Olumsuz düşünmek iş kurmaya çalışan girişimciler için ne gibi yararlar veya zararlar getirir. Her işe başlamadan önce mutlaka iş ile ilgili vereceğimiz kararları sürekli düşünmeye başlarız. Eğer kuracağımız iş düşünce sistemimizden geçmeyi başarılabilirse bu gerçekten bizi heyecanlandırır ve hızlı adımlar atmaya başlarız. Böylece iş kurmak bir girişimci için daha kolaylaşmaya başlar. Peki aklımıza takılan bu düşünce fırtınasında bizi olumsuz etkileyenler nelerdir. İşte size olumlu ve olumsuz düşüncelerden bir demet.
1- Ya Sermayeyi Batırırsam
Bir çok girişimcinin aklına ilk gelen düşüncedir ve karar verme aşamasını çok etkiler. Sermayeyi batırmak, elde olanı kaybetmek ve bu işe borçla başlamak sizi gerçekten korkutabilir. Kurulum aşamasında sürekli sermayeye odaklanmak ve bunu aklınızdan çıkarmamak size ciddi anlamda zararlarda verir. Kısa bir örnek verecek olursak Viaport’ta bir stand açmayı düşünün. Bunu düşünürken ilk aklınıza gelen nokta sermaye yetersizliği veya sermayeyi kaybetme duygunuz ise zaten bu işi yapmayacaksınız demektir. Oysa ki bu düşünceyi beyninizde arka plana atar ve Viaport’ta nasıl bir iş kurabileceğinizi düşünmeye odaklanabilirsiniz. Bir çok ön araştırma yapmayı bile önleyen bu duygu aslında girişimcilerin en popüler özelliği olan Risk almanın tam tersidir ve başarı oranınızı çok düşürür. Düşünsenize kimbilir dünyadaki kaç girişimci adayı sermayemi batırırsam düşüncesiyle iş hayatına girmedi !
2- Acaba Hangi İş Tutar
Bir şekilde girişimciliğe karar verdiyseniz ve iş kurmaya odaklandıysanız aklınıza gelen diğer bir düşünce sistemi ise acaba hangi iş tutar düşüncesidir. Bu düşüncenin gelmesi normal ve gereklidirde. Doğal olarak bir işe karar vermeden önce hangi sektörde olacağınıza karar vermelisiniz. Burada yanlış olan ise bir çok sektörü ve iş fikrini araştırmaktır. Yüzlerce sektör ve belkide binlerce iş arasında sürekli araştırma yapmak girişimcinin aklını daha çok karaştırır ve karar vermesini zorlaştırır. Bu yüzden bu noktada vereceğimiz tavsiye en sevdiğiniz alanları araştırmaya başlamanızdır. Zaten başarılı girişimcilerin ortak noktaları arasında işini sevmek ön taraftadır. Eğer sevmeyeceğiniz bir iş yaparsanız sonuçlarına da katlanmak zorunda kalırsınız. Oysa ki sevdiğiniz bir alışkanlığınız üzerine bile yönelebilirsiniz. Kısa bir örnekte bu konuda verelim. Spor yapmayı seviyorsanız spor ile ilgili bir alana yönelebilirsiniz. Fitness kulübü, Spor malzemeleri satışı, Futbol okulu gibi.
3- Ya Hata Yaparsam
İşte klasik döngü burada başlıyor. Akla sadece iş kurma aşamasında değil işin devamlılığında çok sık gelen bir düşünce. Oysaki bir çok girişimcilik konferasında, girişimcilik derslerinde ve eğitimlerinde sıkça geçer, Hata yapmaktan korkmayın diye. Hata yapmak insanın doğasında var bugüne kadar kusursuz bir iş gördünüz mü. Eğer evet derseniz bizce tekrar düşün. Şikayet sitelerine bakarsanız en ünlü markaların bile sıklıkla hata yaptığını göreceksiniz. Hata yapmanın en güzel yanı ise bir sonraki işin gelişiminde hatadan ders çıkarmanızdır.
