Her sene üniversite sınavı heyecanı yineleniyor, yüz binlerce genç TYT ve AYT sınavlarından aldığı puanlar doğrultusunda geleceğini garanti altına alacak bölüm tercihi yapmaya çalışıyor. Üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranlarının artması öğrenciler kadar ebeveynleri de huzursuz ettiği için iş ve meslek garantili bölümler daha çok ilgi görüyor. Artık öğrenciler üniversite okusalar dahi iş bulabilme imkanlarının kısıtlı olduğu gerçeğinden hareketle iş bulma çabalarını henüz eğitimleri devam ederken yoğunlaştırmak zorunda kalıyor. İş bulma yarışında önce geçmek isteyenler bölüm tercihleri kadar kişisel niteliklerinin de önemli olduğunu biliyor.
Hangi Bölümler İş ve Meslek Garantili?
İşin aslı “meslek garantili bölümler hangileri?” sorusu mevcut durumda yanıt verilebilecek bir soru olarak nitelendirilemiyor. Sektörler incelendiğinde ve istihdam fırsatları değerlendirildiğinde “şu bölümden mezun olan herkes iş bulacak” denemiyor. Bu nedenle meslek garantili bölümler konsepti ile kast edilenin “mezun olduktan sonra iş bulma şansının arttığı bölümler” olduğunun bilinmesi gerekiyor. Meslek sahibi yapan yüksek okullara olan talep dört yıllık lisans bölümlerinde de var.
İş garantili meslekler yok, yine de kişi okuduğu bölüm özelinde iş bulma şansını kendi çabalarıyla arttırabiliyor. Örneğin üniversite yıllarında yalnızca bölüm derslerine odaklanmaktan ziyade farklı eğitim sertifikalarının alınmasının, yabancı dil öğrenilmesinin, sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak görev alınmasının mezun olduktan sonra hem yerel hem de uluslararası firmalarda iş bulma şansını arttırdığı rahatlıkla ifade edilebiliyor.
Hangi Bölümlerden Mezun Olanlar Hızlı İş Bulabiliyor?
İş garantili meslekler olmasa da mezun olduktan sonra kişilerin hızla iş bulmasını sağlayacak meslekler olduğunu biliyoruz. Mezun sayısı az olan ve iş dünyasında ihtiyaç duyulan nitelikte mezun veren bölümler öğrencilerin en temel çekincelerini azaltabiliyor.
Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye’de en kolay iş bulan meslekler hakkında bilgi aktardı. Yükseköğretim Kurulu ve Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili birimlerinden alınan istihdam verilerinin analizine dayanan açıklamalar dahilinde Türkiye’de kolay iş bulan meslekler, istihdam edilme oranı en yüksek meslekler ve başlangıç maaşı en yüksek olan meslekler hakkında bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı.
Türkiye’de En Kolay İş Bulan Meslekler
Türkiye’de hızla iş bulunmasını sağlayan üniversite bölümleri şu şekilde sıralandı;
- Tekstil Mühendisliği
- İç Mimarlık
- Konservatuvar
- Endüstriyel Tasarım
- Pilotaj
- Odyoloji
- İnşaat Mühendisliği
- Veterinerlik
- Eczacılık
En güncel verilere göre üniversite tercihi yapmak isteyenlerin ya da üniversiteye hazırlık sürecinde hedef belirleyeceklerin sunduğumuz bilgileri doğru yorumlamaları gerekiyor. Şu an tekstil mühendisliği, iç mimarlık, mimarlık ve pilotaj gibi bölümler oldukça revaçta ancak uzun vadeli dönemde bu bölümlerden mezun olanların istihdam olanakları ile ilgili garanti verilemiyor. Bu nedenle hızlı iş bulmak isteyen kişilerin hem bölüm tercihlerini dikkatle yapmaları hem de kendilerini eğitim aldıkları süreç boyunca geliştirmeleri gerektiği söylenebiliyor.
