İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın desteği ile Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) tarafından 2008 yılında kurulan Piri Reis Üniversitesi’nde Denizcilik, iktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik olmak üzere üç fakültenin yanı sıra Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüleri bulunuyor.
Piri Reis Üniversitesi İş Garantisinin Yanı Sıra Öğrencilerini Burs Olanakları Da Sağlıyor
Piri Reis Üniversitesi Kariyer Planlama Sözleşmesi Hükümleri çerçevesinde kalmak kaydı ile yalnızca Denizcilik Fakültesi mezunları için işe yerleştirme garantisi veriyor. Bu kapsamdaki öğrenciler yurt içinde ve dışında çok cazip maaşlarla iş sahibi olabiliyorlar. Ayrıca Piri Reis Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler, okullarının bir sektör üniversitesi olmasının avantajlarından yararlanarak derslerini gemi, dershane gibi uygulamalı ortamlarda görebiliyorlar. Öğrencilerin eğitimleri ilk sınıftan itibaren Piri Reis Üniversitesi ile tersane arasındaki iş birliği sayesinde uygulamalı olarak gerçekleştirilebiliyor. Piri Reis Üniversitesi’nde iş garantisi, vadeli öğrenim ücreti ile burs paketi bir model olarak uygulanıyor. Bu plan dahilinde üniversitenin öğrencileri 3.sınıftan itibaren iş hayatı ile iç içe oluyorlar ve kimi öğrenciler henüz öğrenimleri devam ederken işe kabul edilebiliyorlar.
Piri Reis Üniversitesi ilgili puan türleri sıralamasında ilk 30.000 içerisinde olup ilk iki tercihinden biri olarak Deniz Ulaştırma işletme Mühendisliği Bölümü, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü ya da Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümlerine girmeye hak kazanan öğrencilere, normal öğrenim süresi boyunca olmak kaydıyla her yıl 9 ay boyunca ayda 500 TL nakit burs desteği veriyor. Ayrıca, Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi ve Anadolu Denizcilik Teknik Meslek Lisesi mezunu olup Piri Reis Üniversitesi’nin ön lisans ve lisans programlarına yerleşen öğrencilerine tercih sırasından bağımsız olarak %20 oranında indirim yapılıyor. Ayrıca kurum; kız öğrencilerine ilave %10, tüm kontenjanlara ilk tercihi olmak yerleşen öğrencilere %5, birinci dereceden şehit ve gazi yakını olan öğrencilere %50 oranında indirim yapıyor. Üniversitenin spor branşlarında üstün başarı sergileyip okul takımında oynayan öğrenciler ise kurumun Sporcu Bursu Yönergesi çerçevesinde %10 – %100 arasında sporcu indiriminden yararlanabiliyor.
Denizcilik Sektörünün Uzmanları Bu Üniversitede Yetişiyor
Hem Türk denizciliğinde hem de dünya denizciliğinde ihtiyaç duyulan nitelikli personeli yetiştirmek için kurulan Piri Reis Üniversitesi, denizciliğin her alanında ihtisaslaşma ve bilimsel çalışmalar yapma imkanı veriyor. Teknolojiye hakim, katılımcı, bilgiye nasıl ulaşacağını bilen, özgüveni yüksek ve sorgulayan bireyler yetiştirmeyi hedefleyen kurumda 13 lisans ve 10 ön lisans programında eğitim veriliyor.
Piri Reis Üniversitesi 2015 – 2019 yılları yaz dönemi stajları ile yalnızca kendi öğrencilerine değil yerli ve yabancı başka üniversitelerin toplam 1300 öğrencisine uzman akademisyenler eşliğinde kendi eğitim gemisinde deniz stajı imkanı sağlaması ile de sektöre olan katkısının ne derece büyük olduğunu gözler önüne seriyor.
