Pandemik bir hastalık olan Covid-19 yeni bir dünya düzeni oluşmasına yol açtı. Salgının baş gösterdiği günden bugüne kadar geçen 5 aylık sürede iş hayatı büyük sekteye uğradı. Salgın hastalık birçok mağazanın şubelerini kapatmasına, restaurant, otel, cafe gibi işletmelerin de kapanmasına yol açtı.
Ülkemizde uygulanan “evdekal” tedbiriyle, salgının önüne geçilmesine çalışılıyor. Milyonlarca insan eve kapanınca fiziki mağazaların yerini internet siteleri ve e-ticaret aldı. Market alışverişinden, en basit traş bıçağına kadar online alışverişler yapılıyor. Durum böyle olunca da krizi fırsata çeviren işletmeler, ön plana çıkmaya başladılar. Bununla birlikte girişimci ruhuna sahipseniz yeni iş fikirleri ile salgın dönemini kazanca çevirebilirsiniz.
Salgın Döneminde Öne Çıkan İşletmeler
İnsanlar her ne kadar evlerine kapansa da bir şekilde ekonomi lokomotifinin yürümesi ve bu çarkın dönmesi gerekiyor. Ekonominin canlanması ve işletmelerin daha da zarara uğramaması adına, birçok işletme internet ortamında satış yaparak, ayakta duruyorlar.
1-Market Sektörü
Kriz döneminde hızlı davranıp, online satışlarla “eve teslimat” hizmetini oluşturan marketler, krizi fırsata çevirdiler. Özellikle tuvalet kağıdı, temizlik malzemeleri, meyve-sebze, bakliyat, çocuk bezi, hazır su gibi ürünlerde aşırı talep yoğunluğu oluşuyor.
2- Kişisel Bakım Ürünleri
Salgın döneminde kuaförler, berberler kapalı olduğundan, 3 aylık gibi bir sürede doğal olarak evde kalanların kişisel bakıma ihtiyaçları oluyor. Bunun sonucunda da kuaför, berber malzemeleri, şampuanlar, kremler, saç boyaları gibi ürünleri satan işletmeler ön plana çıktılar.
3- Dijital Platformlar
Yediden yetmişe evde kalan insanlar, yapacak bir iş bulamadıklarında dijital yayın yapan platformlara yöneldiler. Bu alanda yayın yapan platformlar üye sayılarını artırdılar.
4- Elişi-Hobi Sektörü
Boş zamanlarını değerlendirmek ve bunu kazanca dönüştürmek isteyenler elişi ve hobi ürünleri satan işletmelere yöneliyorlar. Ahşap tepsi, çerçeve boyama/yapma, takı tasarlama gibi uygulamalarla e-ticaret sektöründe kendinizi gösterebilirsiniz.
5- Alışveriş Platformları
Evlerinde kalmak zorunda kalan birçok insan bu süreyi en verimli şekilde geçirmek için el becerileri ve ilgileri doğrultusunda Amazon, Hepsiburada, Gittigidiyor gibi alışveriş platformlarını ziyaret etmeye başladılar.
Özellikle kadınlar ekmek yapma makineleri, mutfak aletleri, erkekler de tamir setleri, boya malzemeleri, tesisat parçaları, aksesuarlar gibi aletler alarak, evlerinde hünerlerini gösteriyorlar. İnsanların ilgisinin bu yöne kayması alışveriş platformlarını kriz döneminde ön plana çıkmalarını sağladı.
Siz de yeni bir ürün tasarlayarak veya belirlediğiniz ürün veya hizmeti pazarlayarak, girişimcilik ruhunuzu yansıtabilirsiniz. Alışveriş platformu bünyesinde veya e-ticaret şirketi kurarak başarılı işletmeler kervanına katılabilirsiniz.
5-Paket Servis Hizmeti Verenler
Her ne kadar salgın döneminde bütün gününüz evde ve mutfakta geçse de, yine de paket servis sunan işletmeler kazançlarına devam ettiler. Sürekli evde yemek yapmak istemeyen kişi ve aileler farklı lezzetler sipariş ederek, bu işletmelere destek oluyorlar.
