Günümüzde sosyal medyanın gücü artık yadsınamayacak bir seviyede. Yepyeni bir platform olan sosyal medya, işletmelere birçok yeni olanaklar sağlıyor. Bu olanaklar işletmelerin müşterilerini tanıma, değerlendirme ve onlara yardımcı olma imkanını artırırken farklı kitlelere ulaşmalarında etkili oluyor. Daha önce reklam ve pazarlamanın yer aldığı platformlar karşılıklı ilişkiden ziyade tek taraflı bir akışı imkanı sunuyordu. Ancak sosyal medya ile beraber hem her müşteri, istediği işletmeye ulaşma hem de bir işletme tüm müşterilerine erişebilme şansı yakalıyor. Bu yönüyle interaktif olan sosyal medya aynı zamanda sunduğu ölçüm yöntemleri sayesinde işletmelerin medya ve pazarlama planlarını da hassas bir kesinlikle yapmalarını sağlıyor. Ancak sosyal medyada var olmak diğer platformlara göre çok daha zor. Sosyal medyanın değişken dünyasını yakından takip etmek ise bu dünyada var olmak için olmazsa olmaz.
Sosyal medyada bir yer tutabilmenin farklı yolları olsa da bu yeni platformlar ile beraber hayatımıza yeni terimleri ve yeni rolleri öğrenmemiz gerekiyor. Bu terimleri ve rolleri öğrenmek sosyal medya pazarlamasının ilk adımını oluşturuyor. Temeli sağlam bir şekilde oluşturabilmek için başvurulacak kaynakların da doğru ve yönlendirici olması çok önemli. Bu bağlamda sosyal medyayı sıfırdan ele alarak bir yere getiren kitapların rehberliğinde hemen hemen her dijital pazarlama uzmanı sosyal medya yönetimi ve sosyal medya pazarlaması alanında yetkin hale gelebilir. Burada önemli olan doğru kaynağı seçmek ve kaynağın sundukları doğrultusunda ederken bir yandan özgün ve güncel araştırmalar yapmaktır..
Satan Reklam Yaratmak – Luke Sullivan, Sam Bennett
Dünyaca ünlü Amerikalı reklamcı Luke Luke Sullivan’ın kitabı Satan Reklam Yaratmak, reklam ve pazarlama konusunda başucu kitapları arasında yer alıyor. Başarılı reklamın inceliklerini ve nasıl yürütülebileceğini en ince detaylarına kadar anlatan kitap aynı zamanda bir klasik olarak kabul edilmektedir. Kitap sadece reklamın bugünü değil aynı zamanda geleceğine dair önemli noktalara parmak basmaktadır ve bu eser Türkiye’de de birçok uzman tarafından pazarlama alanında tercih edilen kitaplar arasında yer almaktadır.
Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları – Ann Handley, C.C. Chapman
Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube etrafında dönen bir dünyada insanların dikkatini çekecek bir içerik geliştirmenin hiç kolay olmadığını anlatan kitap, pazarlama alanındaki profesyonellere içerik yöneticiliği yapmakta olan Ann Handley ile C.C. Chapman’ın sosyal medyada pazarlama yapmaya dair gözlemlerini anlatıyor. Bu ikilinin deneyimleri ve gözlemleri sosyal medyaya yeni adım atan ve pazarlama yöntemlerini bilmeyen kişiler için bir rehber niteliğinde. Kitap aynı zamanda birbirinden farklı sosyal medya platformlarının öne çıkan özelliklerini kullanmanın yöntemlerini ve faydalarını anlatıyor. İnternetteki görünürlüğü arttırmanın hiç bu kadar olmadığı bir dönemde Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları, bu alanda yazılmış yeni kuralları sade bir dille ele alıyor.
E-Sosyal Toplum – Jeff Jarvis
Google Olsa Ne Yapardı? isimli kitabıyla çok satanlar listesine giren Jeff Jarvis bu kitabında yeni bir toplumun özelliklerini ele alıyor. Jeff Jarvis aynı zamanda internetteki sınırsızlığın getirdiklerini de kitabında sorguluyor. Yer yer ciddi eleştirilerin yapıldığı E-Sosyal Toplum’un en önemli özelliklerinden bir tanesi de günümüzde internete ve sosyal medyaya yön veren isimlerin fikirlerini barındırması. Kitapta Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Google’ın kurucusu Eric Schmidt ve ayrıca Twitter’da yöneticilik yapmış olan Evan Williams ile yapılan röportajlar yer alıyor. Sosyal medya platformlarının kurucusu olan isimler platformların getirdiklerini ve avantajlarını dile getiriyor.
