Seyahat ve Turizm İle İlgili 13 İş Fikri
Seyahat ve Turizm sektöründe iş kurmak ister misiniz. İş kurmak niyetinde olan girişimci adaylarına yönelik hazırladığımız bu yazıda bir çok iş fikirlerinden bahsedeceğiz. Turizm sektöründe bazı işler mevsimsel olarak çok kazandırırken seyahat sektöründe yurt içi ve yurt dışı bir çok iş yapılabiliyor. Otel işletmeciliğinden tutunda seyahat acentesi açmaya kadar farklı işler sizleri bekliyor
İşte Seyahat ve Turizm sektöründen İş fikirleri
1- Turist rehberi
Turist rehberliği için büyük bir sermaye gerekmiyor. İngilizce, Arapça, Çince ve Almanca en çok tercih edilen diller arasında ve bu işi yapmak için bu dillerden en az birisine hakim olmanız gerekiyor. Rahatlıkla iş bulacağınız yerler ise seyahat acenteleri ve kariyer sitelerinde bulunan iş ilanları. Buralarda gerekli ilanları inceleyerek turist rehberliği konusunda iş bulabilir ve Tur rehberliği yapabilirsiniz.
2- Restoran İşletmeciliği
Turistlere yönelik yemekler yapan bir restoran açmak yaygın olan bir iş fikridir. Farklı ülkelerden gelen misafirlere yönelik bir restoran açılabileceği gibi, farklı ülkelerin yemeklerinden oluşan bir konsept ile de iş kurabilirsiniz. Örneğin Çin mutfağı, İtalyan mutfağı, Fransız mutfağı ve Meksika mutfağı üzerine açılan restoranlar gibi. Restoran işinde pazarlama önemli bir etkendir. İşinizi ne kadar çok tüketiciye tanıtırsanız o kadar çok büyüme imkanınız olabilir.
3- Otel işletmeciliği
Otel ve Konaklama tesisleri genelde yüksek rakamlara açılan işlerdir. Özellikle bir otel açmanın maliyeti yüksektir. Açılış maliyetleri yüksek olsa da bir otelin kazancıda o kadar iyidir. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde otellerin çok olması ise bu işin ne kadar büyük bir pazarı olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda nüfusu kalabalık olan büyük şehirlerde de otelcilik işi yüksek rağbet görmektedir. Buralarda daha çok iş amaçlı bulunan oteller açılmaktadır.
4- Taksi ve Otobüs Servisi İşi
Taksi ve otobüs servisi işi turistlerin bol olduğu yerlerde ilgi gören işlerden birisi. Hava alanlarında daha çok rağbet gören taksicilik işinde kendinize yer bulmak biraz pahalı olsa da getiri açısından sizi tatmin edecek rakamlara ulaşabilirsiniz. Servis işi ise daha çok toplu gezi yapan turistlere yönelik bir iş. Bu iş içinde bir çok turist rehberi ve seyahat acenteleriyle işbirliği içinde olmanız gerekiyor.
5- Araç kiralama işi
Turistlerin çok olduğu yerlerde araç kiralama işlerine rağbet büyük. Bu yüzden bu bölgelerde rent a car (araç kiralama) işlerinden iyi para kazanmak mümkün. Özellikle araçların yeni modellerden oluşması gerekiyor ve fiyatlandırma politikanızda aşırı pahalı olmamanız gerekli. Araç kiralama işinde sigorta işlemlerine dikkat etmelisiniz ve araçlarınızın bakımı zamanında yapılmış olmalı. Bir turistin sizi başka turistlere tavsiye etmesi için verdiğiniz hizmetin kaliteli olmasına özen göstermelisiniz.
6- Fotoğrafçılık işi
Fotoğrafçılık işine akıllı telefonlardan önce turistler çok büyük rağbet gösteriyorlardı. Şimdi ise herkes kendi resimlerini çekebiliyor. Bu yüzden bu sektörde iş kuracakların teknolojiye ayak uydurması gerekli. Örneğin mobil fotoğrafları anında yazıcıya döken kabinler yeni dönemde revaçta. Ayrıca çekilen fotoğrafların anında hediyelik eşyaya baskı yapılması da size çok kazandırabilir.
7- Hediyelik eşya işi
Hediyelik eşya turistlerin en çok para harcadığı alanlardan birisi. Bir çok insan yeni gezdiği yerler ile ilgili hediyeleri almak ve eve döndüğünde çevresindekilere hediye etmek istiyor. Bu yüzden her yöreye özel hediyelik eşyalar bulundurmak gerekiyor. Basit hediyelikler yerine yöreye özel ürünler daha çok satılıyor ve bu ürünlerde kar marjınız daha çok oluyor. Sektörde çeşitlilik çok fazla olduğundan en iyisi lokasyonun bulunduğu turistik mekana göre hediyelikler bulundurmak olacaktır.
