Minimalizm ve Minimalist Nedir?
Minimalizm, şatafattan ve çok eşyalılıktan uzak, sadeliğin oldukça ön planda olduğu saf ve bir o kadar da kafa karıştırmayacak görsellikler içeren bir anlayış, bir sanat ve sanat akımıdır diyebiliriz. Aslında Minimalizm, popüler dünyanın ve son 10 yılın içerisinde adını daha fazla duyursa da Minimalizmin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. 1960’lı yıllarında bir sanat akımı olarak ortaya çıkan Minimalizm temel yapı taşlarını o zamanlardan günümüze kadar korumayı başarmış bir sanat akımıdır.
Geçmişten günümüze kadar gelen bazı sanat akımları ve dünya görüşleri işlevselliğini ve popülerliğini kaybetmiş olsalar da Minimalizm ve Minimalist düşünce tarzı biçimi kendisini olduğu gibi yinelemiş ve buna rağmen güncel, tercih edilen kalmaya devam etmeyi başarmış bir düşünce biçimidir.
Minimalist Kime Denir?
Sadelikten yana olan, şatafat ve gösterişten uzak olan, fazlalıklardan kurtulması gerektiğini düşünen, gerçekten ihtiyacı olmadığını düşündüğü nesne ve objeleri çevresinden uzaklaştıran ve Minimalizmi bir hayat görüşü olarak yaşayan insanlara Minimalist denir.
Minimalizmin Günümüzdeki Önemi
Minimalist düşünce tarzı ve Minimalizm akımının günümüze kadar geldiği yıllar içerisinde hiçbir değişime uğramadan, görüşlerinden taviz vermeden sadeliğini ve bir o kadar da içeriğini koruyarak günümüze kadar gelmesinin belli başlı nedenleri vardır. Bazı insanlar bu görüş biçiminin değişime uğramamasının nedenini şans olarak nitelendirse de, herhangi bir sanat akımının şans eseri değişime uğramaması gibi bir durumu söz konusu dahi olamazdır.
Minimalist düşünce tarzının ve Minimalizm akımının değişime uğramamasının en temel nedeni geçmiş yıllardaki sanat akımlarının çıkışını gerçekleştiren isimlerin kararlılığı, bu görüşlerini sürdürmek için ortaya koymuş oldukları emekler ve gelmiş yıllardaki temsilcilerin bu görüşü değişime uğratmadan sürdürmeleri aynı zamanda da korumuş olmaları en temel sebeplerden birisidir.
Özellikle de günümüz tarihine kadar minimaliz hakkında yayımlanan kitaplar, anlatılar, söyleşile ve günlük yaşam içerisindeki Minimalist dokunuşlar bu akımın kendisini canlı tutmasında da etkili olmuştur.
Minimalizm ve Meslekler
Minimalizm öyle bir sanat akımıdır ki, günümüzdeki meslekler içerisinde bile adının duyulduğuna şahit olabileceğimiz gibi, gündelik yaşamımız içerisinde de objelerin dizilimleri ile sanat anlayışı ve görüşüne bolca karşılaşabileceğimiz bir sanat görüşürüdür.
İlginizi Çekebilir: Dekor ve Kostüm Tasarımcısı Olmak
Nasıl ve Niçin Minimalist Olunur?
Minimalizm hakkında artık az çok bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyoruz. Belki de sizlerin içerisinde yıllarca minimalist bir taraf vardı fakat bunun adının ya da tarifinin ne olduğunu bu zaman içerisinde bilmiyordunuz. Şuanda bu tarafınızı keşfetmiş olabilir, artık sizlere fazlalık olarak gelen sahip olduğunuz eşyalardan, düşüncelerden, belki de insanlardan bile uzaklaşmak isteyeceksinizdir. Bizler sizlerin bu tarafınızı keşfetmek, Minimalist olmak için size yardımcı olacağız.
