Son yıllarda sağlıklı yaşama ve sağlıklı beslenmeye verilen önemin giderek artması ile birlikte tarımsal üretim yeniden gözde yatırım alanları arasında yer almaya başlıyor. Pek çok özelliği nedeni ile fazla talep gören ve önerilen kuşkonmaz yetiştiriciliği ne yazık ki ülkemizde çiftçiler tarafından yeterli ilgiyi görmemektedir. Türkiye’nin yıllık kuşkonmaz ihtiyacı 300 ton civarında iken, yıllık kuşkonmaz üretimi 120 ton civarında kalmaktadır. Bu nedenle çok büyük kısmı yabani olarak toplanan ürünlerden giderilen kuşkonmaz yetiştiriciliği, bu ürünü yetiştirmeye başlayan kişilere büyük bir gelir kazandırma potansiyeline sahiptir. Siz de yeni iş fikirleri arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız kuşkonmaz yetiştiriciliği hakkında hazırladığımız bu yazımızda soru işaretlerinizin yanıtını bulabilirsiniz.
Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?
Kuşkonmaz genelde doğrudan tohumu ekilerek yetiştirilmez. Tohumu çimlendirmek çok zahmetli olduğundan genelde bu iş profesyonel fidanlıklar tarafından yapılır, çiftçiler fidanlıklarda yetişen taçları satın alarak ekim işlemini gerçekleştirir. Tohumu ekilen kuşkonmaz bitkileri erkek ve dişi olarak ayrılır. Görünüş olarak da birbirinden farklılık gösterirler. Dişi kuşkonmaz enerjisinin büyük kısmını tohum vermek için kullanır. Bu da bitkinin büyümesinden enerji çalar ve metrekare başına verimliliği düşürür. Bu nedenle ticari olarak üretilen kuşkonmaz türlerinin çoğu hastalıklara karşı da daha dayanıklı olan erkek klonlardan seçilir.
İlginizi Çekebilir:Reishi Mantarı Yetiştiriciliği
Alınan ya da yetiştirilen kuşkonmaz fidesi dikilmeden önce, toprağın tavına gelmiş ve işlenmiş olması gerekir. Toprağın ısısı uygun olmalı ve kuşkonmaz fidesi dikimi yapılacak toprağın gerekli torf ve organik gübrelerle güçlendirilmiş olması önemlidir. Fide dikiminde sıralar üzerinde çift dikim yapılması uzun vadede sulama ve hasat açısından maliyetleri azaltır. Kuşkonmaz filizleri baharda toprağın üzerine ilk çıkan bitki olduğundan yeni büyüyen filizleri hemen toplayabilmek için sık biçilmelidir. Kuşkonmaz yetiştiriciliği hakkında daha geniş bilgi içeren bir kitap için buradaki linke göz atabilirsiniz.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Karlı Mı?
Daha çok restoranlara ve lüks otellere satılan kuşkonmaz fiyatları kilogram başına yaklaşık olarak 40-60₺ arasında alıcı buluyor. Son dönemde büyük market zincirlerinde de satışı görülen kuşkonmaz yetiştiriciliği tarımla uğraşan kişiler için karlı alternatifler arasında yer alır. Yaklaşık üç yıl kadar gelişme evresi bulunan kuşkonmazdan asıl hasat üç yıl sonra yapılmaya başlanır. Bu sürenin ardından 15-20 yıl boyunca hasat yapabilir, ilk üç yılın masrafları da düşünüldüğünde dönüm başına yıllık en az 3.000₺ kar elde edebilirsiniz.
Beyaz Kuşkonmaz Ülkemizde genelde yeşil renkli kuşkonmaz yetiştirilse de, Avrupa’da çokça tercih edilen beyaz kuşkonmaz yetiştiriciliği yaparak yurt dışına ihraç edebilirsiniz. Ancak doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında tüm kıymetini yitiren beyaz kuşkonmaz, aynı zamanda en fazla iş gücü gerektiren bitkiler arasında yer alır. Vahşi kuşkonmaz da gurme şefler tarafından sıklıkla tercih edilen ve yüksek ekonomik getirisi olan kuşkonmaz türüdür.
Kuşkonmaz Tohumu Fiyatları Nedir?
Kuşkonmaz tohumu nerede bulunur diye düşünüyorsanız, yaptığınız ufak bir araştırma ile bu tohumlara internet üzerinden online satış yolu ile de ulaşabileceğinizi görebilirsiniz. Kuşkonmaz tohumu fiyatları yaklaşık 7,5₺’den başlıyor.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde yaşanan en belirgin sorunların başında pas ve fusarium mantar hastalığı gelir. Enfekte olan yataklar için kesin bir tedavi bulunmadığından, bu hastalıktan korunmaya çalışmak hedeflenir. Bunun için hastalıksız fidanlar alınmalı, güneşli havada ve iyi drene edilmiş topraklara dikim yapılmalıdır. Siyah, beyaz ya da yeşil puantiyeli böcekler kuşkonmaz bitkisinin en büyük düşmanlarıdır. Böcekler bahar aylarında yeni çıkan filizleri yediğinden zarar gören ürünler piyasaya sürülemez. Yaz aylarında ise yaprakları yiyerek bitkilerin yaşama gücünü düşürüp, gelecek sezon mahsullerinin verimini azaltırlar. Böceklere engel olmak için renkleri kahverengiye dönerken kurumuş yaprakları toplamak ya da yakmaktır. Uzun ömürlü otları kontrol altına alabilmek kuşkonmaz yetiştiricilerinin karşılaştığı başlıca sorunlardandır. Bu yüzden tarlalar yabani otlardan tamamen temizlenmeden yeni ekim yapılmamalıdır.
Kuşkonmazın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Sağlığa faydaları nedeni ile uzmanların sıkça önerdiği kuşkonmaz çeşitli vitaminler, folik asit, fosfor ve potasyum yönünden zengin bir bitkidir. İdrar söktürücü ve kum dökmeyi sağlayıcı özellikleri nedeni ile bitkisel tedavi yöntemi olarak da tercih edilmektedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikalleri yok edip, vücudu kanserden koruduğu da bilinmektedir.