Son yıllarda giderek daha fazla duymaya başladığımız kavramlardan biri olma niteliği taşıyan bilirkişilik, belli şartları karşılamayı gerektiriyor. Bilirkişi olmak isteyen gerçek ya da tüzel kişiler gerekli şartları karşıladıkları takdirde Adalet Bakanlığı Bilirkişi Daire Başkanlığı internet sitesinde yer alan mevzuat dahilinde; başvurularını ilgili yerleşim yerinin veya mesleki faaliyetlerin yürütüldüğü yerin bölge kuruluna veyahut idari yargı ilk derece mahkemeleri adalet komisyonuna yazılı olarak yapabiliyor.
Bilirkişi olmak isteyenlerin sayısının artması, “Bilirkişi nedir?” sorusunun yanıtının tam olarak bilinmemesi ve “Bilirkişi nasıl olunur?” konusuna ilgi duyulması nedeniyle sizler için bilirkişilik konusunu ele aldık. Sonuçta herkes masa başında çok kazandıracak işler konusunda merak sahibi. Bilir kişilik de adli sistem üzerinde gerçekleştirilen reformlar ile değer kazanan geleceğin en iyi kazandıracak meslekleri arasında. Bu yazımızda bilirkişilik başvuru süreçleri ve bilirkişi başvuru tarihleri dahil olmak üzere merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bulabilirsiniz.
Bilirkişi Nedir? Bilirkişiler Ne İş Yapar?
Çözülmesi için uzmanlık, teknik ve özel bilgi gerektiren durumlarda; oyu ve görüşü sözlü ya da yazılı olarak alınan; ihtilaflı hallerde çözüm üretilmesine yardımcı olup adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunan kişilere “bilirkişi” adı verilir. Bilirkişilik başvurusu yapmak isteyen uzmanların Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığı kurumuna başvurması gerekir. Bilirkişi başvuruları her sene farklı zaman dilimlerinde gerçekleşir. Bilirkişi başvuru yapabilmek için bilirkişi olma şartları karşılanmalıdır. Aksi takdirde bilirkişi başvuruları sonuçsuz kalacaktır.
Bilirkişi Nasıl Olunur? Bilirkişi Olmak İçin Gereken Şartlar
Bilirkişi olmak için sağlanması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kendi isteği dışında daha önceki dönemde bilirkişilik sicilinde çıkarılmamak
- Bilirkişilik temel eğitimini başarıyla tamamlamak
- 25 yaşından küçük olmamak
- Terör faaliyetlerine karışmamış olmak
- Uzmanlık alanında en az 3 yıl aktif olarak çalışmış olmak
- Disiplin suçları nedeniyle meslekten uzaklaştırılmamış olmak
- Kasten işlenen bir suç nedeniyle bir yıldan fazla hapis cezasına uğramış ve affedilmiş olsa dahi hırsızlık, dolandırıcılık, devlet güvenliğine zarar verme, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırmak gibi suçlardan mahkum olmamak
- Farklı bir Adalet komisyonuna kayıtlı olmamak
Bilirkişi Başvuruları Nasıl Yapılır?
Bilirkişi başvurusu yapmanın birden farklı yolu vardır. Bilirkişi olmak isteyen tüzel ya da gerçek kişiler kayıtlı oldukları oda, çalıştıkları kurum ya da kuruluş vasıtasıyla yapabilir. Bilirkişi başvurusu için talep sahibinin bilirkişi bölge kurulu veya adalet komisyonuna yazılı olarak ulaşması gerekir. Aynı zamanda UYAP Bilirkişi Bilgi Sistemi üzerinden de yapılabilir.