Binan Şekerleri 2008 yılında Ankara’da faaliyetlerine başlayan bir firma olarak yıllar içerisinde sergilediği büyük başarı ile dikkat çekiyor. Bunun sonucunda hızla büyüyen sektördeki pazar payını artıran Binşan Şekerleri’nin şekerleme ve çikolata ürünlerinde de en üst sıralarda yer aldığı görülüyor.
Marka lolipop şeker, pamuk şeker, elma şekeri Osmanlı macun şekeri, jöle şeker, marshmallow, lokum çeşitleri, draje çeşitleri ve çikolatadan oluşan ürün gamı ile hem toprak hem de perakende olarak hizmet veriyor. 2011 yılından itibaren iç piyasanın yanı sıra ithalata ve ihracata da yönelen marka, dünyanın pek çok ülkesinde Binşan Şekerleri, Bibi Candy ve Bibi Marshmallow ismi ile uluslararası pek çok noktada hizmet vererek dünyanın dev markaları arasında anılıyor.
2016 yılında 2,6 milyon dolar yatırım yaparak sekersepetim.com’a ortak olan Binşan Şekerleri, aynı zamanda e-ticaret sektörünün de en hızlı büyüyen markaları arasında yer alıyor. Marka 2018 yılı itibariyle 15.000 metrekare kapalı alanda üretim ve 112 ülkeye ihracat yapıyor.
Bir Tesadüfle Gelen Başarı
Binan Ajans Organizasyon’un sahibi olan Binşan Sümengen 2008 yılında bir alışveriş merkezi için düzenledikleri Ramazan etkinliği esnasında şeker üretimi yapma fikrinin doğduğunu belirtiyor. Bu etkinlik esnasında çocukluğumuzun nostaljik ürünlerini farklı bir konseptle yeniden sunan Binşan Sümengen, çok güzel tepkiler aldı. Ardından sömestr tatilinde de çocuklara yönelik bir etkinlik daha düzenledi. Sevgililer Günü’ne denk elen bu etkinlik kapsamında alışveriş merkezinin belirli noktalarında bulunan ağaçlardan sarkan elma şekerleri, altında beyaz bir bisiklet, kırmızı bir bank koyuldu ve kırmızı kasaların içerisindeki elma şekerlerinin satışı yapıldı. 2008 yılı Şubat ayı süresince on bin adet elma şekeri satışı yapan Binşan Sümengen, Binşan Şekerleri’ni kurma kararı aldı.
Bu karar üzerine hızlı bir şekilde altyapı hazırlıklarına başladı. Projenin tasarımı, logo çalışmaları ve marka stratejileri belirlendi. İşini çok severek yapmasının başarının temeli olduğunu belirten Binşan Sümengen; macun şeker, pamuk şeker ve elma şekerlerini yediden yetmişe herkesin severek tükettiğinin altını çiziyor. Marka organizasyon alt yapısının sağlam olması sayesinde kuruluş döneminde herhangi bir zorlukla karşılaşmadı. Zorluklar karşısında ise sorunlarla çok fazla ilgilenmek yerine acil durumlarda pratik ve hızlı düşünerek durumu avantaja çevirmeyi tercih etti. En çok ihtiyaç duydukları konunun oluşturmuş oldukları markanın haklarının korunması olduğunu söyleyen Binşan Sümengen öncelikle markasını tescil ettirdi ve isim haklarını aldı.
Kobilerin Altyapılarını Sağlam Bir Şekilde Kurması Gerekiyor
Başarılı bir işletmenin sahibi olan Binşan Sümengen, bu sektörde faaliyet göstermek isteyen kobilere altyapılarını sağlam kurmalarını tavsiye ediyor. Sümengen, Türkiye’de genel olarak kobilere önem verildiğini ancak sistemin biraz daha yapıcı olmasının gerektiğini belirtiyor. Girişimde bulunan bir firmanın belirli bir süre vergiden muaf edilmesi ya da büyük firmalara uygulanan vergi oranlarından daha düşük oranlarda vergiye tabi tutulmasının, Kobi’lerin bu sürede kendilerini toparlayıp daha düzenli ve sürekli işletmeler haline gelmesinde etkili olabileceğini vurguluyor.
