Kendi işinin sahibi olmak ve sermayesini doğru değerlendirmek isteyen birçok yatırımcı özel okul açma fikrine sıcak bakıyor. Ebeveynlerin çocuklarının en iyi eğitime erişme arzusu özel okullara gösterilen talebi ve bu alanda yapılan yatırımların cazibesini arttırıyor.
Özel okul açmak için gerekli yasal şartlar hakkında detaylara geçmeden önce bu yatırım kararının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Yüksek sermaye gerektiren bu iş fikrinin başarılı olabilmesi için yatırımcıların kapsamlı bir plan yapması gerekir. Okul seviyelerinin belirlenmesi, hedeflerin tanımlanması, yönetim kurulunun oluşturulması, tüzel kişilik başvurusu, iş planı yapılması, lokasyon seçimi ve personel belirlenmesi gibi kritik süreçlerde yapılacak en ufak bir hata yatırımın hüsrana dönüşmesine neden olabilir.
Özel Okul Açmak İçin Yasal Şartlar Nelerdir?
Özel okul açma şartları ve özel okul açmak için gerekli belgeler Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında belirlenmiştir. İlgili yönetmeliğe göre özel okul açmak için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Talebi resmileştiren dilekçe formu
- TCK’nın 53. maddesinde yer alan suçlardan mahkum olunmadığına dair yazılı bir beyan
- Okul tüzel kişi tarafından kurulacaksa özel öğretim kurumu işletmeciliği yapılacağı ifadesinin ve tüzel kişilik niteliğine göre sicil gazetesinde yayımlanan ana sözleşmenin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylanan örneği
- Okul kurucusu olan temsilcinin yetkili olduğuna dair yönetim kurulu kararının eğitim müdürlüğü tarafından onaylanmış örneği
- Özel okul olarak kullanılacak binanın yerleşim planı
- Yönetici ve personel çalışma izin tekliflerinin gerçekleştirileceğine dair yazı
- Okul olarak kullanılacak binanın ve bina çevresinin sağlık yönünden risk teşkil etmediğime dair il veya ilçe sağlık birimlerinden alınacak yazı
- Milletlerarası okullar için verilen denklik belgesi
- Okul yabancı uyruklu ortakla ya da doğrudan yabancı uyruklu kişiler tarafından açılacaksa bakanlar kurulu izni
- Okul binasının tapusunun fotokopisi ve/veya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylanan kira sözleşmesi
- Özel okulda uygulanacak programlar ile ilgili onaylar
Yukarıda saydığımız belgeleri tamamlayan yatırımcıların bir sonraki adımı evraklarla birlikte valiliğe ya da kaymakamlığa başvurmaktır. Başvuru sırasında müracaat eden kişiye alındı belgesi sunulur, teslim alınan evraklar 3 gün içerisinde valiliğe gönderilir. Daha sonra yapılan müracaat resmi kurumlar tarafından değerlendirilir, kurumun açılmasında bir sakınca bulunmadığı takdirde dosya bakanlığa iletilir. Bakanlık 5 iş günü içerisinde işyeri açma, çalışma ruhsatı ve kurum açma izni düzenler.
Özel Okul Açmak Karlı Mıdır?
Eğitim sektöründe yapılan yatırımlar dikkatli bir şekilde planlandığında, lokasyon doğru belirlendiğinde, hedef kitlenin ihtiyaçları eksiksiz analiz edildiğinde ve sağlam bir kadro ile yola çıkıldığında her daim karlı olur denebilir.
Bu aşamada yatırımcıların orta ve uzun vadeli düşünmesi gerekir. Milyon TL’leri bulabilen özel okul açma sürecinden bir an önce kar etmeyi beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Hedeflerini orta ve uzun vadeli olarak belirleyen, öğrencilerine kaliteli eğitim veren ve adını duyurabilen özel okullar kısa sürede bilinirliğini arttırabilir. Merkezi sınavlarda başarı kazanıldığı takdirde ise özel okul açmanın tüm karlılığı yaşanabilir. Özel okul açarak uzun vadede yüksek getiri elde etmek isteyen yatırımcıların eğitim kalitesi kadar PR çalışmalarına da ağırlık vermeleri gerekir. Merkezi sınavlarda derece alan öğrencileri transfer edip onlara cazip teklifler sunmak yatırımın geri dönüş sürecini kısaltabilir.