Türk sinemasında son dönemde büyük bir gelişme olduğu açıkça görülüyor ve farklı türlerdeki en iyi Türk filmleri Netflix’te izleyiciler ile buluşuyor.
Sadece Sen (2014)
Hayatının karışık bir döneminden geçen eski boksör Ali ile görme engelli Hazal arasındaki aşkı anlatan Sadece Sen, bir insanın bir kadını ya da bir erkeği hayal gücümüzün ötesinde milyonlarca farklı şekilde sevebileceğini izleyicisine kanıtlıyor. Film mekan seçiminin yanı sıra oyuncularının performansları ve görüntü kalitesi ile de göz dolduruyor. İzleyiciyi “bir insan ömrünü neye vermeli” sorusunun cevabını aramaya sevk eden Sadece Sen, birbirlerini tanımasalar bile kimi insanların bilerek ya da bilmeden yaptıkları ile karşı tarafın kaderini nasıl etkileyebileceğine de dikkat çekiyor. Aşk – dram türündeki Sadece Sen aşkın engel tanımadığını bizlere bir kez daha kanıtlarken zorluklar içerisinde filizlenen bir ilişkiye tanıklık etmemizi sağlıyor. Yönetmenliğini Hakan Yonat’ın yaptığı filmin başrollerini Belçim Bilgin ve İbrahim Çelikkol paylaşıyor.
Ayla: Savaşın Kızı (2017)
Türk askerleri dünya tarihine damga vuran eşsiz kahramanlıklarından da görülebileceği üzere dünyadaki en asil askerler olarak kabul ediliyorlar. Gerçek bir hikayeden uyarlanan film, 1950 yılında savaş nedeni ile Kore’de bulunan Türk askeri Süleyman ile sahiplendiği küçük bir Koreli kızın hikayesi etrafında şekilleniyor. Süleyman, Çinlilere karşı verdiği mücadele sırasında rastladığı ve gidecek bir yeri olmadığını öğrendiği kızı yanına alıyor. Savaşın sürdüğü 1,5 yıl boyunca adeta babalık yaptığı ve Ayla ismini verdiği kızdan Türkiye’ye dönerken şartlar nedeniyle ayrılmak zorunda kalıyor. İkilinin dokunaklı ve ilham verici hikayesi, küçük kızın ikna edici oyunculuğu ile daha da etkili bir hal alıyor. Karakterlerin duygularını izleyiciye çok net bir şekilde hissettirebilen Ayla, dönemin tarihi gerçeklerini de objektif bir şekilde yansıtıyor. Sonunda göz yaşlarınızı tutamayacağınız garanti olan bu harika filmi mutlaka izlemenizi öneriyoruz.
Aşk Tesadüfleri Sever (2011)
Aslında onları bir araya getirmeye kararlı olan tesadüflerin doğumlarından önce başladığını ve onların dünyaya aynı anda gözlerini açmasına neden olduğunu bilmeyen Özgür ve Deniz’in yolları yıllar sonra, doğdukları Ankara’dan uzakta İstanbul’da kesişiyor. Bu buluşma ikilinin arasında çocukluklarına dayanan duyguların alevlenmesine ve geçmişlerini yeniden keşfetmelerine yaş açıyor. Son derece başarılı müzikleri ile de süslenen bu dokunaklı aşk hikayesi, yönetmenin yerinde kullandığı flashbacklerle izleyiciyi içine dahil ediyor. Karakterlerin çocukluk hallerini canlandıran oyuncuların başarısı da geçmişe dönüşler esnasında hikayenin verdiği keyfi artırıyor. Normal zamanlarda bu kadarı da olur mu dedirtebilecek tesadüfler bu film içerisinde kesinlikle izleyicinin gözüne batmıyor. Mehmet Günsür ve Belçim Bilgin’in başrollerini paylaştığı Aşk Tesadüfleri Sever keyifle izlenecek bir aşk hikayesi olarak izleyicilerinin kalbine dokunmayı başarıyor.