Growth Hacker Marketing: A Primer Future of PR, Marketing and Advertising – Ryan Holiday
Sosyal medya alanında markalaşmanın getirdiği pazarlama gücünü sıfırdan anlatan Ryan Holiday’in kaleme aldığı kitap türünün önde gelen kitapları arasında yer alıyor. Growth Hacker Marketing, özellikle yeni kurulmuş ve pazarlama bütçesi olmayan küçük işletmelerin müşterilerin dikkatlerini ürüne çekmenin yollarını anlatıyor. Growth Hacking günümüzde Hotmail, AirBnB, Facebook, Dropbox ve daha birçok platform tarafından tercih edilen bir yöntem ve Ryan Holiday bunu herkesin anlayabileceği sade bir dille anlatıyor. Kitap özellikle işletmesini büyütmek için yeni yaklaşımlar arayan kişiler için devrim niteliğinde fikirler ve bilgiler sunuyor.
Markanız İçin İnterneti Nasıl Kullanmalısınız? – Gary Vaynerchuk
Küçük, büyük ölçeği fark etmeksizin tüm işletmelerin sosyal medyada yer alabilmek için yapması gerekenleri anlatan kitap Facebook, Twitter, YouTube, Flickr, Tumblr ve WordPress gibi dünyaca ünlü ve popüler sosyal medya platformlarını tek tek inceliyor. Bu platformların güçlü yanları, eksileri, farkları ve avantaları herkesin anlayabileceği bir dille anlatılıyor. Markasını doğru bir sosyal medya platformunda doğru bir şekilde duyurmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken kitaplar arasında bulunan Markanız İçin İnterneti Nasıl Kullanmalısınız? okuyucularına bir kitabın sunabileceklerinden çok daha fazlasını vaat ediyor. 2003 yılında Market Watch dergisinden ödül alan en genç kişi olan Gary Vaynerchuk kitabıyla modern bir iş hayatı için bir rehber sunuyor.
Viralnomics: How to Get People to Want to Talk About you – Jonathan Goodman
Sosyal medyanın yaygınlaşması ile beraber davranış biliminin istatistiklerine de ulaşmak daha kolay hale geldi. Viralnomics, bu istatistikleri kullanarak doğru kitlelere pazarlama yapmanın inceliklerini anlatıyor. Markasının sesini duyurmak isteyen herkes için pratik tekniklerin yer aldığı kitap herkese hitap edecek cinsten. Viralnomics sosyal medyada insanları ürüne itmenin yöntemlerini değil insanları neyin bunu yapmaya ittiğini ve bunun uzun vadeli nasıl yönlendirilebileceğini anlatıyor. Kitabın akıcı ve kolay dili hitap ettiği herkes için bir yol gösterici özelliği taşıyor. John Goodman’ın bu kitabı bu işe ilk defa adım atan kişiler için önerilen kitapların başında geliyor.
Global Tezahürat – David Meerman Scott
Pazarlamanın ve İletişimin Yeni Kuralları, Gerçek Zamanlı Pazarlama ve Halkla İlişkiler kitabının yazarı Davir Meerman Scott’ın Global Tezahürat kitabı özellikle pazarlama ve iletişim için ayıracak bir serveti olmayan kişilere hitap ediyor. Büyük satış rakamları için büyük paralara ihtiyaç duyulmadığını anlatan Scott bu noktada insanların çevresindekiler ile paylaşmak isteyeceği içeriklerin nasıl yaratılabileceğinin inceliklerini aktarıyor. Scott bu kitabıyla pazarlama dünyasında bir Meksika Dalgası yaratmanın yollarının aslında düşünülenin aksine ne kadar kolay olduğunu belirtiyor.
Buy*ology – Martin Linstrom
Dün yanın en ünlü pazarlama gurularından bir tanesi olarak bilinen Martin Linstrom Buy*ology kitabı ile beraber yeni nesil pazarlama yöntemlerinin etkilerini bilim ile temellendiriyor. Müşterilerin beyinlerini MR görüntüleme yöntemiyle onların yaptıkları marka tercihlerinin altında yatan fizyolojik nedenleri inceleyen Martin Linstrom bu seçimlerin bir tesadüften ibaret olmadığını gösteriyor. 2000 kişi üzerinde 3 yıl boyunca yapılan 7 milyon dolarlık bir araştırmanın sonucu olan Buy*ology, markaların yolculuğa dönüştürmeye çalıştığı satın alma sürecindeki karar mekanizmasını gözler önüne seriyor. Disney, Pepsi, Microsoft, Mercedes-Benz, American Express ve McDonald’s gibi dünyanın en büyük ve en bilinen şirketlerine hizmet veren Martin Linstrom, satın alma sürecinde izlenen yolların sonuca nasıl ulaştığının tablosunu Buy*ology ile gözler önüne sermekten geri kalmıyor.