6- Giyim Sektörü
Mağazaların kapanması, insanların evden çıkamaması şube ağı olan büyük giyim mağazalarını fazla olumsuz etkilemedi. Bu mağazalar e-ticaret siteleri sayesinde online olarak hizmet vermeye devam ettiler. Özellikle bu süreç içinde Ramazan Bayramı’nın olması, yaz döneminin başlaması sayesinde, online olarak kıyafet satışları devam etti.
Pandemik Dönemi Nasıl Fırsata Çevirebilirsiniz?
Ülkeler ve insanlar yavaş yavaş normal hayata dönüş sinyallerini verseler de, iş dünyası yeni bir düzenin başladığının farkındadır. Evde kalıp, internetten sipariş vermeye alışan insanlar, bunun verdiği rahatlık ve hastalığın verdiği tedirginlikle e-ticarete daha da yoğunlaşacaklardır.
Durum böyle olunca da küçük, orta ve büyük işletmeler e-ticarette yerlerini almak için kıyasıya rekabet içine girecekler.
Yeni Dönemde İş Fırsatları
Salgın nedeniyle ekonomi ve toplumsal hayatta zorunlu dönüşüm kaçınılmazdır. Yeni dönemle birlikte; yazılım, iletişim, online eğitim, veri depolama, online perakende ve lojistik sektörlerinin ön plana çıkacağı iş hayatında kabul görüyor.
Salgın dönemini en iyi şekilde değerlendirmek, parlak fikirlerle ve pazarlamacı ruhuyla iş kurmak istiyorsanız tam zamanıdır. Tüketicinin hangi sektörlere ve işletmelere yöneldiklerini iyi analiz edip, hedeflediğiniz kitleyi ve ürünü/hizmeti belirleyebilirsiniz. Bundan sonrası şirketinizi kurmak, e-ticaret sitenizi oluşturmak ve pazarlama stratejisiyle yeteneklerinizi sergilemektir.
İnternette Nasıl Satış Yapabilirsiniz?
İnternet üzerinden para kazanmak için ürün, hizmet veya mal satışı yapabilmeniz için şirket kurmanız, e-ticaret sitesi oluşturmanız, banka hesabınızın olması zorunludur. Hiçbir yatırım yapmadan, sadece bilgi, beceri ve yeteneğinizle internetten kazanç sağlamak istiyorsanız, sermayesiz iş kolları da bulunuyor.
Şahıs Şirketi Kurarak E-ticarete Adım Atın
Salgın dönemini en etkin ve hızlı şekilde değerlendirmek istiyorsanız, hızlı ve kolay şekilde kurulabilen şahıs şirketi kurarak işe başlayabilirsiniz. Ayrıca ev adresinizi göstererek, ekstra masraflardan da kurtulabilirsiniz.
Şirketinizi kurduktan sonra, e-ticaret sitesi kurmanız gerekiyor. Site kurmakla zamanınızı harcamanız gerekmiyor. Hazır ve paket site alarak, süreci kısaltmış olursunuz. Bundan sonra sıra hangi ürünü, hizmeti veya malı pazarlayacağınızı belirlemeye geliyor. Size yardımcı olması bakımından Covid-19 sonrası öne çıkan ve oluşan iş sektörlerini sıralıyoruz.
Online Sağlık Danışmanlığı; Birçok hastane, hastalarını takip etmek için online sistemi kullanıyorlar. Hastalar da bu sistem sayesinde evden çıkmadan sağlık takiplerini yapabiliyorlar ve sorunları için danışmanlık ve destek alabiliyorlar.
Sağlık danışmanlığını hasta veya sağlık sorunları olanlarla sınırlamayın. Obezite, diyet konularında da danışmanlık ve destek sunabilirsiniz.
Evde Fitness; Uzun süreli evde kalmanın dezavantajlarından biri de aşırı kilolar ve vücudun yağlanmasıdır. Bunu atmanın en etkili ve doğru yolu evde spor yapmaktır. Birçok doğru ve etkili spor yapmayı ve egzersiz programlarını bilmediklerinden bu sizin için fırsat olabilir. Online canlı veya videolu şekilde uzaktan eğitim verebilirsiniz.
