Artık telefonun içinde var olan her uygulama için kullanılan bir kelime haline gelen ‘sosyal medya’ aslında öyle olduğu zannedilen bazı uygulamaları kapsamaz. Durumun bu hale gelmesi, neredeyse her türden bilgiyi sosyal medyayla elde edilmesinin bir sonucu olarak görülebilir. Akıllı telefon uygulamaları da market raflarındaki ürünler gibi düşünmeden alınır ve kullanılır hale geldi.
Nedir?
İnterneti hayatımıza girdiği ilk yıllarda, internet üzerinde her şey tek taraflı olarak gerçekleşiyordu. Kişiler internete bir şey yüklüyorlar ve alıcılar da bunları geri dönüş yapmadan ve herhangi bir katkı sağlamadan tüketiyordu. Bu durum internetin web 1.0 yapısında böyleydi ve 2000’lerde web 2.0 kavramının ve çift taraflı internetin gelişmesiyle internet üzerinde sosyal bir ortam oluşmaya başladı. Kelimenin tam olarak ne ifade ettiğini daha net bilmek hangi uygulamaları kapsadığını tahmin edebilmek açısından yardımcı olabilir.
Kişilerin bilgisayar veya akıllı telefon üzerinden her türlü yazılı, sesli ve görüntülü iletişimin ve paylaşımın çift taraflı ve eş zamanlı sağlandığı internet ortamıdır. Burada anahtar kelime olarak alabileceğimiz kelimeler ‘iletişim’ ve ‘paylaşım’dır. Bir uygulama veya web sitesinin sosyal bir ortam olup olmaması durumunu direkt olarak belirler.
İlginizi Çekebilir: Hangi Sosyal Medya Platformu Daha Önce Kuruldu
Sosyal Platformların Oluşması
Sosyal ortamların oluşması ve karşılıklı etkileşimin artması, insanların birbirlerine sunabilecekleri hizmetleri arttırdı. İnternet üzerinden blog yazıları paylaşıp insanların ilgi alanları ile ilgili bilgilendirici yazılar aktarmak veya iş yerlerinin sosyal platformlar üzerinden markalarının reklamını yapmaları gibi daha pek çok sayılabilecek yeni iş kolları yarattı.
Hangi Uygulamaları Kapsar?
- Snapchat
- Foursquare/Swarm
- Tumblr
- Linkedln
- Youtube
- Vine
- Scorp
- Blogger
- TikTok
- Telegram
- Flickr
- Vkontakte (Facebook uygulamasının Rus versiyonu)
- Myspace
Gibi uzayıp giden bir liste oluşuyor. Bu listedekiler en popüler ve en çok kullanılan ilk 20 uygulama olarak adlandırılabilir. Listeden de anlaşılacağı üzere, ezbere söylenen ‘Netflix’ bu kapsamın içinde değildir. Diğer video, film ve dizi izleme platformları (BluTV, puhuTV, Exxen, Mubi vb.) gibi ücretli televizyon medya sistemleri oldukları söylenebilir.