Piri Reis Üniversitesi Deniz Kampüsü’nde 2016 – 2017 eğitim – öğretim yılından bu yana Simülatör Merkezi kullanılıyor. Bu merkezde dünya denizcilik eğitim standartlarına tamamen uygun olan ve tüm denizcilik rotalarını içeren simülatörler, çağdaşlarının içerisinde en güncel işletim biçimine sahip bir şekilde öğrencilerin eğitimine katkıda bulunuyor.
Uygulamalı Deniz Eğitim Merkezi bünyesinde ise iki işlevli olarak tasarlanan eğitim havuzu bulunuyor. Yüzme maksatlı kullanılabilen eğitim havuzu dalga simülatörü olarak da hizmet verebiliyor. Eğitim havuzunda verilen eğitim ile öğrencilere denizde hayatta kalma teknikleri ile denizden personel kurtarmanın yöntemleri öğreniliyor. Eğitim havuzunun kapasitesinin temel SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus) Bağımsız Sualtı Solunum Cihazı dalış eğitiminin verilmesine de uygun olduğu biliniyor. Aynı zamanda eğitim havuzunda STCW (Standards of Training Certification and Watchkeeping) Gemi adamlarının Eğitim ve Belgelendirme Standartları konusunda da uygulamalı eğitimler düzenleniyor.
Piri Reis Üniversitesi Farklı Projelerle Sektöre Katkı Sağlıyor
Piri Reis Üniversitesi Uluslararası iş birliği Projesi’ne öncü olarak Katar projesini gerçekleştirdi. Piri Reis Üniversitesi’nin Katar Silahlı Kuvvetleri’ne uluslararası standartlar çerçevesinde en üst düzeyde denizcilik eğitimi sağlaması konusundaki anlaşma 2018 yılında imzalandı. Bu anlaşma çerçevesinde Katar Deniz Kuvvetleri’ne bağlı olarak dört programdan oluşması planlanan Akademi’nin oluşumunda ve işletmesinde Piri Reis Üniversitesi’nin 6 yıl süre ile eğitim ve danışmanlık hizmeti vermesi karara bağlandı. Akademinin açılış töreni ise Doha’da 11 Şubat 2019 tarifinde gerçekleştirildi.
Piri Reis Üniversitesi kuruluşundan bugüne kadar sanayi ile iş birliği içerisinde pek çok projeye dahil oldu. Kurum teknoloji geliştirme / kazanımı / aktarımı projeleriyle AR – GE ve uygulama projelerini, endüstri ile ilişkilerinin geliştirilmesi amacına yönelik olarak sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda Piri Reis Üniversitesi’nin 1.500.00 Euro’luk “Armelsan Mayın Avlama ve Sonar Gemi” projesi de bulunuyor.
MENTORRES Projesi İle Sektördeki Kadınların Güçlendirilmesi Amaçlanıyor
Denizcilik sektöründeki kadınların karşılaştıkları sorunların eksiksiz olarak tespit edilmesini ve bu sorunların çözümüne yönelik olarak kadınlara beceriler kazandırılmasını amaçlayan MENTORRES Projesi, AB’nin katkıları ile Piri Reis Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Piri Reis Üniversitesi aynı zamanda dünya denizciliğinde söz sahibi olan üniversitelerin ve fakültelerin yer aldığı Dünya Denizcilik Üniversiteleri Birliği’ne Türkiye’den üye olan tek vakıf üniversitesi olma özelliğini de taşıyor.
Piri Reis Üniversitesi uluslararası standartlarda bir yükseköğretim kurumu olmayı hedefliyor ve bu hedefine ulaşmak için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Bu doğrultudaki çalışmaları sonucunda ise AB Komisyonu Yürütme ajansının verdiği genişletilmiş üyelik (EUCX) hakkını ilk akademik yılında elde eden ilk Türk üniversitesi olma özelliğine de sahip bulunuyor. EUCX üyeliği standart ERASMUS üyeliğinden farklı özellikler taşıyor. Avrupa Birliği içerisindeler alan her üniversite ile uzun dönem öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapabilme hakkı tanımasının yanı sıra öğrenci staj hareketliliğine ve ortak Avrupa Birliği projeleri yürütülmesine de olanak veriyor.