Bir markanın değerinin ne olduğunu belirlemek zor olabilir. Bütçenin sınırlı olduğu küçük işletmelerde markanın bir değeri olduğunu göstermekte bile zorlanabilirsiniz. Marka değeri denen kavram ticari bir karşılık ifade etse de patronlar kasada görmedikleri ticari değerlere inanmakta zorluk çekebilirler. Tüm bu zorluklara rağmen marka değerini hesaplamanın birçok yolu vardır.
Marka Değeri Neleri Kapsar?
Marka değerini hesaplamadan önce markanızın neleri kapsadığına karar verin. Ticari marka, marka adı, logo veya renkler gibi görsel varlıklar, benzersiz pazarlama stratejisi, dijital varlıklar veya lisanslar ve müşteri sadakati düzeyi gibi tüketicilerin markanızla ve imajınızla ilişkilendirdiği her şeyin değerini göz önünde bulundurmalısınız.
Marka değeri, markanızı geliştirmek ve işletmenizin değerini tahmin etmek için önemli bir araçtır. Bir markanın değerlemesine yaklaşmanın birçok yolu vardır ve seçtiğiniz yöntem işinize, sektörünüze ve durumunuza bağlı olacaktır.
Maliyete Dayalı Marka Değerlemesi
Maliyete dayalı marka değerlemesi bir evin fiyatının o evi inşa etmek ve dayayıp döşemek için harcanan paraya değdiğini söylemeye benzer. Bu yöntem, bir markayı, başlangıcından beri markayı oluşturmak için katlanılan maliyetleri kullanarak değerlendirir.Maliyetleri değerlendirirken dahil edeceğiniz öğeler, geçmişe yönelik reklamcılık, tanıtım harcamaları, kampanya oluşturma maliyeti, lisanslama ve kayıt maliyetleri ve tasarım maliyetidir. Maliyete dayalı değerlemeyi kullanmak, markanın maliyetini değerlendirmenizi ve fiili harcamaları mevcut maliyet terimleriyle yeniden ifade etmenizi gerektirir. Yeni piyasaya girdiyseniz veya markanızı yeniden geliştirme sürecinden geçiyorsanız bu marka değerleme yöntemini kullanabilirsiniz.
Pazar Bazlı Marka Değerlemesi
Pazar tabanlı marka belirleme sistemi; satmaya karar verdiğiniz eviniz için bir fiyat belirlemeden önce komşuların fiyatlarını incelemeniz gibidir. Fiyat piyasa koşulları üzerinden belirlenir ve satılabilir rakamları belirlemenize yarar. Örnek satışlar üzerinden sizin markanızın satışına uzanan temas noktaları belirleyip, kendinize bir fiyat düzlemi oluşturabilirsiniz.
Gelir Yaklaşımlı Marka Değerlemesi
Marka değerlemesinde gelir yaklaşımı, bir evin potansiyel kazancını kiralık bir mülk olarak görmeye ve bunu mevcut değerini tahmin etmek için kullanmaya benzer. Bu yönteme genellikle “kullanım” yaklaşımı denir. Marka değerini hesaplamak için gelir yaklaşımı, cari değerini belirlemek için doğrudan markaya atfedilebilen gelecekteki net kazançları kullanır. Markanın sadece o marka olmak sebebi ile gelecekte hak edeceği gelirleri varsayım olarak hesaplamaya dayanır.
Marka Değerlemenin Önemi
Apple veya Google gibi büyük markalar milyarlarca dolar değerinde değer taşır. Bununla birlikte, küçük işletmeler bile kendi sektörlerinde veya yerel pazarlarında güçlü marka değeri taşıyabilir. Marka değeri, sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayabilen iş dünyasındaki az sayıdaki varlıktan biridir. Ancak, bir markanın değeri fikri farklı insanlar için farklı şeyler ifade ettiği için, marka değerlemesi nesnel bir kavram değildir. Marka değerini hesaplamak için kullanılan farklı yöntemler, şirketlerin marka değerlerinin fiyatını kendi lehlerine çalışmak üzere değiştirebileceği anlamına gelir. Bu, bir satış veya birleşme düşünüyorsanız veya bir kredinin yardımı ile veya yatırım alarak büyümeye çalışıyorsanız özellikle önemlidir. Markanızın değerlemesinin doğru ve güvenilir olduğunu göstermek için, değerlemenin amacını belirleyin ve gerçeğe uygun bir değer belirlemek için uygun yöntemi ve varsayımları kullanın.