Kendi işinizi kurmak, sevmediğiniz bir işten ya da işsizlikten her zaman daha iyidir. Başka biri için maaşlı çalışmak ile karşılaştığında serbest çalışmak profesyoneller için bile hem zorluklar hem de fırsatlar ile dolu bir yolculuk olabilir. İşletme sahiplerinin kendi işlerini kurmadan önce, alanlarında ortalama 11,5 yıllık tecrübe sahibi olmalarına rağmen, yeni işletmelerin neredeyse üçte ikisi ilk 2 yıl içinde kapanacak. Kalanların yarısı ise sadece 5 yıl yaşayabilecek.
Kendi işinizi kurmadan ve kendi patronunuz olmadan hemen önce buna hazır oluğ olmadığınızı test etmek hali hazırda düşük olan şansınızı arttırabilir. Hayat tarzınız, alışkanlıklarınız ve karakteriniz de kendi işinizin başarısını etkileyen faktörler arasında yer alacak. Hemen aşağıda kendi işinizi kurmadan ve serbest çalışmadan önce sahip olduğunuza emin olmanız gereken bazı özellikler var.
Esnek Olmalısınız
Kendi işinizin patronu olduğunuzda maaşlı bir çalışan gibi sabit bir görev tanımına sahip olmazsınız. İşletmesini yeni kurmuş hemen her girişimci bir çok göreve sahiptir. Bu görevler nakliyeden pazarlamaya, insan kaynaklarından muhasebeye kadar uzanan, biri diğeri ile alakasız, geniş bir yelpazeye yayılabilirler. Bu alakasız işlerin tamamını üstlenmek için esnek olmalısınız.
Maaşlı çalışanlar sabit, belirli ve net görev tanımlarının içerisinde çalışmanın konforunu yaşayabilirler. Serbest çalışanlar net görev tanımlarından ziyade bir karmaşa içerisinde çalışırlar. Ayrıca tamamlanmamış görevler için sorumluluk alabilecek sizden başka kimse olmayacak.
Serbest çalışan bir girişimci olarak iş günü boyunca planlanmamış sürpriz işler ile uğraşmak zorunda kalacaksınız ve insanlar tüm sorunların çözümünü sizden bekleyecekler.
Bu sorunlar ile baş ederken mümkün olduğunca esnek ve çözüm odaklı olmaya çalışın.
Kendinizi Motive Etmelisiniz
Serbest çalıştığınızda sizi motive edecek, bir sonraki adımın sorumluluğunu üstlenecek ve size yol gösterecek kimse olmayacak. Kimse sizin için randevu ayarlamayacak ve kar elde etmeniz için yapmanız gerekenleri size göstermeyecek. Eğer uzun süre bir işte maaşlı olarak çalıştıysanız kendinizi tüm bu görevleri yerine getirmek için motive etmeniz gerekecek. Çok fazla girişimci ilk aylarında bu konudaki motivasyonlarını kaybederek pes edebiliyorlar.
Kendinizi disiplinli çalışma konusunda motive edebilmeniz kendi işinizin patronu olup başarılı bir serbest meslek erbabı olabilmeniz için sahip olmanız gereken önemli bir özelliktir.
Satış Yapmalısınız
Satış ve pazarlama departmanı haricinde tecrübe sahibi personeller satış konusunda eğitim görmezler. Kendi işletmenizi kurduğunuzda karşılacağınız en büyük zorluklardan biri de sürekli yeni satış ve nakit akışı sağlamak olacaktır. Serbest çalışmaya başladığınızda bir satış personeliniz yoksa müşteri görüşmeleri ile de ilgilenmek zorunda kalacaksınız. Eğer satış konusunda deneyimli değilseniz bu hem potansiyel müşterinizi kaçırmanıza hem de razı olmadığınız fiyatlar ile iş kabul etmenize sebep olur.
Kendi işinizin başına geçtiğinizde müşteri görüşmeleri ile de siz ilgilenmek zorunda kalabilirsiniz. Büyük müşteriler ve kaçırılmaması gereken fırsatlar sizi zorlayabilir. Bir yandan işinizi yaparken diğer yandan yeni pazarlama fırsatları için sürekli gözünüzü açık
tutmanız gerekebilir. Eğer kendinizi satış kapatmak konusunda yeterli hissetmiyorsanız kendi işinizi kurup başına geçmeden en az bir eğitim almalısınız.
İleri Görüşlü Olmalısınız
Kendi serbest meslek işletmenizi kurmadan önce kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi belirleyip bir iş planı hazırlamanız gerekecek. Kendi başınıza çalışırken işler ile yoğunlaşıp kafanızı kuma gömmeniz işletmenizin gelişimi için büyük bir risk oluşturur. İşletmeniz de sektör ile birlikte değişip dönüşmelidir. Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi belirlemeli ve düzenli aralıklar ile kendinizi kontrol etmelisiniz.
Tutarlı Olmalısınız
Yeni bir iş kurmak için bir iş fikri ve enerji yeterlidir, bir işletmeyi sürdürmek içinse gerekli olan en önemli şey tutarlılıktır. İşleriniz ne kadar yorucu ya da karmaşık olursa olsun, müşterilerin sizden beklediği minimum hizmet kalitesini her zaman tutturmalısınız. Her gün için yapmanız gereken görevleri eksiksiz yerine getirmelisiniz.
Belirsizliklere Karşı Hazırlıklı Olmalısınız
Her zaman işler yolunda gitmeyebilir. İşletme sahipleri belirsizlik konusunda kendilerini ne kadar hazır hissediyorlarsa o kadar başarılı olabiliyorlar.
Bir işletme sahibi olarak, sunduğunuz ürün veya hizmetlerin altı ay sonra pazarda olacağı veya çalışanlarınızın sizinle birlikte olacağı veya müşterilerinizin faturalarını zamanında ödeyecekleri konusunda bir garanti yoktur. Sizinle düzenli alışveriş yapan ve işinizden bir memnun görünen büyük bir müşteriniz olsa bile, önceden haber vermeksizin sizden vazgeçebilirler.
Gelirlerinin günden güne değişebilir ve aylık düzenli maaş almaya alışık birinin bu değişken düzene ayak uydurması çok da kolay olmayabilir.
İçerik Kaynakçası
- https://www.score.org/resource/infographic/megaphone-main-street-startups-finding-customers
- https://www.bls.gov/bdm/entrepreneurship/entrepreneurship.htm
- https://www.score.org/resource/megaphone-main-street-startups
- https://hbr.org/2006/07/what-makes-a-good-salesman
- https://www.sba.gov/business-guide/10-steps-start-your-business/
- https://www.score.org/resource/infographic-small-business-outlook-and-challenges-2020
- https://www.thebalancesmb.com/traits-you-need-to-be-self-employed-2948570