Son yılların ilginç bir o kadar da kazançlı iş fikirleri arasında yer alan solucan gübresi üreticiliği girişimciler için karlılığını korumaya devam ediyor. Kimyasal gübre fiyatlarında yaşanan artışlar, devletin organik gübreye geçişi destekleyici politikaları, organik tarımın yaygınlaşması ve tüketicilerin organik ürünlere gösterdiği ilginin artması gibi faktörlerin de etkisi ile solucan gübresine duyulan ihtiyaç artıyor. Özellikle tarımsal üretim bölgelerinde bir sektör haline gelen solucan gübresi üreticiliği pek çok yatırımcının ilk tercihi olmaya devam ediyor. Solucan gübresi üretimine küçük bir kutu içerisinde başlanabilmesi, yüksek maliyetler gerektirmemesi ve kendi kendine gelişerek tesisleşmeyi gerektirecek kadar büyüyebilmesi de yatırımcıların bu alanı tercih etme nedenleri arasında sayılabiliyor.
Organik gübre üretimi, çok düşük yatırımla yapılabilecek işletme giderleri ve başlangıç sermayesi az olan bir girişimdir. Solucan gübresi üretimi ülke çapında tarımsal işletme modellerinin önemli bir bileşeni haline gelmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile artan tüketim miktarları ortaya atık sorunu çıkarmıştır. Bu sorun topraklarımızın zayıflamasına ve kimyasallarla kirlenmesine neden olmuştur. Organik solucan gübresi, hayvan gübreleri ve biyokatı gübreler artan gıda talebinde yaşanan gerekçelere bir çözüm ışığı olmuştur ve birçok firmayı bu alana itmiştir.
Solucan Gübresi Nedir, Nasıl Yetiştirilir?
Bazı organik atıkların bu işe uygun toprak solucanları tarafından sindirilmesi ve bu esnada kompostlaştırılması sonucu elde edilen gübreye solucan gübresi deniliyor. Tarımsal endüstride toprak düzenleyici aynı zamanda da organik gübre olarak kullanılabiliyor. Solucan gübresi üretiminde kullanılan solucanlar günlük olarak kendi ağırlıkları kadar atık tüketebiliyorlar ve neredeyse her tür sebze atığının üzerinde gelişebiliyorlar. Solucanların binlerce türü olsa da yalnızca belli türdeki solucanlardan solucan gübresi üreticiliği için yararlanılabiliyor. Kırmızı Kaliforniya solucanı bu türlerin başında geliyor.
Solucan gübresi üretimi yapmak isteyen girişimciler bu işe evlerinde bile başlayabiliyorlar. Ya da ellerinde bulunan sermaye ile bağlantılı olarak başlangıç aşamasında solucan gübresi üretim tesisi kurmayı tercih edebiliyorlar. Solucan gübresi üretimi için öncelikle en doğru şartların oluşturulması gerekiyor. Bu gübre üretimi kapasitesi üzerinde doğrudan etkili olan faktörler arasında yer alıyor.
Tarımda Solucan Gübresi Kullanmanın Yararları Nelerdir?
Dünyanın önde gelen tarım ülkelerinde de kullanılan solucan gübresi nitelikli ürün elde edilmesi noktasında büyük fayda sağlıyor. Solucan gübresi; sera bitkilerinin, tarlaların, dekoratif bitkilerin ve çiçekli süs bitkilerinin üretiminde toprağın verimini artırmak için kullanılabiliyor. Kısa sürede verimli bir sonuç alınmasını sağlayan solucan gübresi hem tarımsal alandan hem de zamandan tasarruf edilmesine etki ediyor ve üreticinin emeğinin karşılığını almasını sağlıyor. Solucan gübresi; toprağın mikro-biyolojik zenginliğinin yeniden oluşturulmasında rol oynuyor ve faydalı mikroorganizmaları stabilize ediyor. Toprakta bulunan mikroorganizmaları ise daha aktif bir hale getiriyor. Solucan gübresi aynı zamanda toprağın su – hava dengesini de daha iyi bir noktaya taşıyor. Çözünür mineral maddelerin ve nemin daha iyi tutulmasına katkıda bulunuyor. Toprağın ihtiyaç duyduğu sulama miktarını % 40 oranında azaltıyor. Toprağın rengini koyulaştırarak toprak ısısını artırıyor. Ayrıca kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanımından kaynaklanan zararlı etkileri ortadan kaldırıyor.
