Bir mağaza gezerken ya da personeller arası diyaloglarda, o da olmazsa bir yetkilinin yaka kartında mutlaka “süpervizör” kelimesini görmüşsünüzdür. Peki süpervizör aslında nedir, ne iş yapar, nasıl süpervizör olunur? Bir iş yerinde süpervizör olabilmek için kaydetmeniz gereken aşamalar ya da sahip olmanız gereken özellikler nelerdir? Bu yazımızda sizlerle süpervizör olmak ya da hakkında bilgi edinmek için ihtiyacınız olan her şeyi paylaşacağız!
Süpervizör Nedir?
Astlar ve üst yönetime ilişkin tüm bağlantılardan ve sürdürülebilir büyümeye dair işlerden sorumlu olan süpervizörler, iş düzenini takip eder. Süpervizörler kelimenin tam anlamı ile kurum operasyonlarını karlı şekilde büyüten ve yürütmeden sorumlu olan kişilerdir.
Ek olarak Supervisor Education ise bu işle ilgili eğitim sürecine verilen isimdir. Şimdi sizlere neredeyse bir Supervisor Education niteliğinde yazdığımız içeriğimizi takdim etmek isteriz…
Süpervizör ile Yönetici Farkı
Yöneticiler bir şirkette genel işleyişten, tüm personellerden, işe alım-işten çıkarım işleri ile meşgul olurlar. Süpervizörlerin ise bu anlamdaki etkisi daha kısıtlıdır. Bir süpervizör işe alım ve işten çıkarma konularında söz sahibi değildir. Süpervizörlük daha çok iş geliştirme ve iyileştirme konularında faaliyet gösterir.
Süpervizör Görev ve Sorumlulukları
Süpervizörler genel olarak bağlantılar, personeller ve iş geliştirme işleri ile meşguldür. Onların işlerini genel maddelerde birleştirecek olursak:
- İş akışının organizasyonunu sağlamak,
- Personellerin görevleri ile ilgilenmek,
- İş zamanını koordine etmek
- Üst yönetime bilgiler aktarmak
- Personellere performansa göre primler vermek
- Ekibe yeni katılan kişilere iş öğretmek
- Eğitim atölyelerine devam ederek bilgileri taze tutmak
- Disiplin işleri ile ilgilenmek
Nasıl Süpervizör Olunur?
Bu iş için eğitim anlamında bir aşama olmadığı gibi bilgi birikimi ve saha öğretileri önemlidir. Firmalar süpervizörlerini çalıştıkları alanlara göre yetkinliklerine ve profesyonel niteliklerine göre belirlemektedir. Eğer bu alanda bir tecrübeniz olduysa ya da kendinize güveniyorsanız siz de bir süpervizör olabilirsiniz.
Süpervizörlerin Çalışabileceği Alanlar
1- Mağazalar
Giyim sektörüne ilişkin yer alan hemen her mağazanın bir süpervizörü bulunmaktadır. Bu mesleği yapacak kişiler mağaza zincirlerinin mülakatlarına girebilir. İş nedir mülakatlar süpervizör için nasıl geçer diye merak ederseniz, genel anlamda bu kıstasların şirketlere özel olduğunu söylemek gerekir. Süpervizör kelime kökeni olarak yönetmekten geldiği için bu anlamda becerilere sahip olmak işinizi kolaylaştıracaktır.
2- Marketler
Büyük marketlerde süpervizör unvanına sahip şekilde çalışabilirsiniz. Bu alanda iş sahibi olmak için mağazalardaki ile aynı becerilere sahip olmak yeterlidir.
İyi Bir Süpervizör Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler
- Ekip ile çalışmaya uyumlu: Süpervizörler bir ekip ile çalışacağı için bu alandaki uyum önemlidir. Bu meslekte çalışacak kişiler mutlaka bir ekip ile çalışmaya uyumlu olmalıdır.
