Çalışanlarınızın işyeri kültürünüzü tartıştıklarında ne hakkında konuştuklarının sağlam bir tanımını mı istiyorsunuz? Kültür, çalışanlara sağladığınız çalışma ortamıdır. Çalışanlar, ihtiyaçlarını ve değerlerini işyeri kültürünüzde tezahür edenlerle tutarlı olduğunda motive olurlar ve en çok memnun olurlar.
İlk başvurudan bir çalışanın işe alınmasına kadar, hem işveren hem de potansiyel çalışan, iş yeri kültürü ile uyum sağlanması açısından bir değerlendirmeden geçer. Kültürü tanımlamak zordur, ancak genellikle kültürünüze uygun görünen bir çalışan bulduğunuzu bilirsiniz.
Kültür her zaman çalıştığınız ortamdır. Kültür, iş keyfinizi, iş ilişkilerinizi ve iş süreçlerinizi şekillendiren güçlü bir unsurdur. Ancak, kültür, işyerinizdeki fiziksel tezahürleri dışında, gerçekte göremediğiniz bir şeydir.
Kuruluşunuzda şirketinizde çalışan çalışanlar tarafından geliştirilen belirli bir kültür mevcut olsa da her yeni çalışan çeşitliliğini çalışma kültürünüze ekler. Bu nedenle, yeni bir çalışan katıldığında bir kültür mevcut olsa da kendi tercihleri ve değerleri ile işyeri kültürünüzü günceller.
Şirket Kültürünüzü Oluşturan Şey Tam Olarak Nedir?
Kültür kişilik gibidir. Bir kişide kişilik, bir kişinin davranışını yaratan değerler, inançlar, temel varsayımlar, ilgi alanları, deneyimler, yetiştirme ve alışkanlıklardan oluşur.
Kültür, bir grup insanın paylaştığı değerler, inançlar, temel varsayımlar, tutumlar ve davranışlardan oluşur. Kültür, bir grubun birlikte nasıl çalışacaklarına dair bir dizi (genellikle konuşulmamış ve yazılmamış) kural, sırası geldiğinde ortaya çıkan davranıştır.
Kültürünüz, her çalışanın işyerine getirdiği tüm yaşam deneyimlerinden oluşur. Kültür, karar verme ve stratejik yönelmedeki rolleri nedeniyle özellikle kuruluşun kurucusu, yöneticileri ve diğer yönetim kadrosundan etkilenir.
Orta düzey yöneticiler de organizasyon kültürünüzün oluşumunda önemlidir, çünkü tüm çalışanlarınızı bilgi ve yön almalarını sağlayacak şekilde tutarlar.
Kültürü Nasıl Görüyorsunuz
Bir kurumun kültürünün görsel ve sözel bileşenleri her gün işyerinde fark edilir. İster bir çalışma alanında yürüyor olun, ister bir ofiste oturun, bir toplantıya katılın ya da yemek salonunda yemek yiyin, kuruluşun kültürü sizi kuşatır ve çalışma hayatınıza nüfuz eder.
Kültür, grubunuzun:
- dili,
- karar verme süreçleri,
- sembolleri ve nesneleri,
- aralarındaki hikayeler ve efsaneler,
- motivasyon kaynakları,
- kutlamaları ve
- günlük iş uygulamalarının toplamıdır.
Bir çalışanın masasını süslemek için seçtiği nesneler kadar basit bir şey, çalışanların kuruluşunuzun kültürüne nasıl baktığı ve katılıp katılmadığı hakkında çok şey anlatır. Kuruluşunuzun mevcut kültürünü görmek, takdir etmek ve gözlemlemek için bir kültür yürüyüşü yapabilirsiniz. Ayrıca kuruluşunuzun kültürünü de değiştirebilirsiniz. Gelişen kültür, iş hedeflerinize veya çalışanlara sağlamak istediğiniz çevreye ulaşmayı desteklemiyorsa, kültür değişikliği zor ama ulaşılabilir bir seçenektir.
Kuruluşunuzun başarısı için ihtiyacınız olan kültürü bilinçli olarak şekillendirebilirsiniz. İletişime açık tutarlı bir liderlik sayesinde, bu zorluğu üstlenip kazanabilirsiniz.
Kültürleme: Yeni Çalışanların Kültüre Entegrasyonu
Kültürleme, yeni çalışanların yeni şirketlerinin, ofislerinin, bölümlerinin, çalışma gruplarının vb. Kurum kültürüne uyum sağladıkları ve bu kültürün parçası oldukları sosyalleşme sürecidir. Bazı şirketler, yeni çalışanların oryantasyon veya işe alım oturumları ve diğer İnsan Kaynakları (İK) girişimleri yoluyla kuruluşlarının kültürünü benimsemelerine yardımcı olur.
Departmanlar yeni çalışanları, yeni kişinin işlerini öğrenmesine yardımcı olacak bir planla karşılamalıdır. En iyi planlar aynı zamanda yeni çalışanı kültürün en önemli yönlerine daldırır. Bunu aşağıdaki gibi aktivitelerle yaparlar:
- kuruluşun misyonunu, vizyonunu, yol gösterici ilkelerini ve değerlerini paylaşmak;
- yeni çalışanın kültür ve beklentileri iletebilmeleri için şirket başkanı ve diğer kilit çalışanlarla bir araya gelmesini sağlamak;
- çalışanın nasıl çalıştığını görmek için 30, 60 ve 90. günlerde mini güncellemeler yapın; ve
- yeni çalışanlara şirketin kültürünü öğretebilecek ve yeni çalışanı ek uzun vadeli çalışanlara tanıtabilecek, bilgili, düşünceli bir akıl hocası veya arkadaş atanması.
Kültürleme faaliyetlerinde hedefiniz, çalışanın kültürel uyumunu sağlamak ve yeni çalışanı istediğiniz organizasyon kültürüne dahil etmek ve onlarla ilgilenmektir.