Pet Shop Nasıl Açılır?
Pet Shop, genel anlamda evcil hayvanların ve bu hayvanların çeşitli ihtiyaçlarının satıldığı işyerleri olarak tanımlanabilir. Yani Pet Shop’a giderek evcil bir kedi, evcil bir köpek sahibi olabilirsiniz ya da evcil hayvanlarınızın çeşitli ihtiyaçları (mama, çeşitli ürünler) için ne gerekiyorsa satın alabilirsiniz.
Pet Shop açmak Pet Shop’larda kedi, köpek dışında küçük kuşlar, balıklar, küçük memeliler de satılmaktadır. Özellikle son zamanlarda küçük sürüngenler oldukça ilgi odağı olmuş ve müşteriler tarafından en çok tercih edilen, beslemek için satın alınan canlı hayvanların başında gelmektedir. Bazı ülkelerde Pet Shop’larda kedi ve köpek gibi büyük sayılabilecek hayvanların satışları yasaklanmıştır. Türkiye’de ise herhangi bir kısıtlama yoktur ve her türden hayvan satışı olabilir (evcil hayvanlar).
Siz de Pet Shop açarak hayvanlarla ilgilenebilir, sizin gibi hayvan sevgisi olanlar ve hayvan besleyenler için çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir işyeri açabilirsiniz. Ancak, her ne kadar eğlenceli, güzel bir işmiş gibi gözükse de, sonuçta satışını yaptığınız şeyler birer canlı ve bu işin riskli tarafları da vardır. Bunun için öncelikle bu işyerini açabilmek için biraz da olsa hayvanlar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Hayvan anatomisinden anlamalı, satışını yaptığın şeyin bir canlı olduğunu unutmamalısınız. Hastalık ve herhangi bir salgın durumunda anında müdahale edecek kapasiteye ya da bunu sağlayabilecek uzaklıkta bir veteriner kliniğe yakın olmalısınız. Sonuçta canlılar üzerine bir hizmet vermektesiniz. Hayvanlar, yemek, içmek gibi bunun haricinde çeşitli ihtiyaçları da olabilmektedir. Bu ihtiyaçları zaten kendi dükkanınızdaki hayvanlar için sağlayacaksınız. Asıl amaç dükkanınızda diğer müşterilerinizin evcil hayvanları için ihtiyaçların karşılanmasını sağlamaktır. Pet Shop’un amacı da budur. Peki canlı satışının da yapıldığı bu dükkanlarda müşterilerinize sağlıklı evcil hayvanlar, kaliteli malzeme ve aksesuarlar sunmak için neler yapmalısınız?
- Öncelikle kendiniz için bir iş planı hazırlayın. Bu plana hedef kitlenizi ve beklediğiniz kar marjını da dahil edebilirsiniz. Evcil hayvanların nereden , nasıl ve ne kadar ücretlerle karşılanacağını da bu hesaba dahil edebilirsiniz. Sonrasında bu hesapların karşılanabilmesi için banka kredisi gibi nakit ihtiyacını karşılayabilecek yollara başvurmalısınız
- Konum seçerken de dikkatli davranmalısınız. Özellikle hayvan parklarının yakın kesimlerinde bir dükkan tutabilirsiniz. Erişimin kolay olmasına özen göstermelisiniz.
- Dükkana vereceğiniz isme karar verin. Sonrasında bu ismi gerekli kurumlara giderek kaydettirin. İşin yasal hakları konusunda bilgi almak isterseniz bir avukata da danışabilirsiniz.
- Her işyeri açılışında olduğu gibi Pet Shop açarken de bağlı bulunduğunuz belediyenin web sitesine girerek işyeri açmak için gerekli belgelere ulaşabilirsiniz. Başvuru dilekçesi ve formlarını doldurarak ruhsat ve izin için gerekli işlemleri yapın.
- Vergi dairesine de giderek gerekli işlemleri yapın. Vergi levhanızı da hazır bulundurun. Bu levha işlerinizi hızlandıracaktır. Zira bazı toptancılar vergi levhası görmeden herhangi bir işlem yapmıyorlar.
- Muhasebe işlemleriniz için tanıdığınız veya çevrenizden önerilen bir muhasebeci ile anlaşın.
- Eleman seçimi yaparken muhakkak hayvan sever birisini seçin. Çünkü hayvanları sevmeyen birisi onlara kötü davranabilir ve bu durum müşteri kaybetmenize, hatta daha da ileriye götürerek dükkanınızın kapanmasına dahi yol açabilir. Pet Shop işi sabır ve sevgi gerektirir. Bunu da eleman alırken göz önünde bulundurun.
- Evcil hayvanları almadan önce saplıkları konusunda emin olun. Sağlıksız hayvanları dükkanınıza almayın. Dükkanınızda da gerekli hijyen koşullarını sağlayarak hayvanları hasta etmeyin.
Pet Shop Açmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İşyeri açmak isteyen kişinin dolduracağı başvuru dilekçesi
- İşyerinizi basit bir şekilde gösterecek krokisinin çizimi. Bu şekilde onaylanmış 1 adet proje.
- Bağlı bulunduğunuz ildeki Veteriner Hekimler Odasından alacağınız oda kayıt belgesi ve sorumlu veteriner hekimle yapılmış 1 yıllık noter anlaşması sözleşmesi.
- Yangın ve olası patlama vb. durumlarına karşı ölem alınmış olduğuna dair itfaiye raporu.
Hatırlatma: Bu adımlar Pet Shop dükkanı açmak için izlemeniz gereken adımları anlatmaktadır ancak istenilen belgeler ve anlatılan adımlar kesinlik belirtmez. Kesin belge ve işlemler için ilgili kurumlara giderek gerekli tüm işlemleri öğrenmelisiniz. Bu şekilde yapacağınız işlemler kesinlik arz edecektir. Aynı zamanda yukarıda da bahsettiğimiz gibi Pet Shop işi, özveri, sevgi ve saygı gerektiren bir iştir. Bu mesleği bir işten çok tutkuyla yapmalısınız ki, satışını yaptığınız şeylerin birer canlı olduğunu unutmayasınız.