Giyim sektörünün hazırlama giyim ile ısmarlama giyim bölümlerinde çağdaş moda anlayışı doğrultusunda giysi modellerini tasarlayan, bu tasarımlara en uygun olacak şekilde tekstil ürününü saptayan veya tekstil ürününe göre model tasarımını ve uygun aksesuar seçimini yapan, bu çalışmaları da resim, çizgi ve grafikler aracılığı ile oluşturan kişiler “Stilist” unvanını alıyorlar.
Stilistlerin Görevleri Nelerdir?
- Hazır giyimde ve ısmarlama giyimde, uygulanabilir nitelikteki her tür spor ve abiye modelin tasarımlarını yapmak ve kreasyon hazırlamak,
- Firmanın tarzına uygun olan modeller üzerinde günün moda anlayışı ile paralel olacak değişiklikler yapmak, çeşitli görüşler üretmek,
- Modele uygun olacak renkte kumaş ve aksesuar seçimlerini yapmak,
- Kumaşa ya da tekstil türüne uygun modeller tasarlamak,
- Günün moda anlayışını yakından izlemek,
- Ismarlama giyim alanındaki çalışmalarda müşterinin isteklerini ve fiziksel yapısını dikkate alarak modeller geliştirmek,
- Her tür takı, çanta, ayakkabı, kemer ve benzeri aksesuarların tasarımlarını yapmak,
- Giysi üzerinde uygulanabilecek olan aplike, brode nakış tasarımlarını yapmak.
Stilistler görevlerini yerine getirirken; çeşitli boya malzemelerini ve fırça, kumaş ve benzeri tekstil ürünleri, karakalem, deri, kağıt, rapido, iğne, iplik, metre cetvel gibi ölçüm aletleri, çizim masa, bilgisayar gibi araç ve gereçlerden yararlanabiliyorlar.
Stilistlik Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler Nelerdir?
Çalışmalarında genellikle yeni modeller tasarlamaya odaklanan stilistlerin çoğunluğunun sanatçı bir kişiliğe sahip olduğu biliniyor. Stilist olmak isteyen kişilerde bulunması beklenen özellikle ise şu şekilde tanımlanabiliyor:
- Yaratıcı olmak,
- Uzay ve şekil ilişkilerini görebilmek,
- Zihninde canlandırdıklarını çizim yolu ile ifade edebilmek,
- Güzel sanatlara ilgili ve özellikle çizim konusunda yetenekli olmak,
- Geneli ve ayrıntıyı başarılı bir şekilde algılayabilmek,
- Başkalarını ikna edebilme yeteceğine sahip olmak.
Stilistlerin Çalışma Ortamı ve İş Bulma Olanakları
Stilistler genellikle ofis ve atölye gibi kapalı ortamlarda ve oturarak çalışıyorlar. İş bulma olanakları oldukça yüksek olan stilistler; konfeksiyon, butik ve ısmarlama giyim, deri, triko, ihracat firmalarının yanı sıra özel kurumların ve kuruluşların giyim atölyelerinde de iş bulabiliyorlar. Bunun yanı sıra model tasarımı, koleksiyon hazırlanması ve geliştirilmesi, örnek üretim ünitelerinde teknik eleman olarak çalışabiliyor ya da kendi işyerlerini açmayı tercih edebiliyorlar. Stilistler edinmiş oldukları bilgileri ve becerileri, giyim sektöründe modelistlik, konfeksiyonculuk ve moda tasarımı gibi alanlarda da kullanabiliyorlar.
Stilistlik Eğitimi Nerede Alınabilir?
Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinin yanı sıra pratik kız sanat okullarında ve Halk Eğitim Merkezlerinde stilist olmak isteyen kişilere yönelik eğitim imkanları bulunuyor. Ayrıca kültür merkezleri, belediyeler tarafından açılan mesleki eğitim kurslarında Ticaret Odaları ile Milli Eğitim Bakanlığı’nca ortaklaşa açılan sanayi kurslarında, özel kurumlar ve kuruluşlar tarafından açılan meslek kurslarında da belirlenmiş ücretler karşılığında bu mesleğe yönelik eğitim alınması söz konusu olabiliyor.
