Pek çok tesisin teknolojisinde olduğu gibi otel teknolojisinde de son yıllarda büyük bir sıçrama olduğu görülebiliyor. Sadece akıllı sistemler yaygınlaşmakla kalmıyor aynı zamanda her zamankinden daha etkileşimli deneyimlerden keyif alınabiliyor. Bu yazımızda son zamanların şaşırtıcı otel teknolojisi trendlerinden ve bunların sektörün tamamı için ne ifade edeceğinden bahsetmek istiyoruz.
Otel Teknolojileri Neden Önem Kazanıyor?
Her sektörde olduğu gibi konaklama sektöründe de konuklar artık daha kişiselleştirilmiş seçenekler talep ediyorlar. Bu nedenle sadık müşterilerini elinde tutmak ve yeni müşteriler edinmek isteyen otellerin kaynaklarını bunu sağlamaya yöneltmesi gerekiyor. Bu noktada da gelişen otel teknolojileri önemli bir rol oynuyor. Teknolojiye bağımlı ve teknolojiyi çok iyi kullanabilen bir nesil gümbür gümbür geldiğinden bu yazımızdaki teknolojilerin önem kazanacağına şüphe ile yaklaşılması zaman kaybedilmesine neden oluyor.
Oyuncular İçin Tasarlanan Otel Odaları
Dünyanın dört bir yanında giderek daha çok sayıda otel, en iyi ve en yeni ekipmanlarla donatılmış belirli odaları müşterilerinin kullanımına sunuyorlar. Arcade Otel dünyanın ilk oyun oteli olarak biliniyor. Tam olarak oyuncular düşünülerek inşa edilen bu otelde her odadaki modern oyun konsollarının yanı sıra son teknoloji ürünü bir kulaklık seti ve tabii ki yıldırım hızında bir internet bağlantısı bulunuyor. Otelin 270 metrekare büyüklüğündeki Oyun Odası’nda ise altı oyun bilgisayarı, modern oyun konsolları ve sanal gerçeklik bölümü bulunuyor.
Akıllı Oteller
Akıllı teknoloji günümüzde günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş gibi görünüyor. Buna bağlı olarak konaklama sektöründe akıllı teknoloji kullanımı giderek daha fazla önemli hale geliyor. Otomatik ödeme hizmetleri, odalardaki kişiselleştirilebilen ayarlar, Nesnelerin İnterneti’nin kullanımı ve kablosuz veri bağlantısı daha yaygın bir hal alıyor. Nihai hedef ise misafirlere tamamen özelleştirilmiş bir deneyim sunmak oluyor. Bunun sağlanması, söz konusu otelin marka kimliğinin pekiştirilmesine yardımcı oluyor ve sonuç olarak gelecekteki geri dönüş olasılıkları daha artıyor. Daha çok memnun müşteri daha çok müşteriyi otellere çekebiliyor.
Servis Otomasyonu
Self-servis otomasyonu ile karar verme süreci otel personelinin aksine misafirlerin ellerine bırakılıyor. Bu doğrudan pek çok sektörde tanık olmaya başladığımız bir eğilimi işaret ediyor. Self-servis kiosklar, çevrimiçi kayıt, hedefli geri bildirim anketleri ve bir odanın içerisindeki olanakları önceden ayarlama seçenekleri artık daha fazla önem kazanıyor. Ancak bu geleneksel personellerin denklemden çıkarıldığı anlamına gelmiyor. Yalnızca onların hizmet kaliteleri daha yüksek bir kurum içi otomasyon anlayışı ile artırılıyor.
Yüz Tanıma Teknolojisi
Birçok üreticinin yüz tanıma teknolojisine alışmaya ve daha çok kullanmaya başladığı biliniyor. Özellikle akıllı telefon güvenliği ile ilgili olarak yüz tanıma teknolojisinin kullanımı artıyor. Bu yöntem aynı zamanda modern otel teknolojisinin diğer bir önemli yönünü de temsil etmeye başlıyor. Yüz tanıma uygulamaları otel yönetimleri için de pek çok avantaj sağlayabiliyor. Gelişmiş güvenlik ve gizlilik seviyeleri uygulanırken belirli yetkili alanlara yalnızca personelin girmesi sağlanabiliyor. Bu yöntem başka bir doğrulama yöntemi olarak elektronik ödemelerle birlikte de kullanılabiliyor. Yüz tanıma teknolojisi otelleri daha güvenli ve tercih edilebilir hale getiriyor.