Türkiye’de İstihdam Edilme Oranı En Yüksek Bölümler
Hızlı iş bulmak kadar iş bulma olasılığının yüksek olması da öğrencilerin üniversite tercihi yaparken öncelikleri arasına giriyor. İş bulmak için bekleme süresinden bağımsız olarak açıklanan verilerde istihdam edilme oranı en yüksek bölümler de detaylandırılıyor. Türkiye’de istihdam edilme oranı en yüksek bölümler şu şekilde sıralanıyor; pilotaj, eczacılık, fizyoterapi, odyoloji, tekstil mühendisliği, hemşirelik, inşaat mühendisliği, mimarlık, gıda mühendisliği ve diş hekimliği.
İstihdam oranı en yüksek bölümler incelendiğinde hava taşımacılığı sektörünün hızlı büyümesinin devam ettiği net bir şekilde fark ediliyor. Aynı şekilde sağlık sektöründe ve inşaat sektöründe iş olanaklarının tam gaz devam ettiği sonucuna da varılıyor. Genel kanı TIP mezunlarının hemen iş bulabileceği ve TIP bölümünün meslek garantili bölümler arasında yer aldığı yönünde olsa da hem hızlı iş bulunabilen hem de istihdam oranı yüksek olan bölümler listelerinde TIP bölümünün yer almaması dikkat çekiyor.
Türkiye’de Başlangıç Maaşı En Yüksek Olan Meslekler
Belki hızlı iş bulunmuyor belki mezun olanların büyük bir kısmı iş bulamıyor, yine de TIP bölümünden mezun olup işe girenlerin başlangıç maaşları tüm mesleklerden yüksek oluyor. Tıp mezunu olan ve işe yeni giren doktorlar minimum 5800 TL net maaş ile çalışma hayatına adım atıyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından açıklanan verilere göre Tıp bölümünü başlangıç maaş yüksekliği bakımından pilotaj, uçak mühendisliği, gemi mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, maden mühendisliği, endüstri mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, İslami bilimler ve imalat mühendisliği bölümleri takip ediyor.
Mühendislik Bölümleri İsteyenlerin Dikkatine!
İş ve meslek garantili bölümler arasında lanse edilen mühendislik bölümlerini isteyen öğrencilerin değişen şartlara adapte olması gerekiyor. Türkiye’deki üniversiteler artık akredite bölümleri ile adından söz ettiriyor. Ulusal ya da uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından kaliteli eğitim verdiği tespit edilen üniversitelere bölüm bazlı akreditasyonlar sunuluyor. Akredite bölümlerden mezun olan öğrenciler hem yerel piyasada hem de uluslararası piyasada daha kolay bir şekilde iş bulabiliyor. Üniversitelere, bölümlere ve mezunlara değer katan akreditasyon uygulamalarının özellikle mühendislik bölümleri isteyen öğrenciler tarafından araştırılmasını öneriyoruz.
Meslek Bahane Kişisel Gelişim Şahane
Yıl 2019, internet çağında yaşıyoruz. Bireysel niteliklerin değer kazandığı ve niteliklerin karşılığını bulduğu bu günlerde öğrencilerin iş ve meslek garantili bölüm ısrarları anlamını bir nebze yitiriyor. İş bulma olasılığının en yüksek olduğu bölümlerden dahi mezun olan herkes iş bulamıyor. Bu noktada iş yine başa düşüyor. Üniversite tercihinin bilinçli yapılması ve üniversite hayatının en verimli şekilde değerlendirilmesi öğrencilerin gelecek kaygılarını azaltıyor. İşletme, ekonomi, iktisat, uluslararası ilişkiler ve öğretmenlik gibi mezun sayısı çok olan bölümleri okuyan ancak kendini diğerlerinden ayrıştıracak niteliklere sahip olan kişiler iş bulma sıkıntısı yaşamıyor.
Bonus: Geleneksel mesleklerin etkisi giderek azalıyor. Teknoloji, dünyamızı hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde değiştiriyor. Gelecek yıllarda meslek seçimi yapacakların “geleceğin meslekleri” hakkında şimdiden araştırmalara başlaması gerekiyor.