Binşan Şekerleri Bayilik Vererek Büyümeye Devam Ediyor
Sektörde faaliyet göstermeye başladığından beri hızlı ve kesintisiz bir büyüme sergileyen Binşan Şekerleri, ülkenin dört bir yanındaki alışveriş merkezlerine hizmetlerini ulaştırabilmek için bayilik veriyor. Çocukluğumuzun vazgeçilmez lezzetlerini sağlıklı ve hijyenik kurallara uygun bir şekilde üreten marka, bu ürünleri farklı bir konsept ile yeniden hayatımıza sokuyor. Şu anda pek çok alışveriş merkezinde her yaştan müşterisine kaliteli ve lezzetli ürünlerini sunan marka hem mevcutta faaliyet gösteren hem de yeni açılacak alışveriş merkezlerinde girişimci adaylarına bayilikler veriyor.
Şekerleme Standları Kazandırıyor
Genç yaşlı demeden her yaş grubundan insanın tüketmekten keyif aldığı şekerlemeleri girişimciler için de kazançlı iş fikirleri arasında yer alıyor. Şekerleme sektörü de bayilik sisteminin yaygın olarak kullanıldığı sektörlerden biri olup markalar ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırabilmek adına bayileri ile birlikte büyümeyi tercih ediyor. Özellikle alışveriş merkezlerinde açılması tercih edilen şekerleme bayilikleri genellikle stand şeklinde oluyor.
Şekerleme bayiliği almak isteyen girişimcilerin öncelikle, bayilik veren şekerleme firmalarının konseptlerini gözden geçirmeleri ve kendilerine en uygun şartları sağlayan markadan bayilik almayı tercih etmesi gerekiyor. Standın açılacağı lokasyonun müşteri potansiyeli ve profili işletmenin karlılığı üzerinde doğrudan etkili olduğundan bu kriterlerin titizlikle araştırılması girişimcinin başarısında belirleyici bir faktör olabiliyor.
Şekerleme bayiliği almak isteyen girişimcilerin dikkat etmesi gereken kriterler arasında fiyat – performans kriteri de üst sıralarda geliyor. Fiyatının ucuzluğu nedeni ile tercih edilen bir bayiliğin ürünlerinin müşteriler tarafından beğenilmemesi ya da çok lezzetli ürünlerin fiyatının pahalı olması nedeni ile satılmaması gibi durumlar da söz konusu olabiliyor. Bu nedenle optimum fiyatın ve lezzetin bulunmasına özen gösterilmesi gerekiyor.
Şekerleme standlarında genellikle müşterilere şekerleme poşeti verilip bu poşete istedikleri kadar ürün koymaları sağlanıyor ya da bu işi çalışanlar yapabiliyor. Ardından gramaj usulü ile alınan ürünün bedelinin hesaplaması yapılıyor. Ürün yelpazesinin genişliği ve müşterilerin ilgilerini çekecek ürünlerin olması satış miktarlarının artmasında etkili olabiliyor.
Girişimcilerin şekerleme standı açmak için yaptıkları yatırımın dönüşünün hızlı bir şekilde olduğu biliniyor. Seçilen lokasyona göre karlılık oranları artabiliyor, özellikle çocuk yoğunluğunun yüksek olduğu lokasyonlarda açılan şekerleme standları işletmecileri için son derece karlı bir iş haline gelebiliyor.
Şekerleme Bayiliği Veren Pek Çok Marka Bulunuyor
Doksan yıldan fazladır faaliyet gösteren ve sektörün liderlerinden biri olarak kabul edilen Haribo, bayilik almak isteyen girişimcilerine başarısı kanıtlanmış bir iş modeli ile sektöre girme imkanı sağlıyor. Bu deneyim sayesinde bayilerin deneme – yanılma süreci kısalırken aynı zamanda marka merkezinin sağladığı eğitim ve pazarlama desteklerinden de yararlanabiliyorlar. Markadan bayilik almak için gereken yatırım bedeli 75.000 TL – 100.000 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Türkiye’nin en büyük yumuşak şeker üreticisi ve ihracatçısı olarak bilinen Kervan, 1995 yılından bu yana Bebeto markası ile lezzetli ve kaliteli yumuşak şeker üretimi yapıyor. Kervan Bebeto %140 oranındaki karlılığı ile en karlı şekerleme bayilikleri arasında yer alıyor. Markanın yatırım maliyeti 15.000 TL – 25.000 TL arasında değişiyor. Marka aynı zamanda bayilerinin karlarından da pay almıyor.