Solucan Gübresi Üretiminin Önemi ve Yararları
Solucan Gübresi; Çiçekler, sebzeler, meyve ağaçları, tarlalar, açık bahçe yatakları ve narin kapalı bitkiler, fide fidan yetiştiriciliğide vb… yetişen her şey için etkili bir gübredir. Sentetik gübrelerin aksine, Solucan gübreleri bol miktarda doğal mikrobik popülasyon sağlar ve bu da bitki ve toprak performansını artırır. Topraklarınızın uzun vadeli ve fiziksel özelliklerini geliştirmek istiyorsanız, artık organik gübrelerin çağı başlamıştır.
1. Toprak için yararları;
- Fiziksel yapısını iyileştirir Toprakları mikroorganizmalarla zenginleştirir (fosfat ve selüloz gibi enzimlerin eklenmesi).
- Su tutma kapasitesini geliştirir.
- Solucanın dökümlerinde mikrop öldürücü etkisi 10-20 misli daha yüksektir
- Zeminde hava kanalları oluşturur
2. Bitki büyümesi için yararları;
- Çimlenme, bitki büyümesi ve ürün verimi arttırır.
- Kök büyüme ve yapısını iyileştirir.
- Mikroorganizmalarla toprağı zenginleştirir.
3. Ekonomi için yararları;
- Biowastes dönüşümü, atık akışını düzenli dolgularla azaltmaktadır
- Biyolojik atıkların atık akımdan uzaklaştırılması, tek bir kutuda toplanan diğer geri dönüşümlü maddelerin kontaminasyonunu azaltır ( tek akışlı geri dönüşüm uygulamalarında topluluklarda yaygın bir sorundur)
- Yerel seviyede düşük becerili işler ortaya çıkartır.
- Düşük sermaye yatırımları ve nispeten basit teknolojiler, vermicomposting’i daha az gelişmiş tarım bölgelerinde pratik hale getirir.
4. Çevre için yararları;
- Yerinde atıkların geri kazanımıyla ” metabolik boşluğu ” kapatmaya yardımcı olur
- Büyük sistemler çoğunlukla sıcaklık kontrolü ve mekanik hasat kullanır, ancak diğer ekipmanlar nispeten basittir ve çabuk tükenmez.
- Üretim , metan ve nitrik oksit gibi sera gazı emisyonlarını azaltır (çöp toplama veya çöp yakma tesislerinde kompost edilmediğinde veya metan hasadı yoluyla üretilir )
Solucan Gübresi Üretiminde En Verimli Solucan Türü Hangisidir?
Çeşitli solucanlar türleri vardır. Eisenia Foetida (Kırmızı solucan), Eudrilus Eugeniae (Gece paletli), Perionyx Excavatus vb… Kırmızı solucan, çoğalma oranının yüksek olması nedeniyle en çok tercih edilenidir. En obur solucan olarak adı çıkan bu canlı organik madde olarak verilen gübreleri 45-50 gün içinde vermikomposta dönüştürülür. Bir yüzey beslenici olduğu için organik malzemeleri üstten yiyerek vermikomposta dönüştürür. Solucanlar ürün, atıkların, solucan nüfusunun ve çevresel faktörlerin türüne bağlı olarak 45-60 günlük bir dönemde olgunlaşır.
Amacınız tam olarak solucan gübresi üretmek ise o zaman kırmızı kaliforniya solucanı yani bilimsel adı ile Eisenia Foetida türünü kesin olarak kullanmalısınız. Ilık, karanlık ve kuru bir yer en iyisidir; bununla beraber solucanlar aslında oldukça dayanıklıdırlar, örneğin türden türe değişmekle beraber genel olarak söyleyecek olursak 4 – 27 C aralığındaki sıcaklığa dayanabilirler.
