1985 doğumlu ve ilkokul mezunu olan Şevket Sevimli Ankara OSTİM’de Zalan Mac Şirketi’nde çalışırken icat ettiği otomatik briket ve parke taşı makinesi için dünyanın dört bir yanından sipariş alıyor. % 100 yerli bir şirket olan ve makinenin üretimini yapan Zalan Maz Şirketi, Şevket Usta’nın icadı sayesinde Türkiye’de daha önce yapılmayan şekilde tam otomatik olarak briket ve parke taşı imal edebiliyor. Saatte 3250 parke taşı ya da 1000 briket üretimi yapabilen makinenin üretimi üzerinden bir yıl geçmeden Zalan Mac Şirketi, Ankara’daki ve Konya’daki müşterilerine beş makine teslim etti. Cezayir ilk sırada olmak üzere Afrika ülkelerinden, İtalya, Kazakistan, Kuzey Irak ve Fransa’dan sipariş almaya başlayan şirketin yetkilileri aynı makinenin ithal olanı 1 – 2 milyon Euro civarındayken kendilerinin aynı özelliklere sahip makineyi 100 – 150 bin Euro’ya sattıklarını belirtiyor.
Avrupa Firmalarına Darbe Vurdu
Zalan Mac firması otomatik briket ve parke taş makinesi üretimi ile Türkiye’nin milyonlarca Euro’luk ithalat yapmasının önüne geçerken aralarında Fransa ve İngiltere’nin de olduğu pek çok ülkeye ihracat yapmaya başladı. Bu ihracat sonucunda bazı yabancı firmalar üretimlerini askıya almak zorunda kaldılar.
Şirketin Genel Müdür Mustafa Günal, genç girişimcilerden oluşan kadroları ile Türkiye’deki bakir ve yeni sektörleri keşfetmeye odaklandıkları dile getiriyor. Kendisi ağırlıklı olarak yurt dışı pazarların yöneticiliğini yapan Mustafa Günal, OSTİM’deki 2850 metrekarelik imalathanesini alanında uzman olan üretim sorumlularına bırakıyor. 1999 yılında dikey eksenli ve hava basınçlı rüzgar türbini için AR-GE çalışmalarına başlayan firma 2005 yılında Türkiye’de bir ilki başararak % 90 verimle çalışabilen WAW markalı rüzgar türbinlerini üretti.
Mustafa Günal, hedeflerinin inşaat şirketleri başta olmak üzere, briket üreten firmalar, belediyeler, fabrikalar, şantiye taşeronları ve konut projesi firmaları olduğunun altını çiziyor. Ürettikleri makine sayesinde sıklıkla kaldırım taşı yenilemesi yapan belediyelerin, yaptıkları çalışmaların maliyetlerini aşağı çekebileceklerini belirtiyor.
Başarının Ardındaki İsim Şevket Usta
Küçük yaşlardan itibaren icatlar yapıp bir şeyler üretmeye meraklı olan Şevket Usta, firmanın başarısının mimarı olarak kabul ediliyor. Ve kendisinin “cebe giren makine” bile yapabileceği söyleniliyor. Şu anda firmanın ürettiği otomatik briket ve parke taş makinesi; Fransa, Özbekistan, Libya, Tunus, İran, İngiltere, Kazakistan, Kenya, Irak ve Güney Afrika’ya satılıyor.
Adem Harman Da Kendi Başarı Öyküsüne İmza Attı
Adem Harman ilkokul eğitimini tamamladıktan sonra çırak olarak girdiği iş makinesi sektöründeki çalışmalarının sonucunda kendi firmasını kurmakla kalmadı % 75 yerli imkanlarla toprak silindir makinesi de geliştirdi. Bu icadı ile pek çok kurumun ve kuruluşun ihtiyacını karşılayan Adem Harman ihracata da başladı.
Belirli bir zaman öncesine kadar ülkemizde iş makineleri sektöründe gözle görülür bir dışa bağımlılık vardı. Ancak son yıllarda bu sektörde yerli ve milli üretim hamlesi çalışmaların hızlanmasını sağladı. Bu alanda faaliyet göstermekte olan iş adamı Adem Harman da köprü, baraj ve kara yolları gibi inşaat işlerinde kullanılan toprak silindirini % 75 yerlilik oranı ile geliştirmesinin ardından sektörün kullanımına sundu. Yurt dışından yoğun talep görünce de ihracata yöneldi ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladı.
Ankara’da ikamet eden sekiz çocuklu bir ailenin çocuğu olan Harman ilkokuldan sonra maddi olanaksızlıklar nedeni ile eğitimine devam edemedi. OSTİM’de iş makineleri tamir ve bakım sektöründe işe başlayan Harman, askerliğini bitirdikten sonra 3 ortak olarak kurdukları şirkette çalışmalarına devam etti. Burada yurt dışından gelen toprak silindir makinelerinin tamirini ve bakımını yaparken makinelerin hem güçlü hem de zayıf yönlerini tespit etti. 1995 yılında ise ortaklarından ayrılarak kendi şirketini kurdu. Toprak silindir makinelerinin tamir ve bakım hizmetlerinin yanı sıra yerli yedek parça üretimine de başladı. 2017 yılında ise Harmaner Hidrolik markası ile ilk yerli toprak silindirini geliştirmeye karar verdi. Son 2 yıl içerisinde % 75’i yerli olmak üzere 68 toprak silindir makinesi üreten şirket, ürettiği makinelerin % 15’ini belediyelere kalan kısmını ise özel sektöre sattı.
Bu makinelerden on tanesini Azerbaycan, Kazakistan, Somali, Ukrayna ve Özbekistan gibi ülkelere ihraç eden Harman, ihracat yaptıkları ülke sayısını artırmayı hedefliyor. Harman’ın yaptığı açıklamalara göre; Türkiye bir yılda yurt dışından beş yüzden fazla toprak silindir makinesi alıyor ve bu sayı kiralamalar ile birlikte üç bine ulaşabiliyor. Bu makinelerin yıllık kirası ve bakım masrafı ise 80.000 EURO civarında oluyor. Toplamda ülke olarak toprak silindir makineleri için yurt dışına bir yılda 40 milyon EURO civarında ödeme yapıyoruz. Adem Harman tarafından geliştirilen toprak silindiri makinesi ise fiyat olarak dış pazarda satılanlara göre % 50 oranında daha uygun olmasının yanı sıra kullanımı daha kolay ve garanti süresi daha uzun tutuluyor. Harmaner Hidrolik, kısıtlı olanaklarla yaptığı bu üretimi en kısa sürede seri hale getirmeyi, yerli makinelerinin dünya pazarında daha büyük bir yere sahip olmasını hedefliyor.
Cavit Öztürk 26 Ülkeye İhracat Yapıyor
Çobanlıktan elde ettiği gelirle kurduğu fabrikada raf üretimi yapan 63 yaşındaki Cavit Öztürk, ürünlerini 26 ülkeye ihraç ediyor. 1972 yılında atölyesinde raf imalatına başlayan Öztürk’ün imal ettiği raflar marketlerden mağazalara ve depolara kadar geniş bir yelpazede kullanılabiliyor. 1992 yılından bu yana ihracata yönelen marka Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamına yakınına ihracat yapıyor. Fuarlara katılarak bu işe yönelen Öztürk, fuarlardan elde ettiği müşteri portföyünü geliştirmesinin yanı sıra ürünlerinin kalitesinin de etkisi ile hem yurtiçinden hem de yurtdışından büyük talep gördüklerini dile getiriyor. Aylık 300 – 400 ton hammadde işleyen firma ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.