Pilotluk son yılların popüler meslekleri arasında yer alsa da bu mesleği tercih etmek isteyenleri zorlu bir süreç bekliyor. Pilot nasıl olunur? sorusuna cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz.
Pilotluk hem kazancı hem sağladığı olanaklar nedeni ile günümüzün en popüler meslekleri arasında yer alıyor. Ancak şunu da belirtmekte fayda görüyoruz ki her pilot olmak isteyen ne yazık ki bunu başaramıyor. Pilot olmak için sahip olunması gereken pek çok kriter bulunuyor. Biz de bu yazımızda pilot olmak isteyen kişilere, bu meslek ile ilgili olarak bilmeleri gereken tüm bilgileri sunmayı hedefliyoruz.
Pilotların Görevleri Nelerdir?
Yolcu ya da yük taşıyan helikopter ve uçak gibi hava taşıtlarını kullanan kişilere pilot deniliyor.
Pilotların görevleri;
- Uçuş programında belirlenmiş olan görevin özelliğine uygun olacak şekilde gerekli hazırlıkların yapılması, haritaların ve raporların incelenerek uçuş planının hazırlanması,
- Yakıt ve zaman hesaplamalarının yapılması,
- Raporlardan iniş meydanının ve yedek meydanların özelliklerinin incelenmesi,
- Uçuştan belirli bir süre önce hava meydanında bulunulup hava durumunun incelenmesi,
- Kısıtlayıcı faktörler doğrultusunda uçuş planının gözden geçirilmesi,
- İlgili birime uçuş planının sunulması,
- Kalkış saatinden önce uçağın yanına gelinip uçuş ekibinin kontrol edilmesi,
- Teknik donanımların uçuş için hazır olup olmadığının incelenmesi,
- Kalkış zamanına uygun olacak şekilde uçuş kulesinden telsiz ile izin alınıp motorun çalıştırılması,
- Tüm teknik kontrollerin tamamlanması,
- Kalkış, rota, alçalış ve inişlerin planlanmış olduğu şekliyle, zorunluluk halinde ise gerekli değişikliklerin yapılarak uygulanması,
- İniş tamamlandıktan sonra uçağın park edilip emniyeti alınması olarak sıralanabiliyor.
Pilotlar mesleklerini icra ederken; uçak, helikopter, uçuş cihazları, lövye, telsiz, iniş takımları gibi donanımları, teknik yayınlar, hava durumuna ve havaalanına ilişkin raporlar, uçak teknik kitabı, pilot el kitabı, kontrol listesi, havayolu ve fiziki haritalar gibi araç ve gereçlerden yararlanıyorlar.
Pilot Olmak İsteyen Kişilerde Aranan Özellikler
Pilotluğu meslek olarak seçmek isteyen kişilerde aranan özellikler şu şekildedir:
- Mekaniğe ilgi duymak ve bu alanda başarılı olmak,
- Uyarıcıları çabuk algılamak ve hızlı bir şekilde tepki verebilmek,
- El, ayak ve göz koordinasyonu gelişmiş olmak,
- Bedenen çok sağlam ve dayanıklı olmak,
- Sabırlı, sorumluluk sahibi, soğukkanlı ve dikkatli olmak,
- Kurallara bire bir uyabilmek,
- Yükseklik korkusu olmamak.
Bununla birlikte pilotların uçuşa hem fizyolojik hem de psikolojik olarak hazır olmaları büyük önem taşıdığından, dinlenmelerine ve beslenmelerine de büyük özen göstermeleri gerekiyor.
Pilotluk Eğitimi
Ülkemizdeki pilotluk eğitimleri;
- Hava Harp Okulu’nda,
- Kara Havacılık Okulu’nda,
- Türk Hava Yolları’nda,
- Türk Hava Kurumu’nda,
- Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu’nda,
- Özel havacılık şirketlerinde veriliyor.
Pilotluk eğitimi almak isteyen kişilerin; fizik, kimya, matematik ve İngilizce alanlarında başarılı olması koşulu bulunuyor.