Kırmızı Kaliforniya Solucanının (Eisenia Foetida) Özellikleri
Çok obur canlılardır. Kırmızı kaliforniya solucanları; 21 – 24 derece aralığında her ay üremeye devam ederler. Bu solucanın bir tanesi yılda 1500 yavru verebilir ve yavrular 3. ayından sonra üremeye / gübre üretmeye başarlar. Kırmızı kaliforniya solucanı 42 ila 48 ay kadar yaşayabilir. Solucan toprağın 10-15 cm derinliği aralığında yaşar. Ve organik gübre üretim tesisi kurmak isteyen girişimcilere belkide tek seçenek olarak gösterilir.
En Kolay Solucan Gübresi Üretim Sistemi ( Sürekli Akış Sistemi )
Sürekli Akış Sistemi teknoloji çağının en son ürünü olup en kolay solucan gübresi üretimine olanak sağlar. Sürekli Akış Sistemi, diğer solucan gübresi üretim sistemlerini faydasız ve iş gücü bakımında zor, uğraşlı hale getirmiştir. Ağaç Tabanlı Yönetim Sistemi, Çukur/yatak sistemi, Hendek/çukur sistemi, Büyük yatak sistemi, Davul sistemi, Bidon sistemi yada Su Tankı sistemi vb… tüm sistemler çok uğraşlı ve zor olup Sürekli akış sistemi en kolay, hızlı ve çok uğraşmadan tesisinizden maksimum faydayı almanızı sağlar. Bu sistem otomatik bir sistem olup insan gücü yerine daha çok motor gücünü ön planda tutar. Ve en kaliteli gübreler bu sistem ile elde edilir.
Solucan Gübresi İçin Sürekli Akış Sistemi
Sürekli Akış Sistemi Nedir?
Sürekli Akış Sisteminde ilk işiniz yataklama işlemi olmalıdır. Bu işlem için; Gazete yaprakları, dökülmüş kuru ağaç yaprakları, kavun yada karpuz kabukları, kuru çim kırpıntıları (çok fazla olmasın), Hindistan cevizi lifi ve tabiiki temiz ve taze toprak Sürekli akış sisteminin ilk yataklama işleminde kullanılması faydalı olur. Solucan için toprağın 2 faydası vardır; içeriğindeki mikroorganizmalar atıkların ayrışma sürecini çok hızlandırır ve kırmızı kaliforniya solucanları toprağı taşlıkları için kullanırlar, bilmeyenler için şaşırtıcı gelebilir ama solucanlarda aynı tavuklar gibi taşlıkları olan hayvanlardır.
Sistemde Solucan Bakımı ve Gübre Üretimi Nasıl Yapılır?
Tükettikleri atıkları taşlıklarında küçük parçalara ayırırlar. Aslında ticari boyutta solucan gübresi üretimi yapıyorsanız, sürekli akış sistemine taze toprak eklemenize pek gerek yok ama ilk damızlık solucanlarınız için bu işlem üretim için size fayda sağlayacaktır, solucanlar yem ve komposttan bu ihtiyacı sağlarlar siz bu ihtiyacı daha öne alarak solucanların canlılığını arttıracaksınız. Yaptığınız yataklığın hafifçe bastırılması önerilir.
Solucanlarınız sürekli akış sistemine koyulan solucanlar adapte olmuş mu diye 1 hafta kadar gözlemleme yapmanız gerekebilir. Özellikle bu zamanda unutulmaması gereken nokta sıcaklık ve nem miktarı olmalıdır. Ortamın genelde 20-25 derece ve nemi %75-%85 olarak ayarlanır. Adaptasyonlarını gerçekleştiren solucanların eğer yemleri bitmiş ise uyumu sağlanmış demektir. Bundan sonra ilk 2 ay haftada bir olarak yemleyebilirsiniz. Daha sonra sürekli akış sisteminin haznesi dolana kadar 3 günde bir yemleme yapabilirsiniz.
Sürekli Akış Sistemi Kısaca;
+ Yataklık (en alt katman)
+ Olgunlaşmış veya Olgunlaşmaya Başlamış Gübre (buna yataklıkta dahil olan katman)
+ Solucanlar (Üreticilerimizin bulunduğu katman) ve Taze Yem (en üst katman) şeklinde sıralanır.