Robotlar
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte oteller, robotların konuk hizmetleri ve konaklama ile ilgili olarak artan yeteneklerine daha fazla güveniyor. Robotlar üstün performanslar ile konsiyerj rolünü benimseyebiliyorlar. Konukseverlik odaklı robotlar konuklardan gelen soruları yanıtlamak ve oda servisi yapmak gibi işlerde de kullanılabiliyorlar. Bununla birlikte robotların, insani etkileşimi tamamen değiştirmek yerine insan etkileşimini desteklemek amacı ile kullanılması hedefleniyor.
Misafir Uygulamaları
Akıllı telefonlar günlük hayatımızın merkezinde yer alıyor. Arkadaşlarla sohbet etmek, e-posta yanıtlamak ve çevrimiçi olarak ürün satın almak gibi pek çok şey tüketici tarafından bu yenilikçi uygulamalara bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Oteller de buna dayanarak kendi markaları altındaki uygulamaları geliştiriyorlar. Böylece konukları ile daha fazla bağlantı kurabiliyorlar. Ayrıca bu uygulamalar sayesinde sanal ödeme, 360 derecelik oda turu ve konsiyerj ile anında iletişim gibi imkanlar da sunabiliyorlar.
Sesli Aramalar
Alexa ve Siri gibi uygulamalar, sesli aramaların ardındaki mekaniğin son birkaç yılda inanılmaz bir hızla geliştiğini açıkça ortaya koyuyor. Otellerde kullanılan bu teknoloji yalnızca müşterilerin sorularına daha ayrıntılı cevap vermekle kalmıyor aynı zamanda mevcut otel teknolojilerinin geliştirilmesine de katkı sağlıyor. Ahizesiz bir dünyada oldukça mantıklı görünen bu yöntemle konuklar rezervasyon yaptırabiliyor, sesle etkinleştirilen uygulamaları kullanarak bir otel temsilcisi ile iletişime geçebiliyorlar. Ses teknolojisi statik telefon numarası gibi daha geleneksel seçeneklerin yerini alacak şekilde ayarlanıyor.
Chatbots
Web sitelerini ziyaret ettiğimizde chatbotların ve benzer çevrimiçi widget’ların ne kadar yaygın hale geldiğini görüyoruz. Aynı şekilde otel teknolojisinde de bununla ilgili olanaklarda bir devrim yaratılmaya hazırlanılıyor. Bu akıllı cihazlar konuklara belirli seçenekler sunacak şekilde dizayn edilip geliştiriliyor. Konaklama sektöründe yaygın olarak; hiper-kişiselleştirilmiş arama kriterlerine ve sonuçlarına, rezervasyon onaylamak için geliştirilen yöntemlere, marka bilinirliği ve müşteri sadakati oluşturulmasına ve ilgili ürün ve hizmetlerin son kullanıcıya pazarlanmasına odaklanılıyor. Sayısız lehçeyi tespit edip ona göre yanıt veren uygulamalar sayesinde uluslararası engeller de ortadan kaldırılmış oluyor.
Yapay Zeka (AI)
Yapay zekanın otellerde kullanılması, otel teknolojisinin ne kadar geliştiğinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu durum, yukarıda bahsettiğimiz sistemlerin çoğunda varlığının görülebilmesinden kaynaklanıyor. Yapay zeka ile konuklara, konaklama süreleri boyunca daha kesintisiz ve düzenli bir deneyim sunulması amaçlanıyor. Bunu gerçekleştirebilmek için ise birkaç farklı yol bulunuyor:
- Konuklara ait verilen harmanlanması ve yorumlanması
- Kişiye özel konaklama paketlerinin oluşturulabilmesi için kullanıcı tercihlerinin tespit edilmesi ve kaydedilmesi
- Daha etkili ve hedef odaklı pazarlama tekniklerinin uygulanması
- Tanıtım kampanyalarının etkinliğinin proaktif olarak belirlenmesi
- Konuk deneyiminin tamamının kişiselleştirilmesi
Yapay zeka yakın zamanlarda pazara girmesine rağmen otel teknolojisinde köklü bir rol almaya çoktan başladı. Varlığının artması ile birlikte müşterilerin eşsiz deneyimler yaşamaya başlayacağı tahmin ediliyor.
Sanal Gerçeklik (VR)
Sanal otel turları ve 360 derece oda turları sanal gerçeklik trendinin en mükemmel örnekleri arasında yer alıyor. Aslında birçok profesyonel bu tür bir otel teknolojisinin çok uzak olmayan bir gelecekte zorunluluk haline geleceğine inanıyor. Rezervasyon öncesi karar verme sürecini destekleyen bu teknoloji şimdilerde de yaygın bir şekilde kullanılıyor.