İster kendi mantar ihtiyacınızı gidermek için ister para kazanmak için yapılan evde mantar yetiştiriciliği son dönemin en sık tercih edilen işlerinin başında gelmektedir. Herhangi bir deneyime ya da büyük bir sermayeye sahip olmadan başlanabilecek olan mantar yetiştiriciliği kazanç bakımından da tatmin edicidir. Mantar yetiştiriciliği maliyeti ile kıyaslandığında getirisinin yüksek olması ve evde mantar yetiştirmenin kolay olması nedeni ile giderek daha fazla kişi tarafından tercih edilmektedir.
İlginizi Çekebilir
- Girişimcinin Yeni Gözdesi; İstiridye Mantarı Üretmek
- Reishi Mantarı Yetiştiriciliği
- Trüf Mantarı Toplama Ve Yetiştiricilik
Eğer siz de bu alanda faaliyete geçmek istiyorsanız devlet destekli olarak sunulan mantar yetiştiriciliği kursu sayesinde yetkinliklerinizi artırabilirsiniz. Ayrıca bu işe yatırım yapmak isteyen girişimciler mantar yetiştiriciliği destek programları kapsamında, devlet desteklerinden yararlanabilmektedir. 2014 yılından itibaren Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının“Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında mantar yetiştiriciliği destek kapsamına alınmış ve hibe desteği verilmeye başlanmıştır. Bu hibeden yararlanmak isteyen girişimcilerin bulundukları bölgedeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’ne başvuruda bulunması gerekmektedir.
Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Evde mantar yetiştiriciliğine başlamadan önce ilk yapılması gereken, yetiştireceğiniz mantar türünün seçilmesidir. Genellikle yetiştirilmesi tercih edilenler istiridye mantarı ve kültür mantarıdır. İstiridye mantarının yetiştirilmesi kültür mantarından daha az maliyetli olmasının yanı sıra, satış rakamı da daha yüksektir.
Evde mantar yetiştiriciliğine başlamak için öncelikle mantar sporu ve yetiştirmek için kullanılacak bir kap temin edilmelidir. Tercih edilecek olan kabın 25-30 cm derinliğinde olması gerekmektedir. Evin herhangi bir köşesinde ya da bodrum katında mantar yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ne kadar fazla boş alan bulunuyorsa, o kadar çok sayıda kap kullanılarak üretim miktarı artırılabilir. Kaplar bitki atıkları ve su ile yapılan gübreler ile doldurularak mantar sporları eklenir. Ekilen mantarların günde üç kez ılık su ile buğulandırılarak bakımlarının yapılması gerekmektedir.Ayrıca, turf yosunun yeterli düzeyde olmasına özen gösterilmelidir. Turf yosunu istenilen düzeyde olduğunda, mantarların daha hızlı büyüyüp gelişmesi mümkün olmaktadır. Evde mantar yetiştiriciliğinde mantarlar 3 ay boyunca, 10 günde bir filizlenmektedir. Böylelikle 3 aylık süre içerisinde 9 kez mahsul alınabilmektedir.
Evde Mantar Yetiştiriciliği Karlı Mıdır?
Mantar besleyici olmasına rağmen,düşük miktarda kalori içermesi nedeni ile sofralarda çokça yer bulan besinler arasında yer almaktadır. Sağlıklı ve lezzetli olması mantara gösterilen ilgiyi artırdıkça, mantar yetiştiriciliğine duyulan ihtiyaç ve ilgi de artmaya devam etmektedir. Böylelikle bu sektör de yatırımcılar için karlı iş girişimleri arasında anılmaktadır.
Kültür mantarı ülkemizde çok popülerdir. Ancak bu besine gösterilen ilgi büyük olsa da küçük işletmelerin bu alanda faaliyet gösteren büyük firmalarla rekabet etmesi biraz daha zor görünmektedir. Eğer kültür mantarı yetiştiriciliğinden büyük bir gelir elde edilmesi hedefleniyorsa, ciddi bir yatırım yapılmalı ve büyük ölçekli bir işletme kurulmalıdır.
İstiridye mantarının sermayesi düşük kazancı yüksektir. Ayrıca kısa sürede yetiştiği için çok fazla beklemeye gerek kalmadan kazanç sağlayabilmektedir. İstiridye mantarının satışı için üreticiler kendi pazarlarını oluşturabilecekleri gibi büyük firmalar ile de anlaşabilmektedir. Mantarın sevilen bir tat olması nedeni ile mantar yetiştiricileri ürünlerinin satışı noktasında zorluk yaşamamaktadır. Ancak tabii ki en önemli nokta satışa sunulan mantarların zamanında toplanması ve lezzetli olmasıdır.
Evde Mantar Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Mantarın yetiştirildiği ortama göre verimliliği ve kalitesi değişebilmektedir. Bu nedenle ortamın sıcaklığının, neminin ve havalandırmasının çok iyi ayarlanması gerekmektedir.
Mantar yetiştiriciliği yapılacak olan alanın ideal büyüklüğü 100m2’dir. Kapalı alanlarda çatı ile arada 80 cm’lik bir boşluk bulunması gerekmektedir. Bu yükseklik havalandırma akışını kolaylaştırmaktadır.
Mantar yetiştiriciliği yapılacak olan alan sulamaya elverişli olmalıdır. Sulamada kullanılacak olan suyun Ph değerinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Kullanılacak su nötr Ph değerine sahip olmalı ve mantar yetişmesine engel olacak tuz ve bor gibi zararlı maddeleri barındırmamalıdır.