Memurlar için Ek Gelir İmkanları Hakkında
Çalışan kesimin bir kısmı, resmi kurumlar adına çalışmaktadırlar ve genel olarak bu çalışanlar memur kapsamına girerler. Devlet memurlarının ek gelir sağlamaları konusunda yasal olarak bazı kısıtlamalar mevcuttur. Ancak, ülkemizde devlet memurları genel olarak düşük ücretlerle çalıştıkları için geçim sıkıntısı çekmektedirler. Bazen devlet memurlarının pazarda ya da sokaklarda tezgah açtıkları, kimi zaman şoförlük yaptıkları herkesçe bilinmektedir.
Memurun hukuki bir zarar görmemesi açısından, bu konuda dikkatli olmak ve her zaman yasal düzenlemelere uygun davranmak gerekmektedir.
Devlet memurları yasalarla belirlenmiş kurallara uyacak şekilde bir anonim şirkette kurucu olarak yer alabilmekte, ancak görev alamamaktadır, ama firmanın kuruluş aşamasından sonra hisse sahibi olmasında bir sakınca yoktur. Bir devlet memuru, yönetimde bulunmamak şartıyla bir limited şirket ortağı da olabilmektedir. Ancak, günümüzde devlet memurların büyük bir çoğunluğunu düşünülecek olursa bu koşullara sahip devlet memurunun pek az olduğu görülmektedir. Çoğu devlet memuru ne yazık ki sıkıntı içinde yaşamaktadır. Bu nedenle de memurlar için ek gelir elde etme imkanları sıkça araştırılıp bu fırsatlar yasal şekliyle değerlendirmeye çalışılmaktadır. Tüm çalışanlar gibi, devlet memurları da kaliteli bir yaşam sürdürmek, insani ölçülerde yaşamak, ailelerini ve kendilerin geçindirebilmek amacıyla ek gelir sağlayacak fırsatlar aramaktadırlar. Memurların tüccar veya esnaf olmaları yasal olarak mümkün değildir. Bir memurun mesai saatleri dışında, akşamları evde geçireceği saatleri ve hafta sonlarını çeşitli şekillerde değerlendirip ek bir gelir sağlama olanağı her zaman vardır. Sahip oldukları mesleklere göre memurların yasal olarak ek iş yapmaları mümkün olabilmektedir. Bir öğretmen, belirli bir öğretmen açığı olduğunda, yasalarla belirlenmiş sürelerde ek ders vererek gelir elde etme şansına sahiptir. Özel okullarda da belirlenmiş süreler dahilinde ders vermesi mümkündür. Kitap yazmak da memurların yapabileceği, yasalarca kısıtlanmamış bir ek iştir. Memurların uzman oldukları bir konuda teknik bir kitap ya da bir roman yazmalarını engelleyecek bir durum söz konusu değildir. Kitap yazmış ve bastırmış bir memur basılmış kitaplarından telif hakkı da alabilmektedir.
Memurlar için ek gelir imkanları sadece bunlarla kısıtlı değildir. Diğer her çalışan gibi, memurlar da küçük düşürücü bir durumda bulunmamaları şartıyla mesai saatleri dışında televizyon programlarında, dizilerde veya filmlerde yer alabilmektedirler. Bu şartlara bağlı olarak sahneye çıkabilir, müzik CD kaydı yayınlayabilirler. Bir memur, eğer bir aracı varsa direk olarak şahıslara kendisi kiraya veremez, ancak bir şirkete aracını kiralayabilir. Bunların dışında memurların, evlerinde becerilerine ve sevdikleri konulara göre çeşitli işler yapmaları mümkündür. Herkes gibi, evlerinde nikâh şekeri yapma, kına paketleme, kutu katlama, dikiş, örgü, dantel, nakış, pasta ve kurabiye yapmak gibi ek işlerle gelir sağlayabilirler. İnternet ortamı da evde ek iş yapmak için bir çok fırsatlar sunmaktadır. İnterneti ve bilgisayarları rahatça kullanabilen bir memur bir çok ek iş fırsatı yakalayıp, bunları değerlendirebilir. Belirli ücretler karşılığında anket doldurarak, internet siteleri tasarımı yaparak, hatta reklam izleyip elektronik posta okuyarak bile küçük de olsa bir ek gelir elde etmek mümkün olabilmektedir.
Memurlar için ek gelir fırsatlarına blog yazarlığı ve makale yazarlığı da eklenebilir. Yazı yazmayı sevenler için blog ve makale yazarlığı hem kolay hem de eğlenceli bir ek iş haline gelmiştir. Memurlar, ilgi duydukları ve bilgi sahibi oldukları bir konu seçerek ya da güncel konularda yazılar yazarak başkalarına da faydalı olabilecekleri gibi kendilerine de hatırı sayılır bir ek gelir oluşturma imkanı bulacaklardır.