Teknolojideki gelişmeler mağaza içi ortamın bir parçası haline geldikçe, perakende sektöründe yeni bir deneyim kültürü ortaya çıkıyor. Mağazaları ziyaret eden pek çok tüketici, çevrimiçi olarak aldıkları ürün ve hizmetlerde bir çok teknolojinin gelişerek alışveriş deneyimlerine katkı sağladığını görüyor. Bu da girişimcilerin yeni iş fikirleri arayışında büyük önem arz ediyor.
1- Yapay Zeka
Gelecekte tam olarak kim olduğumuzu bilen, doğrudan bizimle iletişim kuran ve alışveriş tarihlerimizi kayıt eden mağazalarda Yapay Zeka sistemleri görmeye başlayabiliriz. Yapay zeka uygulamaları gün geliştikçe bir çok sektörde kullanılmaya başlanacak. Şimdiden teknoloji ile ilgilenen girişimcilerin en ön planda tutması gereken yapay zeka uygulamaları bir çok trend raporunda en çok kazandıracak iş fikirleri arasında en ön sırayı alıyor.
2- Sanal gerçeklik
Sanal gerçeklik Sanal gerçeklik moda şovları gibi ortamlarda alışveriş yapanlara en son koleksiyonları göstermek için zaten kullanılıyor ve daha çok duyumuzun, özellikle de dokunuşların daha fazla harekete geçirilmesi için daha etkileyici deneyimler içerecek şekilde gelişeceği tahmin ediliyor. Sanal gerçeklik alanında iş fikirleri geliştirenler aynı zamanda Kosgeb gibi kurumlardan ve melek yatırımcılardan daha rahat destek alabiliyorlar.
3- Kişiselleştirilmiş Kuponlar
Gelecekte perakendeciler mobil yollarla yönetilmeye devam edecekler, ancak kişisel alışveriş verilerini kullanmaya odaklandıklarında, mağazaya girdiklerinde tüketiciyi tanıdıkları gibi, alışveriş yaparken de doğrudan onlarla iletişim kuracaklar. Örneğin, iki ürün arasında bir koridorda durduğumuzda bir ürün mobil cihazımıza kupon gönderirse, ürünü kuponla seçme olasılığı daha yüksek olacak. Bir mağazaya giderken bizi hedef alan kişiselleştirilmiş reklamlar ise alışveriş deneyimlerimizi bizi istediğimiz şeyi bulmaya yönlendirecek.
4- Mobil ödeme
Mobil Ödeme Mobil ödeme sistemleri Apple Pay (Apple şirketinden sunulan bir mobil ödeme ve dijital cüzdan hizmeti.) ve ön sipariş ile ön ödeme için Starbucks uygulaması gibi temassız, şeffaf ödeme deneyimlerinin gibi gelişmeye devam edecek. Bu ilerleme, ödemeyi kabul etmek için mobil el cihazları kullanan personel ile bir ödeme alanı ihtiyacını ortadan kaldıracak ve aynı zamanda ödeme işleminin tüketici tarafından yönlendirildiği seçenekleri de entegre edecek.
5- Göz Tarayıcıları
Göz Tarayıcı Çevremizde hangi ürünleri gezdiğimizi, nerede yürüdüğümüzü veya neyi aldığımızı izleyen göz takip sistemleri , sürekli olarak tüketicinin kişisel davranış verilerini depolarında tutuyorlar. Göz Tarayıcıları yakın zamanda teknoloji odaklı filmlerden gerçek mağazalara kadar girmeye başladı. Pazarlama alanında çalışanların önem verdiği bu konuda tüketicinin bir sonraki davranışı ve ürün tercihi belirlenmeye çalışıyor.
6- Yeni iletişim Kanalları
Yeni iletişim kanalları kısaca gibi Alexa ve Siri gibi uygulamalar ile ürünleri satın almak kolaylaşıyor. Mağazadan aldığınız ürün için sıra beklemeden kapıdan çıkabileceksiniz. Özellikle Seattle’da açılan yeni market Amazon Go bu işin başını çekiyor. Amazon Go’da personel yok, kuyruk yok ve ödeme yok.
7- Dron Teslimatları
Drone Teslimatları Amazon’un yeni teslimat sistemi Prime Air insansız hava araçlarını kullanarak, uçakları 30 dakika ya da daha az bir sürede güvenli bir şekilde paketlere ulaştırmak için tasarlandı. Prime Air, nakliye sisteminin genel güvenliğini ve verimliliğini artıracak hızlı koli teslimatı sağlayarak milyonlarca müşteriye ulaşmayı hedefliyor. Bu sistemin daha da çok gelişeceği ise garanti gözüküyor. Kim bilir belkide yakın zamanda market veya mağazalardan alınan ürünleri taşımak yerine dronlar ile balkonunuza teslim ettireceksiniz.
8- Showrooming ve Webrooming
Showrooming, bir müşterinin bir ürünü kontrol etmek için bir mağazayı ziyaret etmesi, ardından da ürünü çevrimiçi olarak satın almasıdır. Bunun nedeni, birçok kişinin satın aldıkları malları görmeyi ve bunlara dokunmayı tercih etmesine rağmen, birçok ürünün çevrimiçi satıcılar aracılığıyla daha düşük fiyatlarda sunulmasıdır. Bu nedenle, yerel mağazalar, esasen çevrimiçi alışveriş yapanlara yönelik showroomlar haline geliyor. Webrooming ise showrooming’in ters davranışıdır. Showrooming ile perakendeciler, ürünlere göz atmak ve ürünleri test etmek için mağazaya gelen müşterilerin karşılaştıkları zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar, ancak daha sonra evlerine dönüyorlar ve satın alma işlemlerini (genellikle rakiplerinden) online olarak tamamlıyorlar. Bu iki terim yabancı gibi gelsede aslında bir çoğumuz mağazalarda bu işi yapmaya başladık. Bu konuda önlem alınacak yeni fikirleri geliştirmek ise girişimcilere kalıyor.
9- Duygusal teknolojiler
Duygusal teknolojinin, bir mağazadayken duygusal tepkilerin kaydedildiği yerlerde kullanılması perakendeciler için daha fazla veri sağlayacak. Bu, müşterilerini kategorize etmelerine ve ürünlere olan tepkilere dayalı mevcut kişiselleştirme teklifleri üzerinde geliştirmek için veri analizlerini kullanmalarına yardımcı olacaktır. Mağaza içi deneyimdeki bu değişikliklerin birçoğu, iş güvenliği, üretim, sürdürülebilir üretim ve toplumumuzdaki ahlak ahlakının bozulmasıyla ilgili yeni tartışmalara yol açıyor. Sürücüsüz Uber, drone teslimi ve self checkout, bir kişi tarafından yapılan rutin görevleri sınırlayan deneyimlerdir. Bununla birlikte, fiziksel mağaza açan çevrim içi perakendecilerin son eğilimi, mağaza içi deneyimin dijital çağ için ilerlemesine ve gelişmesine yol açtığı anlamına gelir. Son olarak teknoloji odaklı düşünen girişimciler ise yukarıda ki iş fikirlerine odaklanmalı ve yeni fikirleri geliştirip uygulamalıdır.