Gerekli katmanlar ve şartların oluştuğu gübreler artık en alt katman olan yataklıktan itibaren sitemin en altında bulunan bıçak ile kesilmeye başlanır. Vermikompost işleminde Kırmızı Kaliforniya Solucanı kullanılması kesim sırasında büyük avantajlar sağlar. Bu solucan epigeik bir tür olduğu için yüzeyin 10-15 cm derinliğinde yaşamaktadır.
Solucan Gübresi Üretim Tesisi Kurmak Para Kazandırır mı?
Dünya tarımı bu organik gübrelere mahkum hale geliyor. Tüketim miktarları artıyor ve dünya toprakları hem atık hemde kullanılan kimyasal gübrelerle verimsizleşiyor. Şuanda dünyanın elinde bulunan tek alternatif doğal, organik gübreler. Eğer ürettiğiniz organik gübre kaliteli ve ihtiyacı karşılayan bir gübre ise ve alıcılarınız bunun farkına yaşayarak vardılar ise (toprak verimi) her biri artık sizin müşteriniz olacaktır. Ürünlerinizin üretimi yapmaya başladığınızda bu sektörde bulunan büyük firmalara aylık bazda anlaşmalı satışlar yapabilirsiz. Ve tanıdığınız Ziraatçılardan gübrenizin satışı karşılığında anlaşmalar yapabilirsiniz. Toparlayacak olursak…
- Vermikompost organik gübre üretim işi, tarımsal, bahçecilik, süs bitkileri, sebze vb. Ürün yelpazesinde iyi bir satış potansiyeline sahiptir.
- Son kullanıcılara doğrudan satış yapmak için yakınlardaki şehirlerdeki ve belediyelerdeki çiftçiler grubu ve alt bölümleri bulunmaktadır.
- Birincil bileşenlerinden biri olarak vermikomposta ihtiyaç duyan organik gübre üreticileri ve distribütörlerine toplu satış.
- Organik olarak yetiştirilen çiftliklerin popülaritesi nedeniyle kentsel alanlardaki ileri teknoloji pazarı, lüks köylerde ve diğer yüksek kaliteli konut bölgelerinde yaşayan zenginler arasında üretmektedir.
- Organik olarak yetiştirilen çiftliklerin popülaritesi nedeniyle kentsel alanlardaki ileri teknoloji pazarı, lüks köylerde ve diğer yüksek kaliteli konut bölgelerinde yaşayan zenginler arasında üretmektedir
Tarımın baskın olduğu kırsal alanlar, şehirlerin ilçeleri ve şehir köyleri, hammaddenin (inek gübresi) bulunabilirliği ve ürünün pazarlanması açısından vermicompost ünitelerini daha büyük ölçekte kurmak için ideal yerler olarak kabul edilir. Kısaca; Vermikompost teknolojisinin üst düzey eğilimini ve gübre verimliliğini en üst düzeye çıkaran yerel girişimciler, bu sektörde karlı tesis kurmuş olacaklardır.
Örnek Solucan Gübresi Üretim Tesisi Kurulum Projesi
Solucan Gübresi Üretim Tesisi
Solucan gübresi üretim tesisi kurulum projesi için kapasite hesaplarını 250 baş üzerinden büyükbaş sığır ile yapalım. Çiftlikte toplanan ortalama ham gübre miktarı günlük 15 ton olsa Separasyon sistemi ile bu hayvansal gübreleri organik komposta dönüştürerek gübreyi solucanların sindirimine uygun hale getirip organik solucan gübresine çevirsek; 15 ton gübre separasyon sisteminden geçtikten sonra 12 ton katı gübre olarak ayrıştırılır. Fermantasyon ve pastörizasyon işlemlerinin sonunda yaklaşık 7 ton solucan maması organik gübreye dönüşür. Bu bölümde size lazım olan techizatları sırayla yazalım.
- Dalgıç Karıştırıcı : Havuzdaki gübrenin karıştırılması görevini yapar.
- Mix-Pump : Havuzdaki gübrenin pompalanması ve yine karıştırılması görevini yapar.
- Dalgıç Pompa : Gübre yine dalgıç pompa ile pompalanabilir.
- Separatör : Gübrenin susuzlaştırılması görevini yapar.
- Sürekli Akış Raf Havuzları : Solucanlarınızın gübre üretimi yaptıkları havuzlar.