Hava Harp Okulu Meslek Eğitimi’ne Giriş Koşulları
Türk Hava Kuvvetleri’nin subay kaynağını oluşturan Hava Harp Okulu’na her yıl “Hava Pilot Adayı Subay” olarak yetiştirilmek üzere kız ve erkek öğrenci alınıyor. Alınacak öğrencilerin sayısı Türk Hava Kuvvetleri tarafından belirleniyor. Yatılı ve parasız olan okulda, öğrencilerin girişten mezuniyete kadar olan yeme, giyim, yatma ile her tür eğitim öğretim masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca öğrenciler bulundukları sınıflara göre harçlık da alıyorlar. Hava Harp Okulu’na girebilmek için Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na katılmak ve bu sınavdan Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen çağrı taban puanını almak ön koşulu aranıyor. Ayrıca YKS TYT ve YKS Alan Yeterlilik testlerine katılıp YKS AYT Sayısal ve Eşit Ağılık puan türünden Milli Savunma Üniversitesi’nin teklifiyle Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen taban puan türünün de alınması gerekiyor. Bu koşulları yerine getiren adaylar ikinci seçim aşamasına çağrılıyorlar. Bu aşamada adayların sağlık raporu alması ve Milli Savunma Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen fiziksel yeterlilik, psikomotor ve kişilik değerlendirme aşamalarına girmeleri gerekiyor. Bu aşamaları başarı ile tamamlayan adaylar mülakata davet ediliyor. Mülakatların ardından öğrenci seçme uçuşları planlanıyor. Söz konusu sınavlardan alınan puanlar Aday Değerlendirme Puanı hesaplamasında kullanılıyor ve adaylar, bu puana göre sıralanıyor. Başarılı olan adaylar ise Milli Savunma Üniversitesi’nin web sitesinde duyuruluyor.
Kara Harp Okulu Meslek Eğitimi’ne Giriş Koşulları
Kara Harp Okulu’nda dört yıllık lisans düzeyinde bir eğitim veriliyor. Bu eğitim ile Kara Kuvvetleri’ne bütün sınıflarda subay yetiştiriliyor. Kara Harp Okulu da parasız ve yatılı olup bu okulda da öğrencilerin girişten mezuniyete kadar olan yeme, giyim, yatma ile her tür eğitim öğretim masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Kara Harp Okulu’na girebilmek için de Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na katılmak ve bu sınavdan Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen çağrı taban puanını almak ön koşulu aranıyor. Ayrıca YKS TYT ve YKS Alan Yeterlilik testlerine katılıp YKS AYT Sayısal ve Eşit Ağılık puan türünden Milli Savunma Üniversitesi’nin teklifiyle Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen taban puan türünün de alınması gerekiyor. Bu koşulları yerine getiren adaylar ikinci seçim aşamasına çağrılıyorlar. Adaylar boy kilo kontrolü ile kişilik değerlendirme testlerine tabi tutuluyorlar. Ardından, 400 metre koşu, durarak uzun atlama, basketbol topu fırlatma, mekik ve barfiks branşlarından oluşan fiziki yeterlilik testine katılıyorlar. Mülakat aşamasına katılıp başarılı olanlar “Askeri Öğrenci Olur” raporunu alıyorlar.
Türk Hava Yolları Meslek Eğitimi’ne Giriş Koşulları
Üniversitelerin; makine, elektrik, elektronik, uçak ve bilgisayar mühendisliği, fizik, kimya, matematik, endüstri mühendisliği bölümlerinin birinden mezun olma koşulu aranıyor. Ayrıca;
- Son 2 yıl içerisinde TOEFL sınavından asgari 530 puan almak,
- IELTS sınavından en az 6.0, KPDS sınavından 80 ve üzeri puan aldığını belgeleyebilmek,
- 28 yaşından gün almamak,
- Boyu 1.65 cm’den kısa 1.90’dan uzun olmamak,
- Boyu ile kilosu arasında aşırı fark bulunmamak,
- Herhangi bir kurum veya kuruluş ile hizmet yükümlülüğü bulunmamak,
- Temel eğitim hariç olacak şekilde THY’n en az 15 yıl süre ile zorunlu hizmet yükümlülüğünü kabul etmek şartıyla öğrenci kabul ediliyor.
