36 – 42, 44 – 54 beden arasındaki farklı vücut ölçülerine uygun olarak üretilen ayarlanabilir prova mankenleri; seri konfeksiyon üretimi yapan firmalar, kişiye özel dikim yapan modaevleri ile amatör terziler tarafından kullanımı tercih edilen ürünlerin başında geliyor. Tam ayarlanabilir terzi prova mankenlerinin manuel ve elektrikli olmak üzere iki farklı modeli bulunuyor.
Terzilik 21.Yüzyıla Uyum Sağlıyor
Aramızda üzerine tam olarak uyan kıyafetlerle dolu bir gardırop istemeyen var mı? Rob Fisher ve David McLaughlin sayesinde artık buna sahip olmak için çok fazla uğraşmaya gerek kalmadan kendi ölçülerinize ve vücut şeklinize göre hazırlanmış giysilere sahip olabiliyorsunuz. Çünkü Avustralyalı girişimciler Rob Fisher ve David McLaughlin, moda endüstrisine yeni bir soluk getirmek için patentli 3D baskı ve vücut tarama teknolojilerini birleştiriyorlar.
Bu iki girişimcinin geliştirdiği tarama teknolojisi müşterinin vücudunun tam şeklini alıyor. Tarama verileri daha sonra takım elbise ya da gömlek gibi giysileri hazırlayan şirketlerin patentli 3D yazıcıları kullanılarak müşterinin gerçek boyutlu bir 3D gövdesinin basıldığı üretim tesisine gönderiliyor.
İki temel işletmesi olan Melbourne’deki teknoloji şirketi Custom Innovation Co.’nun kurucu ortakları olan Fisher ve McLaughlin aynı zamanda Tailors Mark and Tec.Fit adlı özel tasarım erkek giyim şirketleri ile de hizmet veriyorlar. 20 yıllık arkadaş olan ikili Londra’da yaşadıkları sırada Tailors Mark and Tec.Fit’i hayata geçirdiler. Bu esnada inovasyonun moda sektörünün işleyişi üzerindeki etkilerini gözlemleme fırsatı buldular. Farklı deneyimlerini ve bireysel yeteneklerini birleştiren ikili çevrimiçi olarak teslim edilebilecek ve büyük ölçekli bir operasyonu karşılamak için ticarileştirilebilecek ısmarlama erkek giyimine yeni bir yaklaşım kazandırmak için yola çıktılar. İnterneti ve teknolojiyi kullanarak daha iyi bir müşteri deneyimi yaratmayı hedeflediler. İşletmenin ölçeklenebilir şekilde tutarlı bir ürün sunmasını sağlamak için müşteri odaklı taraf da dahil olmak üzere Tailors Mark and Tec.Fit’in tescilli sistemlerini geliştirmek için 35.ooo saatten fazla zaman harcadılar.
Yapılan çalışmalar sonucunda tasarlanan ürünler için geri dönüş oranı minimum olup bunun muhteşem bir sonuç ve geleneksel yöntemlerle çalışan ısmarlama moda markaları için büyük bir engel olduğu biliniyor. Fisher ve McLaughlin terzilik sürecinin bir parçası olarak yeni vücut tarama ve 3D baskı teknolojilerinin kullanımı ile geri dönüş oranının çok yakında sıfırlanacağını öngörüyorlar.
Ölçüye Göre Rekabet Avantajı
Tailors Mark and Tec.Fit 2017 yılının başlarında müşteri ölçümlerini almak için bir el tarama cihazı kullanmaya ve 3D tarama ve baskı teknolojisinin ilk aşamasını uygulamaya başladılar. Fisher ve McLaughlin şimdi de müşterilerin kendi vücutlarını taramasına izin veren bir mobil uygulama başlatmayı planlıyor. Tarama sonucunda oluşturulan dijital avatar daha sonra müşterinin gerçek boyutlu gövdesinin Tailors Mark and Tec.Fit’in tescilli ve patentli 3D yazıcılarının kullanılarak basılacağı Bangkok’a gönderiliyor. Daha sonra siparişler geleneksel terzilik uygulamalarına göre aşamalı olarak üretiliyor. Herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duyulmadan en mükemmel giysi müşterilere sunulmuş oluyor. Ismarlama erkek giyim pazarında harika bir avantaj sağlayacak olan bu yeni sistem tüm büyük pazarları kapsayan ve önemli hacimlerdeki siparişleri yönetebilen çevrimiçi bir sipariş platformu ve küresel bir tedarik sistemi oluşturacağa benziyor. Tailors Mark and Tec.Fit şu anda ayda ikibinden fazla sipariş aldığı toplamda yirmi bin civarında müşteriye hizmet veriyor. Markanın müşterilerinin çoğunun Avustralya dışından, İngiltere’den ve Avrupa ülkelerinden olduğu biliniyor.