- Eleme ve Paketleme Ünitesi : Gübre üretimi bitip son olarak eleme ve paketleme işi yapacak makina techizatlardır.
Gelelim solucan gübresi üretim tesisinizde bulunması gereken bölümlere, bunlar; idari bölüm, gübre ayrıştırma havuzu ve sıvı gübre havuzu, indor sistem pastörize holleri, depolama bölümü, eleme ve paketleme bölümü ve solucanların gübre üretimi yaptığı sürekli akış sistemi raf havuzlarının bulunduğu bölümlerdir.
Solucan Gübresi Üretimi İçin Gerekecek Evraklar ve Ruhsatlar
Bu işi yapabildiğinizi görmek için önce bir kara düzen gidebilirsiniz. Organik gübre işi ülkemizde tam bir zemine oturmadığı için kendi bahçeleriniz için üretmeye ve çevrenizde tanıdığınız çiftçilere satışını yapabilirsiniz. Bu işi yapacağınızı kestirdikten sonra büyüme sancılarıda akabinde kendini belli etmeye başlayacaktır ve artık bir tesis olma zamanı gelmiş çatmıştır.
Buna göre tesisin kurulacağı yerin belediye sınırları içinde olması durumunda, işyeri açma ruhsatı ve çalışma ruhsatlarını almanız gerekir. Eğer kurulacak solucan gübresi tesisi belediye sınırları dışındaysa özel idareler tarafından bu belgelerin alınması gerekir.
Mikrobiyal analiz sonucu, hasip belgesi ve ilaçlama sözleşmesi belgelerine ek olarak aşağıdaki kurulumu yapılacak tesis bölümleri için istenen belgelerde şu şekilde;
Üretim Amacı Dışındaki İşletme Kayıtlarına İstenecek Belgeler
- Dilekçe ve Beyan (ek-1)
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatının sureti
- Kapasite raporu
- Meslek odası/ Ticaret odası kaydı
- İşyeri/Bina krokisi
Üretim Yapılacak İşletme Kayıtlarına İstenecek Belgeler
- Dilekçe ve Beyan (ek-4)
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatının veya deneme izin belgesinin sureti
- Kapasite raporu veya ekspertiz raporu, resmi kurumlarda kurum beyanı
- İşletmecinin güncel bilgilerini içeren Ticaret sicil gazetesi veya Türkiye esnaf ve sanatkarlar sicil
- Meslek odası/ Ticaret odası kaydı
- İşletme krokisi/Vaziyet planı
İşletmelerin Onayında İstenecek Belgeler
- Başvuru dilekçesi ve beyanname
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatının veya deneme izin belgesinin sureti
- Kapasite raporu veya ekspertiz raporu, resmi kurumlarda kurum beyanı
- İşletmecinin güncel bilgilerini içeren Ticaret sicil gazetesi veya Türkiye esnaf ve sanatkarlar sicil gazetesi
- İşletmesine şartlı onay verilmeden önce başlangıç analizlerine ait raporlar
- Meslek odası bulunan meslek mensupları için odadan alınmış belge
- İşletmenin teknik resim kurallarına göre çizilmiş su gideri, personel hareketleri, ürün akış şeması, makine yerleim planı gibi bilgileri içeren yerleşim krokisi
- İşletmede oluşan katı-sıvı-gaz atıkların uzaklaştırılma şekli ve sıklığı hakkıında bilgi ve yetkili merci tarafından istenmesi durumunda belge
İşletmelerde Tutulacak Kayıtlar
- Denetim Defteri
- Ürün geliş raporları
- Araç kayıt defterleri
- Analiz raporları
- Üretim parametre (ısı-zaman-basınç) kayıtları
- Ürün sevk raporları
- Bayii kayıtları
Solucan Gübresi Üretim Tesisi Başlangıç Maliyeti
Solucan gübresi üretim tesisini sürekli akış sistemi ile kurmaya karar verdiniz. Peki başlangıç maliyetiniz ne olur? Ortalama 10.000 adet Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile üretim tesisi kurduğunuzu var sayalım.