8- Tercümanlık Hizmetleri
Tercümanlık hizmetleri turistlerin aradığı ve tatil bölgelerinde yoğun olarak yapılan işlerden birisi. Ne kadar çok dil bilen elemanınız olursa kuracağınız şirketi o kadar ileri taşıyabilirsiniz. Bir çok turist bu konuda hizmet almak için para ödüyor ve ödemeye de devam edecek. Tatil harici ise tercümanlık işine yurt dışı ticaret yapanlarında ilgisi büyük. Aynı zamanda fuarlarda da tercümanlık işine büyük talep oluyor.
9- Limuzin kiralama işi
Limuzin kiralama işi sadece seyahat eden ünlüler ve zengin iş adamları tarafından tercih edilen bir hizmet. Bu hizmeti verebilmek için iyi bir sermayeniz olması gerekiyor. Limuzin işi araç kiralamadan farklı olarak yapılan bir iş. bu işte saatlik kiralamalar ve şoförlü araç kiralamalar gibi farklılıklar var. Ücretlendirme ise ek özelliklere göre değişebiliyor. Örneğin şoförlü bir limuzini 15 saatliğine kiralamak 2000 lira civarında bir fiyatı buluyor.
10- Jet Ski Kiralama Hizmetleri
Jet Ski fiyatları pahalı olsa da deniz turizminde önemli bir kazanç kapısı olarak görülüyor. Özellikle Antalya ve çevresinde rağbet gören bu fikirde 15-20-30 ve 60 dakikalık kiralamalar mevcut. 20 liradan başlayan kiralama ücretleri 100 liraya kadar çıkıyor. İyi bir mekan günde 50 kiralamadan aylık 40-50.000 Tl arasında kazanabiliyor. Unutmadan Jet ski alırken servis ve garanti olaylarına mutlaka dikkat etmelisiniz.
11- Turizm sitesi açmak
Turizm sitesi veya bloğu açarak tatiseverlere yönelik bilgilendirmeler yapabilir ve Google Adsense gibi reklam yayıncıları ile çalışabilirsiniz. Bu tarz bloglar her dilde popüler olabiliyorlar. Turistlerin bir çoğu tatil kararı vermeden önce gideceği yer ile ilgili başkalarının deneyimlerini okumak istiyor ve kendisini buna göre hazırlıyor. Bu yüzden turizm sitelerinde blogların önemli bir yeri vardır. Aynı zamanda sadece blog tarzı değil turistlere yönelik otel, pansiyon ve yazlık kiralama gibi işler içinde site açmanız mümkün. Ancak yüksek rekabetten dolayı bu konuda niş bir alana yönelmeniz gereklidir.
12- Hac ve Umre Seyahat Şirketi açmak
Hac ve Umre tüm müslümanların en çok seyahat gerçekleştirdiği alanlardan birisi. Hac mevsiminde yönelik özel bir ajans açabilirsiniz. Ayrıca umre konusunda mevsim problemi de yok. Umreye gitmek isteyen kişi sayısı ülkemizde bayağı yüksek. Sadece 2014 yılında umreye giden sayısı 400 bini geçmiş durumda ve her sene talep sürekli artıyor. Hac ve umre organizasyonu yapan bir çok şirket bulunsa da pazarın büyüklüğünden dolayı bu sektörde iş açmak mantıklıdır.
13- Gemi Turları (Cruise)
Cruise işi yılda 30 milyar doların üzerinde paranın döndüğü dev bir ticari fikir. Bu iş için özel bir seyahat gemisi tasarlanıyor ve özel turlar hazırlanıyor. Kişi başı ücretlendirmelerin olduğu turlarda bir gemi yaklaşık 2000 ile 4000 kişi arasında yolcu taşıyabiliyor. Kısa süreli olan turlar genelde 1 hafta sürüyor ve gemi aynı bir otel gibi bir çok özelliği içerisinde barındırıyor. Bazı özel gemiler 62 bin kapasiteye kadar çıkabiliyor. Bu sektörde seyahat eden Türklerin sayısı yıllık 40 bin civarında ve talep sürekli artıyor. Sektörde iki türlü iş kurmak mümkün. Birincisi pahalı olanı böyle bir gemiyi satın almak ve turlar için özel olarak inşa etmek gerekli. İkincisi ise gemi turlarına gidecekler için seyahat acentesi kurmak ki bu diğerine göre çok daha kolay.