- Detayları fark edebilme yetisine sahip: Hem iş detaylarına hem de personellere ilişkin detayları fark edebilecek özellikteki süpervizörler işlerinde başarıyı yakalarlar.
- Bilişim teknolojilerine hakim: Dijitalin getirileri altında ezilmeyecek, sosyal çözümler oluşturabilecek kişiler olmalıdır.
- Sözlü ve yazılı iletişim bilgileri konusunda yetkin: Şirket içi meydana gelebilecek durumlar karşısında profesyonel davranması bu anlamda önem arz eder.
- Stres ile başa çıkabilen: İş tanımı gereği zaman zaman yoğun stres altında çalışma durumları oluşabilir. Bu durumlarda hem kendisi motivasyon sahibi hem de ekibini motive edebilecek bir özellikte olmalıdır.
- Yönetici özelliklerine sahip: Duygusal davranmama, profesyonel ilişkiler yönetebilme, kurumsal düzeyde yetkin olma gibi özelliklere sahip olunmalıdır.
- İkili ilişkileri sağlam kurabilen: Hem personeller arasında hem de üst düzey yöneticiler konusunda ikili ilişkilerini güven odaklı kurmalıdır.
- Motive olma ve etme konusunda başarılı: İş hayatında motivasyon kaybına sebep olacak birçok olay gerçekleşebilir. Kriz anlarında sakinliğini ve profesyonelliğini koruyacak özelliklerde olunmalıdır.
- Kurumsal ilişkiler yürütebilen: Müşterilere karşı daima kurumsal ilişkilerde kalmayı başarabilen ve iş odaklı kişiler olmalıdır.
Julie Christensen’in Motivasyon Konuşması
3. Bölge için Koordinatörlüğe adaylığını koyan Julie Kristensen geçtiğimiz günlerde işinden ve hedeflerinden bahsetti. Julie Kristensen “ 33 yıldır 3. Bölgedeyim. San Francisco’da koordinatörlük yapmaya başlamadan önce küçük bir işletme sahibiydim. Kendi işimdeki güvenilirliğim, sorunlara çözüm bulma yöntemlerim sayesinde Sacramento’da belediye başkanlığı seçimini kazanan eski amirim tarafından göreve çağrıldım. Belediye başkanımız ilçeyi tam anlamıyla tanıyan ve sorunlarına çözüm üretebilecek birini istediğini söylemişti. Kasım ayındaki seçimlerden sonra da bu ilçede koordinatörünüz olarak kalmaya devam edersem, yapmayı planladığım birtakım şeyler var.
Öncelikle sokaklarımızı temizlemeli, suç oranımızı azaltmalıyız. Bunun için yıllardır mücadele ediyorum ve etmeye devam da edeceğim. Bölgede refahı artırmaya yönelik birçok çalışmamız oldu. Bunların yanı sıra, evsizleri barındırma konusunda da kat edecek çok yolumuz var, tıbbi ve zihinsel hizmetlerimizi geliştirmeli, şehir fonunu daha yararlı şeylerde kullanmalıyız. Bir başka önceliğimiz ulaşım. Halkın en iyi şekilde faydalanabileceği şehrin dört bir yanındaki metro yapımlarını hızlandırdık ve yaya güvenliğini artırabileceğimiz her alanda uğraşlarımız devam ediyor. Kaza ve yaralanmaların fazla olduğu Kearney Caddesi gibi alanlarda iyileştirmeler uyguluyoruz.
Ayrıca, halkımızın yararlandığı kütüphaneler ve halka açık havuz gibi alanlara da ekstra fon sağlamaya devam edeceğiz. Şehrimize her gün birçok ziyaretçi alıyoruz. Şehrimizi aynı zamanda bu ziyaretçiler için de yaşanılacak, gezilecek bir yer yapmaya özen gösteriyoruz. Tüm bu hedeflerimi gerçekleştirirken şehir departmanıyla da ilişkimi en iyi seviyede tutmaya devam ediyorum. Kasım ayında desteğinizi bekliyorum.” sözlerini kullandı.