10.000 solucanı piyasa fiyatı ile bugün 1 bin ila 2 bin tl arası alabilirsiniz. Burada solucanların ırklarına dikkat edin size başka tür solucan satabilirler. Sürekli akış sistemini 5 metre boyunda 1,25 cm genişliğinde ve 70 cm derinliğinde yaptırdığımızı varsayalım ve Solucan gübresi hasat işlemi için konveyör bandı, Otomatik sıcaklık kontrol sistemi, Otomatik nem kontrol sistemi, Besleme suyu ön arıtma sistemi, Zaman programı, PLC ekrandan verileri kayıt alabilme özelliği.
(Avrupa standartları gereği) Gübre eleği, Limit dışı durumda alarm sistemleri içinde 5 bin tl ye alabilirsiniz. Buna ek olarak elek makinası, mama karıştırma makinası, kompost aktarma makinası ve sıcaklık-ph-nem ve ışık ölçer cihazlarıda toplamda 2 bin tl olsun. Eğer uygun bir yeriniz yok ise sahibinden com adresinde size göstereceğiniz alanda çadır kurulumu yapan firmaların istediği fiyat 5.500 tl. Ve son olarak solucan maması. Çoklu alımlarda fiyat değişikliği gösteriyor. Fakat 25kg ve 50kg lık çuvallarda çuvalını 10 tl ile 20 tl arası alacağınız yerleri arayarak tespit edebilirsiniz.
Toplamda bu işe girmek için ödemeniz gereken tutarı size vermiş olduğum bu veriler ışığında kurmak istediğiniz tesisin büyüklüğüne göre hesaplayabilirsiniz.
Solucan Gübresi Üretiminde Kompost (Mama) Hazırlığı ve Diğer Üretim Aşamalarını İzleyebilirsiniz
Türkiye’de Solucan Gübresinin Son Durumu / Solucan Gübresi Başka Hangi Alanlarda Kullanabilir
Solucan Gübresi Üretimi İçin Devlet Desteklerinden Yararlanılabiliyor Mu?
Pek çok farklı yatırım alanı için hibe ve destekler sağlayan KOSGEB tarafından desteklenen alanlar arasında solucan gübresi üreticiliği de bulunuyor. Yeni bir solucan üretim tesisi kurmak isteyen girişimciler de sektörde faaliyet göstermekte olan girişimciler de KOSGEB’in belirlemiş olduğu şartlara uygun olmaları durumunda desteklerden yararlanabiliyorlar.
Solucan Gübresi Üreticiliği İçin Sağlanan Devlet Desteklerinden Nasıl Yararlanılır?
KOSGEB Kırmızı Kaliforniya Solucanı üreticilerine geliştirdikleri projeye göre destek sağlıyor. Devlet desteklerinden yararlanarak solucan gübresi üretim tesisi kurmak isteyen girişimcilerin solucan gübresi üretim sertifikalarının bulunması gerekiyor. Girişimciler belirli kurslara katılarak söz konusu sertifikayı almaya hak kazanabiliyorlar. Katıldığı kurslarda solucan gübresi üretimi hakkında bilgiler edinen katılımcılar kurs sonunda solucan gübresi üretim sertifikalarını alabiliyorlar.
KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Olmak Şart
Tabii ki solucan gübresi üreticiliği desteklerinden yararlanabilmek için yalnızca bu sertifikaya sahip olmak yeterli olmuyor. Aynı zamanda KOSGEB tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ne katılma zorunluluğu da bulunuyor. Bu eğitime katılmak isteyen girişimciler e-devlet üzerinden, şifreleri ile başvurularını yapabiliyorlar. Eğitim kaydı alınan başvuru sahiplerine KOSGEB tarafından geri dönüş sağlanıyor.
Solucan gübresi üretim tesisinin Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından onaylı olması gerekiyor. Bu tesislerde binanın yönetmeliğe uygun inşa edilmesine, temiz – kirli alanların birbirinden ayrılmasına ve iki alanda çalışan görevlilerin birbirinden bağımsız olmasına özen gösteriliyor. Ayrıca bina camlarında sineklik takılı olması, binanın anlaşmalı ilaç şirketi tarafından ayda bir ilaçlanması koşulları aranıyor. Bulunması zorunlu belgeler arasında bağlı olunan belediyeden alınan işyeri açma belgesi ve ruhsatı bulunuyor. Ayrıca görev alanındaki Tarım İl Müdürlüğü’ne de kayıt yaptırılıyor. Talep edilen belgelerin tamamlanması ve yapılan kontrolde binaya dair bir eksiklik tespit edilmemesi durumunda çalışma onay belgesi alınabiliyor.