Minimalizm yazar mesleğinden tutunda, mimarlık bölümüne kadar uzanmış ender akımlardan birisidir. Bir kişinin Minimalist olması için o kişi için birçok farklı neden olabilir. Bunu zamanla daha iyi anlamanız için aktif hayatınız ile örneklendirebiliriz. Sizleri mutlu eden objelerin aslında mutlu etmediğini birden bire anlamanız mümkün olamayabilir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda olacaktır ki Minimalist olmak demek tüm eşyalardan kurtulmak ya da olan her şeyi çöpe atmak demek değildir.
Bu düşünce biçimi kendinizi zorlayarak ya da olmak için çabalayarak elde edebileceğiniz bir düşünce biçimi değildir. Bunun içten gelmesi, sizlerin yaşam merkezine hitap etmesi, gerçekten bu düşünce biçimi ile yaşamaya başladığınız andan itibaren hayatınızdaki yapmış olduğunuz fazlalıklardan kurtulmak gibi değişikliklerin sizleri mutlu etmesi ve huzura erdirmesi gerekir.
En Başarılı Logo Tasarım Örnekleri: En Başarılı Logo Tasarım Örnekleri
Günümüz ve gündelik yaşam içerisinde Minimalist düşünce tarzının en çok sergilendiği taraf ev ve dekorasyon alanıdır. Sizlerde Minimalist düşünce tarzını benimsemiş ve hayatınızı bu yönde şekillendirmeye karar verdiyseniz odalarınızı Minimalist tasarımlar ile değiştirebilirsiniz…
Nereden başlayacağınız seçemiyorsanız öncelikle kendinize oda ve ürün tipi seçiniz. Hangi odadan başlayacağınızı karar verdikten sonra kurtulmak istediğiniz ürünlerinizi seçiniz. Daha sonrası ise tamamen sizlerin yaratıcı dünyasına ve Minimal zevkine kalmış bir durumdur.
Kısacası Minimalist olmak için kendinize bir baskı yapmak zorunda değilsiniz bunu unutmamanız gerekir…
Az Eşya İle Daha Fazla Mutlu Olmak
Daha stressiz bir hayat için daha sade bir hayat tercih etmek bazı kişiler için anlamsız gelse de, bazı kişiler için bu durum huzura ermek olarak adlandırılıyor. Tüketimin giderek çoğaldığı ve alışveriş yaparak kendisini mutlu etmeye çalışan insanların bunu bir alışkanlık haline getirdiğini araştırmalar ile biliyoruz. Hayalini kurduğumuz herhangi bir ürünü satın almak için daha çok çalışıyor, ona bir süre sonra sahip oluyor fakat yinede saf mutluluğu elde edemiyoruz. Bunun nedeni belki de sürdürülebilir mutluluğun ana kaynağını objelerden aradığımızdan dolayı gerçekten mutlu olamıyoruzdur.
Toparlamak gerekirse gün geçtikçe daha çok tüketiyor, daha fazla çalışıyoruz. Tüketim seviyemiz arttıkça bir yandan da daha fazla üretiyor, fakat yinede mutlu olmayı başaramıyoruz. Bazen daha etik yollarla mutlu olmayı denesek de, mutlu olamıyoruz. Sizden daha fazla mutlu olmanızı isteyen insanlar gerçekten kendileri ile ne kadar barışçıl bunu bazen bilemeyebiliyoruz.
Bazen insanoğlu olarak bir şeyi denemeden yorum yapabiliyoruz. Mesela bir yemeğin güzel olup olmadığını tadına bakmadan görüntüsünden yorumlayabiliyoruz. Minimalizm içinde bu tarafımızı kum tanesi kadar keşfetmiş olsak da bazen bu yaşam biçimine adım atmaya korkabiliyoruz…
Sizler kendinizin böyle bir tarafının olduğunu keşfetmişseniz buna bir adım atmaktan korkmamanızı, en azından denemekte olsa bir başlangıç yapmanızı tavsiye ediyor, geri kalan yaşamınızda saf mutluluğu elde etmenizi temenni ediyoruz…