4- Birden Çok Kazanacağınıza İnanmak
Bu işten nasıl çok para kazanacağız diye sürekli düşünüyoruz oysaki araştırmanız gereken başka konularda var. Birden çok para kazanmak düşüncesi sizi farklı yatırımlar yapmaya yönlendirebilir. Kısa bir örnek verelim. Meşhur bir avm’de dolaşıyorsunuz bir dükkanın sahibi tanıdığınız ve sohbete başlıyorsunuz. Firma sahibi diyorki bu ay ciro mükemmeldi ayakkabı işinden ayda 200.000 tl kazanıyoruz diyor (genelde demezler) ve sizin düşünceleriniz değişmeye başlıyor. Vay be ayakkabı sektöründe çok para var bu sektörde bende dükkan açmalıyım demeye başladınız. Gerekli araştırmaları yapmadan işe daldınız ve iş hacmi düşük derecede bir avm’de ayakkabı satmaya başladınız. Aylık satış hacminiz 20 bin tl, kısaca gelen kar da kira ve eleman giderlerine gitti. İşte burda anlatmaya çalıştığımız bu. İyi ama arkadaşımız çok para kazanıyordu biz niye kazanamıyoruz der gibisiniz. Oysaki o çok ciro yapan arkadaşınızın işi yaptığı yer, sattığı marka, işe harcadığı emeği araştırmadınız. Bu yüzden çok para kazanacağınız düşüncesiyle yanlış bir iş yapmanız olası.
5- İki Eleman Tutar İşi Yaptırırım
Bu düşünce akla hemen ilk başta gelmez işin kurulum aşamasında gelir ve çabukta karar verilir. Oysaki işin en püf noktalarından birisidir. 2 eleman buldunuz ve satışa başladığınızı düşünelim. Ya elemanlarınızın yüzü gülmüyorsa, maaşları az ise ve müşterilerinize nasıl davranacaklarını bilmiyorlarsa işinizin durumu ne olur. Ürünleriniz en güzel lezzeti verse bile elemanlarınız gülmüyorsa ve işe önem vermiyorsa en önemliside siz bu durumu göremiyorsanız işte o zaman durum içler acısı. Kısaca 2 eleman tutarım düşüncenizi 2 güleryüzlü, sektörde deneyimli ve neşeli elemanlar ile iş yapmaya çalışın.
6- İstişare Etmeliyim
Bu aslında en güzel düşüncelerden birisi. İstişare etmek kuracağınız işi iyi bilen kimseler ile bir araya gelirek yapılır. Ama işi bilmeyenlere sormak ise sizin aklınızı çorba eder. Hiç iş kurmayan birisine hamburgeci açmayı düşünüyorum sen ne dersin diye sorarsanız oda size ben hamburger yememki der işte o zaman sizin işinizin boyutları değişmeye başlar ya bu kişi yemezse ben nasıl müşteri bulacağım diye düşünmeye başlarsınız. Ama istişareyi doğru kişilerle yaparsanız fikirlerinizde gelişmeye başlar. Burda iki önemli nokta var. Birincisi hamburgercilik yapan girişimcilerle konuşmak diğeri hamburger yiyen insanlarla konuşmak. Böylece işi hangi noktada kuracağınızı ve fiyatlandırmayı nasıl yapacağınızı daha iyi çözümlemiş olursunuz. Kısaca işile ilgili istişareyi arkadaşlarınızla , akrabalarınızla ve eşiniz ile değil işi iyi bilenlerle yapmalısınız.
Olumlu ve olumsuz düşüncelerden bazılarını yazmaya çalıştık. Ama bu konuda yazacak daha bir çok düşünce çıkacaktır. Sizde girişimcilik ile ilgili aklınıza gelen düşüncelerinizi yazımıza yorum yazarak belirtebilirsiniz. bu sayede hep birlikte belkide çözüm üretmeyi başarabiliriz.