Kış Uykusu (2014)
Türk sinemasının tartışmasız en başarılı yönetmenlerinden biri olan Nuri Bilge Ceylan’ın muhteşem yapıtı Kış Uykusu kadrosundaki Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Nejat İşler gibi dev oyuncularla da dikkat çekiyor. Emekli tiyatrocu Aydın’ın oyunculuğu bırakıp babasından kendisine kalan Kapadokya’daki butik oteli işletmeye başlaması ile başlayan döneme odaklanan Kış Uykusu,tüm insanlar hakkında bir hikayeye yer vermesi nedeniyle izleyicilerin kalbine dokunmayı başarıyor. 2014 yılı Altın Palmiye Ödülü’nün de sahibi olan film, uzun süresine ve bir Nuri Bilge Ceylan klasiği olarak az diyalog barındırmasına rağmen izleyicisinin dikkatini dağıtmadan kendisini izletmeyi başarıyor. Film esnasında Çehov’dan esinlenmelere yer veren Nuri bilge Ceylan; namus, gurur, kibir, vicdan, fedakarlık, adalet, ahlak gibi kavramları temel alarak etkileyici bir insan analizi yapmaktan da geri kalmıyor.
Delibal (2015)
İzleyicide göz yaşlarına neden olacak kadar dokunaklı ve duygusal olan Delibal, baş karakterlerinin saf sevgisi eşliğinde gerçek aşkın dünyada hala bulunduğuna dair inancımızın artmasını sağlıyor. Üniversite arkadaşı olan Füsun ile bipolar hastası Barış’ın aşk hikayesini anlatan Delibal, estetik yönü ile de göz dolduruyor. İnsanın tek bir yanına yönelmesini sağlıyor gibi görünmesine rağmen film, aynı zamanda sorgulayıcı yanı ile de dikkat çekiyor. Delibal’da psikoloji bilimi açısından da önemli sayılan kimi noktalar da yer alıyor. Filmin senaryosu Türk filmlerinin alışılmış senaryolarından da farklılık gösteriyor. Ayrıca olay örgüsü açısından da biraz sıra dışı bir profil çiziyor. İçinde aşk, dram az da olsa komedi unsurlarına yer veriyor. Filmin başrollerini ise Çağatay Ulusoy ile Leyla Lydia Tuğutlu paylaşıyor.
Bir Küçük Eylül Meselesi (2013)
İzleyebileceğiniz en güzel aynı zamanda da en trajik filmlerden birinin Bir Küçük Eylül Meselesi olduğunun garantisini verebiliyoruz. Kerem Deren ilk yönetmenlik denemesinde böyle özgün bir senaryonun en ince ayrıntısına kadar nasıl bu kadar harika bir şekilde çekilebileceğini açıkça gösteriyor. Sıra dışı bir aşk hikayesinin anlatıldığı film geçirdiği kaza sonucunda son bir ayını hatırlamayan Eylül’ün hikayesiyle başlıyor. Çevresindekilerin her şeyin yolunda olduğuna dair söylemlerine inanmayan Eylül küçük ipuçlarını izliyor ve hafızasını geri kazanmak umudu ile gittiği Bozcaada’da Tekin ile tanışıyor. Bir Küçük Eylül Meselesi’nin etkileyiciliğinde ilginç hikayesinin olduğu kadar seyirciyi ters köşeye yatırmasının da etkisi olduğunu kabul etmek gerekiyor. Filmin çekildiği Bozcaada’nın muhteşem güzellikleri ile de izleyicilerini bambaşka diyarlara alıp götüren Bir Küçük Eylül Meselesi’nde başrolleri Engin Akyürek ile Farah Zeynep Abdullah paylaşıyor.
Kelebeğin Rüyası (2013)
Başrollerinde Kıvanç Tatlıtuğ ile Mert Fırat’ın yer aldığı son dönemin en başarılı Türk filmlerinden olan Kelebeğin Rüyası’nın senaryosunu yazan Yılmaz Erdoğan aynı zamanda yönetmenliğini de yapıyor. Zonguldak’ta yaşayan iki genç şairin hayatı ekseninde ilerleyen film eleştirmenler tarafından Türk sineması için önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Şiirin fethedemeyeceği kalp olacağına inanmayan karakterleri ve her biri ayrı ayrı seyircinin yüreğine kazınan replikleri ile Kelebeğin Rüyası arka planda dönemin tarihi ve sosyal özelliklerine dokunmaktan da geri kalmıyor. Film senaryosu gereği dramatize edilmeye müsait pek çok sahneye sahip olsa da yönetmen bunu yapmadan her bir kareyi son derece doğal, samimi ve ajitasyondan uzak bir şekilde beyazperdeye taşımayı tercih ediyor.