Türk Hava Kurumu Meslek Eğitimi’ne Giriş Koşulları
Türk Hava Kurumu gerekli gördüğü zamanlarda kendi pilot ihtiyacını karşılayabilmek için basın kanalı ile duyuru yapıyor ve “Kadrolu Pilot Eğitimi” için pilot adaylarını alıyor. 1,5 yıllık Türk Kuşu eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Türk Hava Kurumu’nun pilot kadrosunda görev alıyorlar. Bunun için aranan şartlar arasında;
- 4 yıllık üniversite mezunu olmak,
- İyi derecede İngilizce bilmek,
- 25 yaşından büyük olmamak,
- Yapılan sağlık muayenesi neticesinde “Pilot Olmaya Uygundur” raporu alabilmek,
- Boyu ve kilosu arasında aşırı farklılık bulunmamak,
- Boyu 165 cm’den kısa 190 cm’den uzun olmamak,
- Türk Hava Kurumu’nda temel eğitim hariç olmak üzere en az 10 yıl zorunlu eğitimi kabul etmek yer alıyor.
Özel Hava Şirketleri Meslek Eğitimi’ne Giriş Koşulları
- 18 yaşından gün almış olmak,
- En az lise mezunu olmak,
- Sivil Havacılık Kurumu tarafından belirlenen hastanelerden uçuşa kayıtlı sağlık raporu almak,
- İyi derecede İngilizce bilmek aranan şartlar arasında yer alıyor.
Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü
Bu bölüm öğrencilerini Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre kabul ediyor. Sınavı kazanan öğrenciler açılan özel yetenek sınavına giriyorlar. Özel yetenek sınavını kazanan öğrencilerin, üniversitenin kendilerini sevk edeceği tam teşekküllü resmi bir hastaneden, mesleği uluslararası standartlarda sürdürmelerini engelleyebilecek ruhsal, bedensel ve fiziksel herhangi bir engelleri olmadığını belgeler nitelikte bir rapor alması gerekiyor.
Kara ve Hava Harp Okulları’nın eğitim süresi 4 yıl olup pilot adayları bu süre içerisinde uçuş eğitimi de alıyorlar. Türk Hava Yolları’nda ve Türk Hava Kurumu’nda 4 yıllık üniversite mezunu olan pilot adaylarına yaklaşık 1,5 yıl süreli uçuş eğitimi yaptırılıyor. Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü’ndeki öğrenciler ise bir yılı İngilizce olmak üzere toplam 5 yıl eğitim görüyorlar.
Pilot eğitimi programlarına katılan pilot adayları;
Hava hukuku ve ATC prosedürleri, uçuş performansı ve planlama, seyrüsefer, uçuş prensipleri, havacılık tıbbı, hava alanı koşulları yapısı, hava İngilizcesi, uçak teorisi, uçak genel bilgisi, insan performansı ve limitleri, işletme prosedürleri, haberleşme usulleri, trafik kontrolörlüğü kuralları, motorlar, uçak elektriği, meteoroloji, uçak tesisat ve teçhizatı alanlarında eğitime tabi tutuluyorlar.
Türk Hava Kurumu Tarafından Pilotlara Verilen Lisans ve Sertifikalar
Pilot lisansları:
Uçak Kategorisi: Hususi Pilot Lisansı (PPL), Ticari Pilot Lisansı (CPL), Hava Yolları Nakliye Pilotu lisansı (1500 saat)
Planör Pilotu Lisansı
Sertifikalar:
- Aletle uçuş sertifikası,
- Türk Hava Kurumu personeli için uçuş sertifikası,
- Çok motor tip sertifikası,
Hususi pilot lisansının alınabilmesi için 50 saatlik uçuş eğitimine katılmak, ticari pilot lisansının alınabilmesi için 240 saat uçuş eğitimine katılmanın yanı sıra 24 saat çalışılacaksa 65 saatlik alet sertifikasının da alınması şartları aranıyor. Hava yolları nakliye pilotu lisansı alınması için de 1500 saat uçuş yapılması gerekiyor.