Kız teknik öğretim kurumlarına düzenlenen ya da düzenlenecek olan stilistlik meslek kurslarına gidilebilmesi için kişinin ilköğretim çağı dışında olması gerekiyor. Kız meslek liselerine girebilmek için ise ilköğretim mezunu olma ve okulun belirlemiş olduğu giriş koşullarına sahip olma şartları aranıyor.
Stilistliğe yönelik mesleki eğitimler kapsamında ağırlıklı olarak temel sanat eğitimi, beden ölçüleri ve insan anatomisi, model geliştirme, çizim, desen, kostüm, moda tarihi, aksesuar tasarımı gibi mesleki derslere teorik ve pratik olarak yer veriliyor. Bahsi geçen dersler sayesinde öğrencilere belirli bir tarza bağlı olarak model geliştirilmesi, model tasarımı, aksesuar tasarımı, tekstil ürünlerinin tanıtımı, maliyet hesaplaması ile herhangi bir ürünün tamamlanmasına kadar geçen süreçler hakkında bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarının kazandırılması amaçlanıyor. Eğitim esnasında özellikle üretimi yapılacak olan giysinin şeklinin ve kullanılacak olan kumaşın günün modası ve ortaya çıkarılacak olan ürünün maliyetinin göz önünde bulundurularak belirlenmesine ilişkin mesleki derslere yer veriliyor.
Stilistlik Mesleğinde İlerleme Olanakları
Stilistler mesleğe ilk başladıkları dönemde genellikle deneyimli meslektaşlarının gözetiminde çalışıyorlar. Görev aldıkları işletmelerin büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak üretimin her kademesinde gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili olarak işletme bünyesinde hizmet içi eğitim programlarına da tabi tutulabiliyorlar.
Ticaret Odası ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaklaşa olarak açılan sanayi kurslarında da bu alanda faaliyet gösteren çalışanlara yönelik mesleki kurslara yer verilebiliyor.
Bunun yanı sıra son yıllarda stilistliğin modelistlik ile beraber düşünülmesine yönelik bir eğilimin ağırlık kazandığı açıkça görülebiliyor. Moda tasarımı içerisinde bir modelin geliştirilmesinden kalıbının çıkarılmasına, serileştirilmesine ve ürünün sonuçlandırılmasına kadar geçen süreçte stilistler özellikle modelistlik alanında eğitim alıp kendilerini yetiştirmeyi tercih edebiliyorlar. Böylece geliştirdikleri modelin kalıplarını çıkartabiliyorlar ve serileştirilmesi için yapılması gereken çalışmalar içerisinde de aktif rol alacak yetkinliğe ulaşabiliyorlar.
Stilistler tercihlerine göre hazır giyim ya da ısmarlama giyim alanlarında uzmanlaşabiliyorlar. Bunun yanı sıra çalışmalarını genç giyimi, yaşlı giyimi, çocuk giyimi ya da iç çamaşırı alanlarında yoğunlaştırabiliyorlar. Alternatif olarak kemer, çanta, takı ve benzeri aksesuarlara yönelik modellerin geliştirilmesi çalışmalarına da ağırlık verebiliyorlar.
Stilistler çalışmakta oldukları işletmelerin yapısına bağlı olarak yönetici kademesinde yer alabiliyorlar. Eğitim durumlarına ve uzmanlık alanlarına paralel olacak şekilde işlerin planlanması ve sonuçlandırılması süreçlerinde ileri düzeyde teknik eleman olarak çalışabiliyorlar. Özellikle lise ve dengi okullardan mezun olan kişiler 2 yıllık meslek yüksekokullarının hazır giyim, moda konfeksiyon ve deri konfeksiyon ön lisans programlarında eğitimlerine devam ederek mesleklerinde daha hızlı bir ilerleme kaydedebiliyorlar ya da akademik kariyeri tercih edip gerekli şartları yerine getirmeleri durumunda 4 yıllık mesleki yaygın eğitim fakültelerinin giyim bölümlerinde eğitimlerine devam edebiliyorlar.
Stilistler mesleğe yeni başladıklarında eğitim durumları ile bağlantılı olacak şekilde asgari ücretin iki katı kadar ücret alabiliyorlar. Çalıştıkları işletmenin büyüklüğüne ve deneyim kazanmalarına bağlı olarak da aldıkları ücrette 2 – 3 kat artış durumu ile karşı karşıya kalabiliyorlar.