Hayat Öpücüğü (2015)
Takıntıları nedeni ile sosyalleşmekte zorlanan, hayatı sürekli hastaneye bağımlı olduğu bir kabus şeklinde geçen Metin’in Hayat ile tanışması ile değişen yaşamının ve çok naif bir aşk ilişkisinin anlatıldığı filmin yönetmenliğini Şenol Sönmez yapıyor. Kimi zaman Türk sineması klişelerinin izlerine rastlansa da Hayat Öpücüğü iyi vakit geçirtmesi garanti, eğlenceli filmler arasında yer alıyor. Romantik komedi türündeki filmin başrollerindeki Ali Sunal ile Hatice Şendil performansları ile göz dolduruyor. Hayatta beklemediğimiz anlarda iyi şeyler olabileceğinin, gerçek sevginin gücünün ve insanın hayatını nasıl da değiştirebileceğinin altını incelikle çizen film bunu yaparken komedi unsurlarını da ihmal etmiyor. İzleyen herkesin kendisinden bir parça bulacağı Hayat Öpücüğü’nü mutlaka izlemeniz gereken filmler listenize eklemenizi öneriyoruz.
Mucize (2015)
Bu olağanüstü film; ödüllü senaryosu, oyuncularının mükemmel performansları ve nefes kesici sahneleri ile Türk sinemasının en önemli yapımları arasında yer alıyor. 1960’lı yıllarda İzmir’den doğu illerinden birine tayini çıkan öğretmen Mahir’in yaşadıklarını temel alan Mucize, batının doğuya bakışı ve doğu ile batı arasındaki adaletsizlik gibi noktalara da değinmeden geçmiyor. Mahsun Kırmızıgül’ün yönetmenliğini yaptığı film görsel açıdan da seyirciyi etkilemeyi başarıyor. Mevsimsel dönüşlerin ve doğaya dair görüntülerin yansıtılış şeklinin hikayeye büyük katkı sağladığını belirtmeden geçmek istemiyoruz. Aynı zamanda özel eğitim ihtiyacı olan bireylere ilişkin olarak da söyleyecek çok şeyi olan Mucize’nin bu konuda verdiği incelikli mesajlarla suya sabuna dokunmaktan kaçınmadığını da net bir şekilde görebiliyoruz.
Hadi İnşallah (2014)
Ankara’da geçirdiği 4 yıldan sonra sevgilisinden de ayrılıp İzmir’e ailesinin yanına dönen Pucca’nın öyküsünün anlatıldığı film, sosyal medya fenomeni ve blogger olan Pucca’nın akıcı bir dille yazdığı eğlenceli kitabından beyaz perdeye aktarılıyor. Pucca’nın hayatını son derece samimi bir şekilde anlatmış olması filmin yakaladığı samimiyete de büyük katkı sağlıyor. Pucca yeri geldiğinde hüzünlü yeri geldiğinde şanssızlıklarla dolu yeri geldiğindeyse kahkaha ve romantizm kokan hikayesi ile seyircilerin kalbini fethediyor. Başrollerinde Büşra Pekin ile Murat Boz’un yer aldığı Hadi İnşallah keyifli saatler geçirmek ve kahkahaya doymak isteyenlerin mutlaka izlemesi gereken filmler arasında bulunuyor.
Romantik Komedi 2: Bekarlığa Veda
Birbirinden hiç ayrılmayan bir kız arkadaş grubunun üyesi Esra’nın evlilik hazırlıklarına başlaması grubun diğer üyesi Didem’in gruptaki tek bekar kız olarak kalacağı endişesine kapılmasına neden oluyor. Ve evlenmek için sevgilisi Cem’i ikna etmeye yönelik taktikler uygulamaya başlıyor. Ancak bu sırada hiç beklenmeyen bir şey oluyor ve Cem, Özge ile tanışıyor. Bu tanışma hem romantik hem de komik bir maceranın başlangıcı oluyor.
Aile Arasında (2017)
Senaryosunu Gülse Birsel’in yazdığı Aile Arasında, Türk sinemasının en başarılı yapımları arasında yer alıyor. Film esnasında kimi zaman doğrudan kimi zaman incelikli bir şekilde alttan alta yöneltilen toplumsal tespitler ile izleyicinin nabzını ele geçiren bu eleştirel komedi oyuncu kadrosu ile dikkat çekiyor. Zıtlıkları temel alarak ilerleyen film, karakter farklılıkları nedeniyle yaşanan çatışmaları da kapsıyor. Ancak bunların hepsini kahkaha dozu ve eğlencesi yüksek bir şekilde yapmayı başarıyor. Ayrıca film kadar müzikleri de son derece başarılı olup Aile Arasında mutlaka izlenmesi gereken Türk filmleri listelerinde zirveyi zorluyor.
Kaynak Link: Best Netflix Shows