Organik Ürünler; Beslenmede bilinçlenme geliştiğinde organik ürünlere ilgi de artıyor. Özellikle sağlığına dikkat edenler ve çocuklu aileler organik ürünleri daha çok tercih ediyorlar. Bu pazara girmek için mutlaka kendiniz üretmek zorunda değilsiniz. Organik üretimde bulunan üreticilerle iletişime geçip, bu ürünlerin pazarlamasını yapabilirsiniz.
Reklam Ajansı; E-ticarette, dijital pazarlama ve reklamlar büyük önem taşırlar. Özellikle Covid-19 salgını sonrası dünya yeni bir döneme geçmişken ve insanların alışveriş şekilleri değişmişken işletmelerin tek ihtiyacı reklam ajansları olacaktır.
Online Eğitim; Salgın hastalık nedeniyle okulların tatil olmasıyla MEB online eğitimin ilk örneğini sergiledi. Yeni dönemde online MBA, online ders, online workshop ve online özel ders gibi kavramlar çok dillendirilecektir. İlk girişimcilerden olarak, bu süreçte öne çıkan kişi ve kurumlardan olabilirsiniz.
Evcil Hayvan Ürünleri-Aksesuarları; İnsanlar zorunlu olarak evlerinde kaldıkları için doğal olarak evcil hayvanları da evde kalıyorlar. Evcil hayvanlar özel ilgi ve bakım istedikleri için oyuncak, akıllı tasma, mama, temizlik-bakım ürünleri gibi ürünlerde büyük patlamalar oluyor. Bu süreci iyi değerlendirip, online petshop veya pet aksesuar ürünleri satabilirsiniz.
Sermaye Gerektirmeyen İş Fırsatları
Şahıs şirketi ve e-ticaret sitesi kurmanın maliyeti size yaklaşık 900 liraya mal olacaktır. Ayrıca bunun kanunu vergi yükümlülükleri de olduğu için, kazanç sağlamaya başlayana kadar bir süre zarar etme ihtimaliniz bulunuyor.
Sermaye koymadan da internet ortamında kazanç sağlayabilirsiniz. Bunun pek çok yolu bulunuyor. İnternet ortamında popüler olmak, gelir sağlamak istiyorsanız hızlı bir internet ağınız, bilgisayarınız, yeteneğiniz ve pazarlama stratejinizin olması gerekiyor.
Ev Yapımı Gıda Ürünleri; Sosyal medyada yemek programlarını, birbirinden farklı tarifleri ve ortaya çıkan ürünleri görüyorsunuzdur. Kimi fenomen olmak için kimi de yaptığı ürünlerin satılması için internette boy gösteriyorlar.
Sizin amacınız satış odaklı olacağı için, hangi konuda becerikliyseniz, örneğin reçel, tarhana, turşu, salça, yaprak gibi ürünlerin pazarlamasını yapabilirsiniz.
Yaşam Koçluğu; ülkemiz için her ne kadar yeni ve tam oturmamış bir kavram olsa da özellikle salgın sonrası yeni dönemde birçok insanın kendilerini yönlendirecekleri bir yaşam koçuna ihtiyaçları bulunuyor. Bu konuda kendinizi yetiştirerek ve bir eğitim kurumundan sertifika alarak, online hizmet verebilirsiniz.
İş Danışmanlığı; Bu uygulamayı yapabilmeniz için kendinizi çok iyi yetiştirmiş olmanız ve pazarlamanız gerekiyor. Öncelikli olarak bir blog açarak, özet halinde bilgi birikimi ve deneyimlerinizi anlatabilirsiniz. Sosyal medyadı da işin içine eklediğinizde takipçi ve ziyaretçileriniz artacak ve size iş teklifleri gelecektir.
Youtuber; Youtuber denilince birçok insanın aklına bağırıp, çağıran, anlamsız hareketler yapan çocuk ve gençler geliyor. Siz kendinizi bu kategoriye koymayacaksınız. Youtube sosyal platformu dünya genelinde milyonlarca insanın buluştuğu ortam olduğu için burada yetenek, çene ve videolarınızla popüler olup, ciddi kazançlar elde edebilirsiniz.
Online Astroloji; Salgından en az etkilenen, hatta daha da popüler olan bir sektör halini aldı. Kriz döneminde eve kapanarak, geleceklerinin nasıl olacağını merak edenler astrolojiye yöneldiler. Durum böyle olunca da astroloji yeni dönemin parlak iş sektörüne adım atabilirsiniz.