Kurulacak tesisin belgeleri tamamlanıp başvuru yapıldıktan sonra girişimcinin bazı adımları tamamlaması gerekiyor. Çalışma onayının alınmasının ardından Bakanlık tarafından istenilen belgeler hazırlanıyor ve üreticinin lisans başvurusunda bulunması süreci başlıyor. Organik tarım sertifikasını da alan üretici Bitki Koruma Şube Müdürlüğü’nün denetiminden geçiyor. Denetimi başarılı sonuçlanan solucan gübresi üreticileri elde ettikleri ürünü satmaya hazır olarak kabul ediliyorlar.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini başarı ile tamamlayan adaylar hazırladıkları iş planları ile KOSGEB desteklerinden yararlanmak için başvuruda bulunabiliyor. İş planının hazırlanması girişimcilerin başvurularının kabul edilmesine giden yoldaki en önemli adım olarak kabul ediliyor. Girişimciler bu konuda daha önce hazırlanmış iş planları örneklerini incelemeyi ya da alanında uzman bir danışmanlık firmasından destek almayı tercih edebiliyorlar.
Solucan Gübresi Üretimi İçin Verilen Destekler Ne Kadar?
Solucan gübresi üretimi yapan ve gerekli koşulları yerine getiren girişimcilere toplamda 150.000 TL devlet desteği sağlanıyor. Bu desteğin 100.000 TL’si sıfır faiz oranı ile kredi olarak verilirken 50.000TL’si ise hibe ediliyor.
Bu destekler kapsamında 2.000 TL kuruluş desteği olarak hemen alınıyor. Ardından en çok 18.000 TL olmak üzere makine (ekipman) desteği geliyor. Üretim havuzları, elek ya da ışıl işlem makinesi gibi ekipmanlar için en az üç yerden teklif mektubu alınıyor ve KOSGEB’e sunuluyor. KOSGEB’in onayladığı firmadan ekipman alımı gerçekleştiriliyor. Girişimci ödemeyi kendi hesaplarından gerçekleştirip dekont ve faturaları KOSGEB’e ibraz ediyor. KOSGEB makinelerin kontrolünü yerinde yapıp onayladıktan sonra en fazla 18.000 TL olmak üzere ödemeyi gerçekleştiriyor. 30.000 TL tutarındaki işletme giderleri desteğinin içerisine işletme giderleri ve kira desteği yer alıyor. 100.000 TL tutarındaki sabit yatırım desteği geri ödemeli olarak kullanılabiliyor. Böylece solucan gübresi üreticiliği için girişimci toplamda 150.000 TL devlet desteğinden yararlanabiliyor.
Solucan Gübresi Üreticiliği Yapmak İsteyenler Genç Çiftçi Hibe Desteğinden De Yararlanabiliyorlar
Devlet Kırmızı Kaliforniya solucanı gübresi üretimi ile ilgilenen girişimciler için “Genç Çiftçi Hibe Desteği” adı altında da bir destek sağlıyor. Genç Çiftçi Hibe Desteği uygulaması, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilmiş olup kırsal alanda yaşayanların desteklenmesini amaçlıyor.
Genç Çiftçi Hibe Desteği 30.000 TL üst limit ile yılda bir kez veriliyor. Solucan gübresi üreticiliği yapmak isteyen genç çiftçiler bu destekten yararlanarak kolaylıkla kendi işlerini kurabiliyorlar. Çok büyük sermayeler gerektirmeyen bu işe yatırım yapmak isteyen genç çiftçiler, Tarım ve Orman İl ya da İlçe Müdürlükleri aracılığı ile Genç Çiftçi Hibe Desteğinden yararlanmak için başvuruda bulunabiliyorlar.
Solucan Gübresi Üreticilerine DOKAP Da Destek Veriyor
İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) aracılığı ile Solucan Gübresi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında solucan gübresi üreticiliği yapmak isteyen girişimcilere hibe desteği sağlanıyor. Yaptığı başvuru olumlu sonuçlanan üreticilere; solucan gübresi tesisi için satın alınacak olan solucan besleme ünitesi, solucan ve solucan yemi için 30.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlanabiliyor.