Moda Sektöründeki Değişim Göz Alıyor
Tailors Mark and Tec.Fit gibi pek çok şirket farklı şekillerde moda endüstrisine daha iyi bir gelecek sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.
Algiknit; çeşitli deniz yosunlarından ekstrüzyonlu tekstil lifleri üretiyor. Ekstrüzyon işlemi, biyopolimer karışımını, atıkları en aza indirmeye yarayan örülebilen ve 3B olarak basılabilen kelp bazlı ipliğe dönüştürüyor. Elde edilen nihai triko ise biyolojik olarak parçalanabiliyor ve doğal pigmentlerle boyanabiliyor.
Bioglitter; dünyanın ilk biyolojik olarak parçalanabilir parıltısını üretiyor. Okaliptüs ağacı ekstrasından yapılan benzersiz bir biyolojik olarak bozulabilir formüle dayanan eko-glitter biyolojik olarak tamamen parçalanabiliyor, kompostlanabiliyor ve mikro plastiklerle ilişkili çevresel hasar olmadan sürdürülebilir ışıltı sağlıyor.
Flocus; doğal iplik, dolgu ve kapak elyafından kumaşlar üretiyor. Kapak ağacı, tarım için uygun olmayan kurak topraklarda böcek ilacı kullanılmadan doğal olarak yetiştirilebiliyor. Ve pamuk gibi yüksek su tüketimi gerektiren doğal lif ürünlerine karşı sürdürülebilir bir alternatif sağlıyor.
Frumat; deri benzeri bir malzeme oluşturmak için elmadan yararlanıyor. Elma pektininin tamamen kompostalanabilir sürdürülebilir malzemeler oluşturmak için kullanılabilen endüstriyel bir atık ürünü olduğu biliniyor. Bu şekilde elde edilen deriler doğal olarak boyanabiliyor ve kimyasal olarak yoğun teknikler uygulanmadan tabaklama yapılabiliyor.
Good on you isimli mobil uygulama yaklaşık bin markanın gezegen ve insanlar üzerindeki etkilerini değerlendiren etik bir derecelendirme yapıyor. Moda endüstrisindeki şeffaflığı teşvik etmek ve müşterilerin bilinçli satın alma kararları vermesini sağlamak için standartları, sertifikaları ve kamuya açık veri kaynaklarını basit ve erişilebilir 5 puanlık skorda birleştiren sağlam bir marka derecelendirme sistemi olarak hizmet veriyor.
Nano Textile; normalde yüzeyleri bir kumaşa tutturmak için kullanılan bağlayıcı kimyasallara karşı sürdürülebilir bir alternatif sunuyor. Kumaş kaplamalarını Kavitasyon adı verilen bir işlem kullanarak doğrudan kumaşa gömüyor hem antibakteriyel hem antiodor kaplamalar gibi ürünlere uygulanabiliyor. Böylece son kullanıcıyı ve çevreyi tehlikeli kimyasalların sızmasına karşı da korumuş oluyor.
Orange Fiber isimli İtalyan şirketi narenciye yan ürünlerinden doğal kumaşlar üretiyor. Portakalların endüstriyel preslenmesi ve işlenmesi ile atılan liflerden selüloz çıkarılıyor. Nanoteknoloji teknikleri ile lif, narenciye esansiyel yağları ile zenginleştirilerek benzersiz ve sürdürülebilir bir kumaş oluşturuluyor.