında süblimleşip gaz haline geçiyor. Yüzeyde ani ısı değişikliklerinin oluşması inatçı kirlerin direncinin kırılmasına yol açıyor ve yüzeydeki kirlilik büzülüp çatlıyor. Çatlayan kirler ise yüzeye püskürtülen pelletlerin kinetik enerjisi sayesinde yüzeyden ayrılıyor. Çarpmanın ardından kuru buz pelletleri büyük bir hacim artışı göstererek gaza dönüşüyor ve saf bir gaz halinde havaya karışıyor. Ve temizlik sonucunda herhangi bir atık madde oluşmuyor.
Kuru Buz İle Temizliğin Avantajları Nelerdir?
Kuru buz pelletleri tırnaktan daha yumuşak ve yalnızca 2 MOHS sertliğinde olduğundan temizleme işleminin uygulandığı yüzeyde herhangi bir aşınmaya neden olmadığı gibi yüzey kalitesini de bozmuyor. Temizlenen objeden yalnızca yapışan materyaller temizlendiği için yüzey herhangi bir zarara uğramıyor. Anında kaybolmasının yanı sıra solvent ve zararlı kimyasallar içermiyor. Temizlenecek olan makine, üretim bandı gibi sistemlere çalışırken de uygulanabiliyor. Böylece hem parçaların sökülüp yeniden takılması ile zaman kaybedilmiyor hem de üretimin durdurulmasına gerek kalmıyor. Taşıma ve yükleme maliyetlerini ortadan kaldırmasının yanı sıra doğa dostu bir temizlik yöntemi olarak da kuru buz dikkat çekiyor. Ayrıca geleneksel yöntemlerde bakteri kalma riski yüksek olsa da kuru buz ile yapılan temizlikten sonra herhangi bir bakteri kalmıyor ve ekstra dezenfeksiyon işlemine ihtiyaç duyulmuyor.
Kuru Buz İş Fikri Karlı Mıdır?
Kuru buz temizliği yukarıda belirttiğimiz gibi pek çok avantajı nedeni ile giderek daha fazla tercih ediliyor. Siz de bu alanda hizmet vermek için kuru buz temizliği iş fikrini hayata geçirebilir, işinin uzmanı bir ekip ve kaliteli bir hizmet anlayışı ile farklı sektörlerdeki potansiyel sayesinde karlı bir işletme sahibi olabilirsiniz. Bununla birlikte kuru buz temizliği işini yaparken gerekli güvenlik önlemleri konusunda maksimum özeni göstermenizi öneriyoruz.
Kuru buz temizliğinin dışında pek çok girişimci otellere, restoranlara, barlara ve benzeri işletmelere kuru buz satarak da hatırı sayılır miktarda gelir elde edebiliyor.