Aranan Şartlar
Bu hibe desteğinden yararlanmak isteyen solucan gübresi üreticilerinin ilgili kurumlar tarafından belirlenmiş şartlara uygun olması gerekiyor. Aranan şartlar ise şu şekilde belirtiliyor:
- Başvuruda bulunacak olan girişimcinin, başvuru tarihi itibari ile herhangi bir ücretli işte çalışmıyor olması,
- Başvuru sahibinin başvuru tarihi itibari ile gerçek ya da basit usulde vergi mükellefi olmaması,
- Başvuru sahibinin DOKAP tarafından verilmiş başka bir hibe desteğinden yararlanmıyor olması,
- Solucan gübresi üreticisinin sabit bir ikametgahının ve en az 50 metrekare kapalı alanının olması,
- Başvuru sahibinin, başvuru esnasında 18 yaşından küçük olmaması
Bu proje kapsamındaki hibe desteğinden yararlanan başvuru sahibinin 3 yıl boyunca üretime devam etmesi koşullar arasında yer alıyor. Herhangi bir şekilde bir başka kişiye devir ya da satış söz konusu olmuyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kaydı bulunmayan üreticiler, yapı ve araziler projeden yararlanamıyor. Ayrıca bu proje kapsamında yapılan başvuruların değerlendirilmesinde kadın üreticilere öncelik tanınıyor. Üretim başladıktan sonra üretilen sıvı ya da katı solucan gübrelerinin piyasaya arz edilebilmesi için Üretim izni, Lisans ve Tescil Belgeleri ile İşletme Onay ve Kayıt Belgesi’nin alınması zorunluluğu bulunuyor.
Solucan Gübresi Üreticiliği İçin Sağlanan KOSGEB Desteklerinin Bölgelere Göre Dağılımı
Solucan gübresi üreticiliği alanında faaliyet gösteren girişimcilere yönelik uygulanan destekler Bakanlar Kurulu tarafından ayrılmış 6 bölge göz önünde bulundurularak sağlanıyor.
İlk bölge olarak kabul edilen 1.ve 2. Bölgelere % 60 oranında destek sağlanıyor. Eğer 1. Ve 2.bölgeye dahil olmakla birlikte başvuru sahibi; engelli girişimci, kadın girişimci, gazi ya da şehit yakını ise o zaman destek oranı % 70 olarak uygulanıyor.
- Birinci Bölge Kapsamında Yer Alan İller: Eskişehir, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Ankara, Kocaeli ve Muğla illeridir.
- İkinci Bölge Kapsamında Yer Alan İller: Adana, Bolu, Denizli, Isparta, Kırklareli, Sakarya, Yalova, Aydın, Çanakkale, Edirne, Kayseri, Konya ve Tekirdağ illeridir.
Üçüncü, dördüncü ve beşinci bölgelerdeki girişimciler % 70 oranında KOSGEB desteklerinden yararlanabiliyorlar. Eğer başvuru sahibi; engelli girişimci, kadın girişimci, gazi ya da şehit yakını ise o zaman destek oranı % 90 olarak uygulanıyor.
- Üçüncü Bölge Kapsamında Yer Alan İller: Balıkesir, Burdur, Karabük, Mersin, Bilecik, Gaziantep ve Karaman illeridir.
- Dördüncü Bölge Kapsamında Yer Alan İller: Afyonkarahisar, Çorum, Erzincan, Hatay, Amasya, Düzce ve Bartın illeridir.
- Beşinci Bölge Kapsamında Yer Alan İller: Adıyaman, Bayburt, Kahramanmaraş, Giresun, Gümüşhane, Aksaray, Kilis ve Erzurum illeridir.
- Altıncı Bölge Kapsamında Yer Alan İller: Ağrı, Batman, Bitlis, Ardahan, Bingöl, Kars, Hakkari, Iğdır illeri ile Çanakkale’nin Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinden oluşur.
Listede ismi yer almayan şehirlerin tamamı ise 3.bölge ile 6.bölge arasında bulunur.