İnsanların çoğu günümüz dünyasında stresle başa çıkmakta zorlanmaktadır. Stres tüm dünyada sorun olmuştur. Stres büyük bir hastalıktır. Stres bir baskı enstrümanıdır. Dışarıdan gelen bir saldırıdır, insanın anormal bir hal almasıdır. Stres gerginliğine çözümler vardır. Bu çözümler stresten kurtulmayı sağlamaktadır. Aksi takdirde stresi bitirmese bile en asgari ölçüde kendini gösterecektir. Bunlar; spor yapıyor olma, düzenli uyuyor olma ve arkadaşlarla sohbet ediyor olmaktır.
Stresle başa çıkmanın ilk yolu düzenli bir şekilde spor yapmaktır. Örneğin, sabahları yürümelisiniz. 30 dakikalık bir yürüyüş ile hayatınız değişebilir. Sahilde koşmalı veya bisiklete binmelisiniz. Kendinizi oldukça iyi ve mutlu hissedeceksiniz. Bu nedenle, gelişmiş ülkeler stresle başa çıkmak için spora önem vermişlerdir.
Stresle başa çıkmanın bir başka yolu düzenli uyumaktır. Uzmanlara göre, insanlar stresle başa çıkmak için en az 8 saat uyumalıdır. İnsanlar uykusuzken kendilerini kötü hissedebilmektedirler.
Stresle başa çıkmanın bir başka çözümü ise arkadaşlarla sohbet etmektir. Örneğin, yakın arkadaşınızla buluşmalısınız. Ailenle bile konuşmalı ve fikir alışverişinde bulunmalısın. Bu nedenle, insanlar en iyi arkadaşıyla buluştuğunda, kendilerini iyi hissederler.
Şüphe yok ki günümüz dünyasında çok yoğun bir stres vardır. Stres gerginliğini azaltmanın en iyi yolları sırasıyla spor yapmak, düzenli uyumak ve arkadaşlarla sohbet etmektir.
Stresin Artmasındaki Sebepler
Stresin yaygınlaşarak artmasının hatta önünün kesilememesinde iki büyük sebep vardır. İlk sebebi, teknolojinin çok hızlı bir biçimde artarak sorunlar çıkarması insanoğlunu stres halini almaya sevk etmektedir. Uygarlık geliştikçe bir yandan insanın ihtiyaçları artmaktadır. Bir yandan da insanı hızlı yaşamaya zorlamaktadır. Böylece devamlı değişen düzen neticesinde fertlerde stres vazgeçilmez bir unsur haline gelmektedir.
İkinci sebebi de dini değerlerin gereği gibi korunamayıp fertlerde ruhi bunalıma yol açmasıdır. Bu da stresi tetiklemektedir.
Stres Neleri Tetiklemektedir?
Stres hali hem ruh açısından hem de beden açısından sizi anında vurabilmektedir. Ruh bakımından kendinizi mutsuz, üzgün, sinirli, keyifsiz, saldırgan vb. hissedebilirsiniz. Bunlar depresyona girdiğinizin belirtileri sayılabilmektedir. Hatta stres yükü altında yaşamak sizi Alzheimer hastalığına götürebilmektedir. Unutkanlık da stresin baş faktörü ve sebeplerinden olabilmektedir.
Strese beden tarafından bakılacak olursak, başta kalp, tansiyon, şeker, kolesterol, şişmanlık olabilmektedir. Stres sebebiyle yüksek tansiyon hastası olabilirsiniz ve bununla beraber inme ihtimali doğmaktadır. Cildinizin yaşlanmasına bile sebep olabilmektedir. Kırışık bir cilt kimse istemez.
Stressiz Bir Hayat Mümkün Mü?
Stressiz, bunalımsız bir hayat için meditasyonun rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Günde en az 10 dakikalık bir süreyi kendinize ayırma vakti gelmiş demektir. Kişisel gelişim alanına da örnektir. Bu şekilde dinlenip rahatlayacağınızı hissedeceksiniz.
Güne zinde başlamak için kahvaltı yapmayı ihmal etmeyiniz. Haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek her gün yenilmelidir. Son olarak su içiniz. Vücudumuzun %60’ı sudan oluşmaktadır. Çareler tükenmez, siz yeter ki mücadele ediniz.